AİHM: Önce OHAL komisyonuna gidin

Güncelleme Tarihi:

AİHM: Önce OHAL komisyonuna gidin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 23:49

AİHM, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işten çıkarılan binlerce kişiyi ilgilendiren önemli bir karara imza atarak, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu adres gösterdi.

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN Gökhan Köksal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasıyla devreye sokulan Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) görevinden 1 Eylül 2016’da ihraç edildi. Köksal, 28 Eylül’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvururken, 4 Kasım’da da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) müracaat etti. Köksal, başvurusunda, aralarında adil yargılanma hakkı ve kanunsuz ceza olmayacağına ilişkin maddelerin de yer aldığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin altı maddesinin ihlal edildiğini savundu.

AİHM, Köksal’ın başvurusunu değerlendirdi ve işten çıkarılan binlerce devlet memurunu yakından ilgilendiren öncü nitelikte bir karara imza attı. AİHM, 685 sayılı KHK ile oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kendisi açısından iç hukuk yolu olduğunu teyit ederek şikâyetler için bu komisyonu adres gösterdi. AİHM, komisyonun kararlarının yargıya taşınabileceğini, mahkemelerin kararlarına karşı da AYM yolunun açık olduğunu, AYM kararı sonrasında ise ilgili dosyayı AİHM önüne getirmenin mümkün olduğunu hatırlattı. AİHM önündeki yaklaşık 20 bin başvurunun düşmesi sonucunu doğuracak emsal niteliğindeki karar, ilgili komisyona başvurmadan yapılan benzer şikâyetlerin kabul edilme olasılığının bulunmadığına işaret ediyor. AİHM çevrelerinde en önemli beklenti ise OHAL Komisyonu’nun bir an önce faaliyete geçmesi ve şikâyetleri hızlı ve etkili şekilde sonuca bağlaması.

Haberin Devamı

BAŞVURULAR TEMMUZDA

AİHM kararıyla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “AİHM’nin verdiği karar şu aşamada doğru bir karardır. Temmuz başı itibaren başvurular alınacak” dedi.

6 AY ÖNCE KURULDU

KHK’lara yargı yolunu açan OHAL Komisyonu’nun kurulmasına 2 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nda karar verildi. Başkan ve üyeler mayısta belirlendi. Ancak komisyon henüz çalışmalarına başlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!