AİHM'den Türkiye'ye Ergenekon cezası

Güncelleme Tarihi:

AİHMden Türkiyeye Ergenekon cezası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 01:24

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ergenekon’a üye oldukları suçlamasıyla 2009’da gözaltına alınan, aralarında dönemin Doğan Gazetecilik AŞ İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen’in de bulunduğu beş kişinin açtığı davada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Haberin Devamı

Davanın temelinde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nin 12 Nisan 2009’da, o dönem Doğan Gazetecilik AŞ Pazarlama ve İş Geliştirme Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapan Mergen ve grubun destek verdiği ‘Baba Beni Okula Gönder’ projesi kapsamında işbirliği içinde olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yöneticileri Şükriye Varlık, Perran Yorgancıgil ve Belkıs Bağ ile gönüllü olarak çalışan Nursel Gülter’in de aralarında bulunduğu 63 kişinin evlerinin ve işyerlerinin aranması emrini vermesi yer alıyor.

13 Nisan’da davacıların ev ve işyerlerinde arama yapıldı, gözaltına alındılar. 15 Nisan’da sorguda yasadışı örgüt üyeliği suçlamalarını reddeden davacılar savcılık kararıyla serbest bırakıldı. Savcılık, 2 Kasım 2010’da yasadışı örgüt üyeliğini kanıtlayacak delil bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.  Adı geçen derneğin bazı üyelerinin yasadışı örgüt üyesi olduğu yönündeki suçlamanın davacıların yasadışı örgüte üye olma suçu işledikleri kanaatine varılması için yeterli olmadığı AİHM’nin vurguları arasında yer aldı. Türkiye davacıların her birine 2 bin Euro olmak üzere toplam 10 bin Euro tazminat ödeyecek.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!