"AIDS En Çok Turistik Ve Büyük Şehirlerde Görülüyor"

Güncelleme Tarihi:

AIDS En Çok Turistik Ve Büyük Şehirlerde Görülüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 12:44

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan ve AIDS hastalığı hakkında bilgiler veren Dünyam Hastanesi doktorlarından Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Ülger, ”Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde şuanda bin 300’e yakın AIDS hastası vardır. Bu hastalık en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi turistik ve büyük yerlerde gözlenmektedir ” dedi.
AIDS’in HIV mikrobu tarafından kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Murat Ülger, “Bu virüs vücuda giren hastalıklara karşı direnç göstermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok ediyor. Bunun sonucunda başka hastalıklara yakalanmamız çok kolaylaşıyor. En basit olan soğuk algınlığına bile direnç gösteremeyiz” diye konuştu. Hem kadında hem de erkekte görülen AIDS’in her yaşta ortaya çıkabildiğini vurgulayan Ülger, “Bu virüs vücuda girdikten sonra hemen rahatsızlığa yol açmayabilir. Vücutta bulunduğunu gösteren herhangi bir şikayet ya da bulgu yoktur. Ancak yapılan kan tetkikleri sonucu ortaya çıkar. Yaklaşık 10 yıl sonra belirtiler görülmeye başlanır. Bu zamana kadar kişi mikrobu başkalarına bulaştırabilir” şeklinde konuştu. AIDS hastalığının şuan için tedavisi olmayan bir hastalık olduğunun altını çizen Ülger, şunları söyledi;
”AIDS ilk olarak Amerika’da tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde şuanda bin 300’e yakın vaka vardır. En çok İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi turistik ve büyük yerlerde gözlenmektedir. Bu hastalığın ne büyük sebebi korunmasız cinsel ilişkidir.”
Hastalığa yakalananların yaklaşık üçte birinin kadın hasta olduğunu dile getiren Ülger, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“AIDS’in temelde üç bulaşma yolu vardır, daha çok cinsel yola bulaşmaktadır. Korunmasız ve şüpheli kişilerle ilişkiye girme sonucu bulaşır. Kan yoluyla bulaşmaktadır. Şırınga, enjeksiyondan kan alırken bulaşabilir. Doğum sırasında da bulaşabilir. Eğer vücutta bir enfeksiyon varsa eliza testi uygulanmaktadır. Bu testle virüs varlığı saptanmışsa başka testlerde yapılmaktadır. Kesin tanı için anti HIV testleri yapılır. İnsanlar bu hastalığın bulaşma yollarına dikkat ederlerse bu hastalıktan korunabilirler. Vatandaşlar hastalığın bulaşma yöntemleri hakkında daha bilinçli hale gelmeleri gerekir. Özellikle cinsel ilişki konusunda partner, eş seçimi konusunda daha dikkatli davranmak gerekir. Eğer şüpheli durumlar varsa kan testleri yapılmalıdır fakat bu kan testlerinde kesin sonuç alınamayabilir. 6 ay sonra tekrarlamak daha doğru olabilir. Enjeksiyon, kan alımı, organ nakli bu konularda da hem uygulamanın yapıldığı merkezle daha iyi bir kontak kurarak bu sağlanabilir. Anneden geçme durumu olabilir bu da doğumda olabilir. Annenin gebelik dönemindeki takibinde bunların tespit edilme şansı mevcuttur. “
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!