Aileler uçakta özel yer istiyor

Kabinde ağlayan çocuklar... Ne yapacağını bilemeyen aileler ve durumdan rahatsız olan diğer yolcular... Araştırmalar, çocuklarıyla uçanların yüzde 59’unun uçakta sadece ailelere hizmet veren özel bir bölüm oluşturmasını istediğini ortaya koyuyor

Çocukla uçmak birçok aile için kabus. Normalde sakin bir çocuk, uçağa bindiğinde huysuzlanmaya başlıyor. Ağlama krizlerine giriyor. Uçuş sırasında çocuğu yerine oturtmak, kemerini bağlamak imkansızlaşıyor. Yabancı bir ortam, etrafta değişik insanlar, hareket edememek minik yolcuları hemen etkiliyor. İniş-kalkışta değişen basınç, bebeklerin basıncı dengeleyememeleri nedeniyle acı vermeye başlıyor. Gribal enfeksiyon, bu acıyı tetikliyor.
Artık aileler uçuş öncesinde havayollarının hangi hizmetleri sunduğunu yakından takip ediyor. Çocuk mönüleri, kabinde verilen oyuncakların yanı sıra uçağa öncelikli biniş, eğlence sistemlerinde özel kanal sayısı gibi detaylar önem kazanıyor. /images/100/0x0/55eb028ef018fbb8f8a51a0e

Hatta aileler uçakta first-business gibi ayrı bir bölüm istiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada, çocuklu veya çocuksuz yolcuların yüzde 59’unun bu fikri desteklediğini ortaya koyuyor. Ayrı bir kabin olmasa da çocuklu aileleri bir arada oturtma fikrine havayolu şirketleri farklı hizmetler sunarak sıcak bakıyor.

ÇOCUKLU YOLCULAR NE İSTİYOR

Çocuklu aileler, detaylara önem veren havayollarını tercih ediyor. Birçok internet sitesi havayollarını çocuk dostu olup olmadıklarına göre puanlandırıyor.

YAN YANA OTURMAK: Aileler en çok birlikte oturabilmeye önem veriyor. Bazı şirketler, rezervasyona göre uçakta ailelerinin oturabilecekleri koltukları check-in sisteminde ayırıyor.

BİNİŞTE ÖNCELİK: Uçak dolmadan, insanları yerinden kaldırmadan koltuklarına oturmak, eşyalarını baş üstü dolaplarına yerleştirebilmek çok önemli. Çocuklu yolcular uçaktan en son inmeyi tercih ediyor.

UZMAN KABİN EKİBİ: Çocuklu yolcuların uçakta en büyük yardımcıları özel eğitimli kabin memurları. Bazen ağlayan çocuğu susturmaktan onları oyalamaya kadar eğitimli ve tecrübeli kabin memurları havayolu tercihinde önemli rol oynuyor.

ÇOCUK YEMEKLERİ: Havayolları ikramda çocuklar için özel seçenekler sunuyor. Genellikle köfte, patates kızartması gibi minik yolcuların tercih ettiği yiyeceklerden oluşan mönüleri rezervasyon sırasında havayoluna bildirmekte fayda var.

HEDİYELER: Uçakta çocukları oyalamak çok önemli. Bebek veya kız-erkek çocuklar için havayolunun hazırladığı oyuncaklar büyük ilgi görüyor. Çocukların yaşları büyüdükçe uçak maketi daha fazla hoşlarına gidiyor. Anne-babalar, havayollarından bu tür oyuncakları çeşitlendirmesini istiyor.

EĞLENCE SİSTEMİ: Özellikle uzun uçuşlarda her koltukta bulunan ekranlar çocukların zaman geçirmesinde çok önemli. Farklı yaşlara göre hazırlanan çizgi film veya kanallar, çocukların hemen ilgisini çekiyor. Çocuğun meşgul olması anne-babayı rahatlatıyor.

EN BÜYÜK SORUN BİRLİKTE OTURAMAMAK

Birçok aile uçuşları sırasında önceden check-in işlemini yapmıyor. Havalimanına geldiğinde check-in kontuarındaysa pencere ve koridor taraflarının internet üzerinden yapılan işlemler sayesinde hemen kapılması aileleri zor durumda bırakıyor. Çocuk, anne ve babaya farklı yerler verilmek zorunda kalınıyor.
Uçağa binildiğinde kabin memurları aileyi birlikte oturtmak için uğraşıyor. Diğer yolculara rica ediyor. Acil çıkış kapılarının bulunduğu koltuklar çocuklu yolculara verilmiyor. Kurallar gereği burada oturacak yolcunun tahliye sırasında çıkış kapısını açması ve diğer yolculara yardımcı olması gerekiyor.
Böyle bir sorunla karşılaşmamak için check-in işleminizi havalimanına gelmeden internetten yapmaya çalışın. Bunu yapamıyorsanız, havalimanına erken gelin.

