'AİHM'ye gideceğim'

Güncelleme Tarihi:

AİHMye gideceğim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2017 00:09

Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’yle ilişiği kesilen öğretim üyesi Abdullah Deveci, geri dönüş davasını kazanmasına rağmen son KHK dolayısıyla görevine dönemedi. Mahkeme kararına rağmen görevine başlayamayan Deveci, OHAL şartları nedeniyle hak aramanın güç olduğunu belirterek AİHM’ye gideceğini söyledi.

Haberin Devamı

ANKARA Bölge İdare Mahkemesi, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için sözleşmesi yenilenmeyerek ilişiği kesilen Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Deveci’nin açtığı davada bildiriye imza atmanın başlı başına ihraca bir gerekçe olamayacağına karar verdi. Mahkemenin kararında öğretim üyelerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini sağlayan önemli unsurlardan biri olduğu belirtilerek, “Doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan” yapılan ilişik kesme işleminin hukuka aykırı olduğu vurgulandı. İlişik kesme davasını kazanarak haklılığını tescil ettiren Abdullah Deveci ise son kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ihraç edildiği için görevine dönemeyecek.

KHK İLE GEÇERSİZ SAYILDI
Deveci, mahkemenin kararına ilişkin şunları söyledi: “Hakkımı arayacağım, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceğim. OHAL şartlarından, ülkenin normal olmamasından kaynaklı olarak hak aramak güç görünüyor. KHK’lar her şeyi engelliyor ama bu kararda da olduğu gibi Türkiye Cumhuriyet’i mahkemesinin verdiği karar KHK ile geçersiz sayılıyor. Haksız bir uygulamaydı. Benim gibi 24 yılını üniversiteye emek vererek geçirmiş birini böylesi bir nedenle birden yok sayılması son derece acı bir durum. Hukuk herkese bir gün gerekli olacak. Hukuksuzluğu ve haksızlığı yapanlar, tüm bunların bir gün kendilerine de gerekeceğini unutmasınlar. Vicdanını kaybeden bence dinini de kaybetmiştir. Herkesin vicdanlı olması gerekiyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!