Ailem sevdiğim genci esrarkeş diye istemiyor

Sevgili Güzin Ablacığım, ben 21 yaşında bir genç kızım.

Geçen hafta köşenizde esrardan kurtulma mücadelesi veren bir gencin yazısı yer aldı. Benim şu anda çıktığım ve çok sevdiğim erkek arkadaşım da esrar kullanıyordu. Ailem bunu biliyor ve kesinlikle karşı çıkıyor. Onun esrara alışma nedeni ise, daha çocuk yaştayken anne ve babasının ayrılması. Sevgisiz bir ortamda, hemen hemen yalnız büyümüş. Bu tabii ki kişiliğine yansımış. Bu yüzden benim dışımdaki tüm insanlara karşı nefret dolu. İşte bu başıboş yaşamı içinde birkaç yıl öncesine kadar, başta esrar olmak üzere pek çok kötü alışkanlığı olmuş. Şu anda bırakmış. Hatasını anlamış. Ama, hálá alkol kullanıyor. Beni üzmemek için onu da bırakacağını söylüyor. Ama ablacığım, beni asıl korkutan geçmişte yaşadıkları ya da yaptıkları değil, ilerde neler yapabileceği? Şu anda bana karşı çok iyi, ama değişmesinden korkuyorum. Şimdi geçmişte yaşadıklarından çok pişman olduğunu, çok büyük bir hata olduğunun bilincine vardığını açıklıyor. Sizce ona güvenip, bu ilişkiye devam etmeli miyim? Yoksa ilerde acı çekmemek için, en kısa zamanda bu beraberliği bitirmeli miyim? Zaten ailem onun adını bile duymak istemiyor.

RUMUZ: SEVGİSİZ

Güzel kızım, birçok genç, ilk delikanlılık çağında senin sevgilin gibi çılgınlıklar yapmış, bazı kötü alışkanlıklar edinmiş olabilir. Ancak önemli olan bu hatalarını zamanında görüp, bunlardan vazgeçebilmektir. Sevdiğin gencin anne-baba sevgisinden uzak büyüdüğünü, bu yüzden sorunlu olduğunu söylüyorsun. Elbette, bir çocuğun anne sevgisinden mahrum kalması, onun bütün dünyaya karşı katı ve sevgisiz olmasına yol açabilir. Çünkü çocuk sevgiyi annesinden, güven duygusunu ise babasından alır. Yalnız büyümüş olmak onu elbette ki psikolojik açıdan yıpratmıştır. Ama bu genç seni gerçekten seviyorsa, senin yanında sevgiyi tanımışsa, sana değer verdiği için tüm kötü alışkanlıklarından vazgeçmişse, ona bir şans tanıyabilirsin.

İhtiyacı olan sevgiyi sen ona verebilirsin. Eğer sen de ona güvenmediğini, ondan uzaklaşmaya hazır olduğunu hissettirirsen, tümüyle içine kapanır. Kötü çevrelere kayabilir. Bu nedenle sana çok şey düşüyor kızım. Önemli olan; sen bu sorumluluğu taşıyabilecek misin? Ona destek olacak kadar onu sevebilecek misin? İşin belki zor ama imkansız değil. Ona büyük sevgi ve şefkat gösterirsen, senin uğruna değişebilir. Zaten hatalarını görmüş olması bile değişme isteğinin kesin bir belirtisi. Eğer onu yeteri kadar seviyorsan, sevginle bir insanı kurtarmış olacaksın. Ama tabii ailenin tepkisine de hak vermemek elde değil. İnsan evladı için elbette her şeyin en iyisini ister. Onu yanlışlardan korumaya çalışır. Onları sevdiğin genci tanımaları konusunda razı edebilecek misin?

Mastürbasyon yapmak gözlerimi bozabilir mi

Biz gençlerin her türlü sorunlarına çare bulmaya çalıştığınız için size çok teşekkür ediyorum. Ben 24 yaşında bir gencim. Ve ilk kendimi bilmeye başladığım, buluğa erdiğim dönemden beri mastürbasyon yapıyorum. Ama önceleri bunun için kendimi suçluyordum. Daha sonra cinsel konularda bazı dergilerdeki yazıları okumaya başladım. Ve kendimi suçlamaktan vazgeçtim. Bunun doğal olduğunu öğrendim. Aslında bu yaşıma kadar hiçbir kadın ve kızla ilişkiye girmedim. Girmeye de çekiniyorum. Mastürbasyon bana yeterli gibi geliyor. Ancak son zamanlarda sol gözümde bir görme bozukluğu başladı. Gözümün miyop astigmat olduğunu öğrendim. Acaba mastürbasyon yapmamın gözümdeki bu görme bozukluğuyla ilgisi olabilir mi? İlerde bana sorun yaratabilir mi? Bu konuda bir köşe yazarının yazısını okumuştum. Mastürbasyonun görme bozukluğu yaptığından söz ediliyordu. Ama ayrıntıya yer verilmemişti. Acaba bu doğru mu? Bana bu konuda bilgi verirseniz size minnettar olacağım.

RUMUZ: ENDİŞELERİM

Sevgili oğlum, mastürbasyonun gençlik yıllarında, doğal bir davranış olduğunu bütün cinsel eğitimciler ve pedagoglar belirtiyorlar. Bunda utanılacak ve suçluluk duyacak hiçbir şey yok. Sen de zaten bunu kabul etmişsin. Ancak bana kalırsa 24 yaşında olduğun halde, hálá kadınlara yaklaşmaktan çekinmen, mastürbasyonu yeterli görmen pek de doğal değil. Bu da mastürbasyona çok fazla alışmanın sonucu olsa gerek.

Cinsel yaşam uzmanları işte bu konuda gençleri uyarıyorlar. Aşırı mastürbasyon tabii ki gençleri doğal olarak karşı cinsle ilişkiye girmekten alıkoyuyorsa sakıncalı olabiliyor. Bu alışkanlık yaratmamalı. Gözündeki bozukluk tamamen doğumdan itibaren sende bulunan bir rahatsızlık. Astigmat doğuştan gelen bir göz rahatsızlığıdır. Mastürbasyonla ilgisi yok elbette. Köşe yazarları zaman zaman yazılarında espri olsun diye, bazı konuları alaya alarak eleştirirler. Bu konudaki yazının ciddi olduğunu hiç sanmıyorum. Yalnız sana bir uyarıda bulunmam gerekiyor; dediğim gibi aşırı mastürbasyon alışkanlığı sonuçta senin doğal ilişkiden kaçınmana yol açabilir ki, bu ilerde evliliğinde sorun yaratabilir. İkincisi de bünyenin zayıf düşmesine, kilo kaybetmene neden olabilir. Bu açıdan bu alışkanlığına ara verip, karşı cinsle normal beraberlikler kurmaya bakmalısın.

Şu an sanki iki yabancı gibiyiz

Ben 20 yaşında bir genç kızım; 1 yıllık bir ilişkim var. Başında her şey çok güzeldi, herkes ilişkimize hayran kalıyordu. Zaman içinde ona verdiğim sözleri tutmadığım ve yalan söylediğim için ilişkimiz yıprandı. O da bundan dolayı eski kız arkadaşıyla muhabbete başladı. Ve tabii bizim beraberliğimiz giderek kötüleşti. Şu an, sanki iki yabancı gibiyiz. Size soruyorum, ne yapsam, nasıl davransam da eski günlere dönebilsek? Son 1 aydır çok kötüyüm; hiçbir şeyden zevk alamıyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.

RUMUZ: ÇOK SEVEN KIZ

Sevgili kızım, ilişkilerde en kötü şey, karşılıklı güven duygusunun yitirilmesidir. Bu duygu tükendi mi, geri gelmesi çok zordur. Hem sevgi bittiyse, biter... Eğer bu gencin, senin davranışların nedeniyle, duyguları değişmişse, onu yeniden kazanman zor olacaktır. Neden sanki bunları ona yalan söylemeden, onu kandırmadan önce düşünmedin? Şimdi ona pişmanlığını hissettirmek, tekrar güvenini kazanmak için zamana bırakmaktan başka yapabileceğin bir şey yok.
Yazarın Tüm Yazıları