NE YAPMALI

Çocuğunuz için hazırlayacağınız çantaya fazladan yedek kıyafet alın. Rötar, bağlantılı seferlerde uçak kaçırma gibi oluşabilecek ekstra beklemelerle her an karşılaşabilirsiniz.

Havalimanına nasıl gideceğinizi, güvenlikten geçişinizi çocuğunuza anlatın. Uçaklar hakkında bilgi verin.

Sıvı kuralları nedeniyle yanınıza alacağınız su, mama gibi yiyeceklerin 100’er milimetreden daha büyük kaplara koymayın.

Çocuğunuzun kendisi yürüyebilecek ve küçük bir çanta taşıyabilecek yaştaysa ona özel bir bavul hazırlayın. Ne çok hafif ne de çok ağır olsun. İçine onların her an kullanabileceği oyuncakları koyabilirsiniz. Bu aynı zamanda çocuğun sorumluluk duygusunun oluşmasını da sağlayacaktır.

Havalimanında beklerken çocuk odalarından yararlanabilirsiniz. Artık tüm havalimanlarında bu tür hizmet veren odalar bulunuyor.

Terminalde çok dikkatli olmakta fayda var. Çocuğunuzu bir anda gözden kaybedebilirsiniz.

Uçağa binmeden önce ve uçuş sırasında enerji veren şekerli ürünlerden kaçının.

Çocuğunuzun uyku saatlerine göre uçak bileti almakta fayda var. Ancak uçağa binmeden önce sersemleyen, uyumak isteyen bir çocuk etrafı daha çok rahatsız edebilir.

Çantanız içinde çocuğunuzun daha önceden görmediği sürpriz bir oyuncak veya kitap olsun. Zor durumunuzda bu kurtarıcınız olacaktır.

Uçakta çocuğunuzu oyalamak için bol resimli kitaplar, yap-boz gibi oyuncaklar bulundurmayı unutmayın.

Mümkünse cam kenarında oturtun. Etrafı seyretmesini sağlayın.

Eğer çocuğunuzun altını değiştirecekseniz, kabin memurlarından yardım isteyin.

Uçakta Duty Free mağazası açılıyor

Hamburg’ta yapılan Expo Kabin Ekipmanları Fuarı’nda yeni teknolojiler sektörün beğenisine sunuldu. En büyük ilgiyi Kore Havayolları’nın A380’de açacağı gümrüksüz satış mağazasının bire bir ölçekli modeli çekti. Kablosuz eğlence sistemleri, ince koltuk tasarımları öne çıkarken yeni ürünler yakın zamanda kabindeki yerini almaya başlayacak.

A380’E MAĞAZA: Kore Havayolları, Airbus’tan teslim alacağı iki katlı yolcu uçağı A380’de Duty Free mağazası açacak. Özel sertifikasyona sahip olan raflar, iniş-kalkış veya türbülans sırasında ürünleri emniyetle tutuyor. Kore, uçaktaki Duty Free mağazasından ciddi gelir bekliyor.

OBEZ YOLCUYA ÖZEL KOLTUK: Şişmanlığın hızla yaygınlaşmasıyla birlikte koltuk tasarımcıları obez yolcular için özel dizaynlar yapıyorlar. Yeni nesil geniş gövdeli uçaklarda orta koltuklar için ayrı kol koyma yerleri olacak.

OTOMATİK TROLEY: SkyMax tarafından tasarlanan troley, sıcak-soğuk 30 farklı içecek taşıyabiliyor. Kabin memurları tek bir düğmeye basarak çok hızlı servis yapabiliyor.

KONDİSYON BİSİKLETİ: Lufthansa Teknik, özel iş jetleri için kabinde kullanılabilecek özel bir kondisyon bisikleti tasarladı. Uzun uçuşlar yapan işadamlarından büyük ilgi gören bisiklet çok hafif.

NURUS DÜNYA PAZARINDA

Havalimanı terminallerinde yolcu koltukları ve ofis tasarım pazarına üç yıl önce giren Nurus, geçtiğimiz günlerde Kopenhag’da yapılan Uluslararası Terminal Fuarı’nda ürünlerini sergileyen tek Türk şirketi oldu. Uluslararası pazarda bu konuda ilk 10 firma arasına giren Nurus, bekleme koltuklarının yanı sıra havalimanları için geliştirdiği kafe-bar ve ofis tasarımları yapıyor. Şirketin ürünleri Antalya, İstanbul Sabiha Gökçen ve Türkmenistan’da Türkmenbaşı Havalimanı’nda kullanılıyor.
Nurus, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rus Cumhuriyetleri ve Balkanlar’da yeni havalimanı projelerine hazırlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları