Ailedeki göz tansiyonu, glokom riskini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Ailedeki göz tansiyonu, glokom riskini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 01:26

"Tedavi edilemeyen, ancak kontrol edilebilen" bir hastalık olarak tanımlanan glokomda erken tanı ve tedavi büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğurhan Sezer, "Tedavi edilemeyen, ancak kontrol edilebilen" bir hastalık olarak tanımladığı glokomda erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu, ailede ilk kez görüldüğü durumlarda birinci derece yakınların da kontrolden geçmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanında, birinci derece yakınlarında glokom olan hastalarda risk oranının 5-6 kat daha fazla görüldüğünü de ekledi.

Ailedeki göz tansiyonu, glokom riskini artırıyor

Halk arasında "göz tansiyonu" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi ile görme sinirinde geri dönüşümsüz ve ilerleyici harabiyet ile görme kaybına yol açan sinsi bir hastalık. Glokom genellikle 40 yaş üstündeki hastalarda görülüyor. Hastaların çoğu göz tansiyonları olduğunundan, görme kaybı ya da görme alanının belirgin bir şekilde daralması sonucu haberdar oluyorlar.

Haberin Devamı

Erken tanı konulması ve tedavi uygulanması çok önemlidir. Glokom saptanan hastaların 1. derece yakınları mutlaka kontrole çağırılmalıdır.

Ailedeki göz tansiyonu, glokom riskini artırıyor

MİGREN RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR

İleri yaş ve aile öyküsünün yanında diyabet, tansiyon, üveit (göz iltihabı), göz travmaları, önceden geçirilmiş göz ameliyatları, migren tarzı baş ağrıları ve uzun süreli kortizon içeren ilaç kullanımı risk faktörleri arasında yer almaktadır. 

Ailedeki göz tansiyonu, glokom riskini artırıyor

HASTALIĞIN TANI VE TEDAVİSİ

Yüksek göz içi basıncı veya optik diskte patoloji saptandığında görme alanı, göz tomografisi (OCT) ve saydam tabaka (kornea) kalınlığı ile tanı doğrulanmaya çalışılır. Tanı konulup, tedaviye başlandıktan sonra belli aralıklarla ömür boyu süren kontroller yapılmalıdır. Son yıllarda geliştirilen yeni ilaçlar sayesinde artık, glokom korkulan bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Hastaların büyük bir çoğunluğu ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulabilmektedir. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda öncelikle lazer tedavisi, bu tedaviyle kontrol altına alınamayan yüksek göz içi basıncı durumunda ise nadiren de olsa cerrahi tedavi gündeme gelmelidir. 

Haberin Devamı

Ailedeki göz tansiyonu, glokom riskini artırıyor

BEBEĞİN GENELLİKLE İKİ, BAZEN TEK GÖZÜ NORMALDEN BÜYÜK OLABİLİYOR!

Doğumsal glokomun ise anne karnında başlayıp çoğunlukla çocuk doğduğu anda tanısı konan bir glokom çeşidi olduğuna işaret eden Sezer, "Bebeğin genellikle iki, bazen de tek gözünün normalden büyük olması doğumsal glokomu işaret eder. Genel anestezi altında yapılan muayene sonucu tanı konur. Erişkin glokomuna göre daha dirençli ve kötü huyludur. Hatta bebek doğduğunda tek veya iki gözünü kaybetmiş halde olabilir, doğuştan glokom ilaç tedavisine genellikle iyi cevap vermez, cerrahi tedavi gerekebilir" dedi. 

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!