Ahu Yağtu: 'Bildiğimden şaşmam, kafama koyduğumu yaparım'

Güncelleme Tarihi:

Ahu Yağtu: Bildiğimden şaşmam, kafama koyduğumu yaparım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 12:04

Son günlerin popüler trendi: #kafatutuyoruz. Bu konseptin yaratıcısı, Türkiye’de vintage’ın öncüsü oyuncu ve model Ahu Yağtu. Onu ve birlikte çalıştığı 4 yaratıcı kadını bir araya getirdik. Kafa tutma hadisesini masaya yatırdık.

Haberin Devamı

Bu konsept nasıl oluştu?

-Türkiye ve dünyada modaya, trendlere alternatif olarak vintage akımını tam anlamıyla benimsemek, anlatmak ve yaymak beni bu alanda kafa tutan bir kadına dönüştürdü. Kültürümüzde hiç olmayan bir algıyı yaşadığımız yere adapte etmeye çalışıyorum. Bu iddialı ve kendini ortaya koyma hissi uyandıran bir durum. Kafa tutma konsepti buradan çıktı. 

Oysaki dışardan sakin, yumuşak, ılımlı bir kadın gibisiniz...

-Kafa tutan biri olmak bir agresyon içinde olmak demek değil bana göre. Öncelikle bir irade ve inanç meselesi. Kafanıza bir şey koyup onu gerçekleştirmek için çalışmak bile sizi bir kafa tutan yapabilir. Ben hep insanlardan fikir, öneri alırım ama günün sonunda bildiğimden şaşmam ve kafama koyduğumu yaparım. 

 

Haberin Devamı

Ahu Yağtu: Bildiğimden şaşmam, kafama koyduğumu yaparım

 

Stiline destek vereceğiniz kadınları nasıl seçiyorsunuz?

-Çalıştıkları alanlarda yaptıkları işlerle öne çıkan, fark yaratan, üreten, bize ilham veren, sıradanlığa kafa tutan ve bizi heyecanlandıran kişileri seçmeye özen gösteriyoruz. Onlara ulaşıp buluşuyoruz ve çoğu zaman uzun sohbetler eşliğinde YouTube videoları yapıyoruz. Sanatçılara ise kıyafet sponsorluğu olarak destek veriyoruz. Bunlardan bazıları Kalben ve Gökçe Kılınçer. 

Beraber çalışırken nasıl bir yol haritası izliyorsunuz?

-Kendi stillerinden, yaşam tarzlarından etkilenip içindeki ruhu yansıtmaya çalışıyoruz. Nelerden ilham almış, kafası nerelere takılmış ve küçük detaylar bizim işimiz. 

 

14 YAŞINDA MODELLİĞE BAŞLAMAK CESARET İŞİYDİ

Ahu Yağtu: Bildiğimden şaşmam, kafama koyduğumu yaparım



Stil konusunda maskülen olmak şart mı?

-Kafa tutmanın sırrı maskülen olmak değil tam tersi içindeki feminenliği yansıtmaktan geçiyor. Fakat kafa tutanın maskülen bir tarzı varsa ve bunu rahatlıkla ortaya koyuyorsa bu da bir duruştur. Dekolte konusu ise kişiden kişiye göre değişir. Kimi maskülen tarzıyla kendini hoş ve seksi hisseder, kimi ise muhakkak dekolte olsun der.

Haberin Devamı

Çocukluğunuzdan bugüne en çok kafa tuttuğunuz beş konuyu sorsam?

-İlk olarak sosyal normlara kafa tuttum.  14 yaşında modelliğe başladım ve çalışma hayatına atıldım. İkincisi bağımlı yaşama algısına kafa tuttum.  Daha o yaşta aileden destek almadan hem okuyup, hem çalıştım. Üçüncü olarak çalışma hayatına kafa tuttum. 10 yıldır işkadını olarak yönettiğim bir şirketim var. Geleneksel yapıya da kafa tuttum: Türkiye’de vintage ve ikinci el ürünlerin satıldığı, insanların da eskilerini değerlendirebileceği ilk online e-ticaret sitesini açtım. Bu da cesur bir hareketti. Türkiye’de yaşayarak da dünyaya kafa tutmak başlı başına bir konu zaten.

Kafa tutan kadın olmak dezavantaj değil midir? Erkekleri korkutursunuz bir kere...

Haberin Devamı

-Öncelikle kafa tutma ve güçlü olma kavramlarını bir tutmanıza çok memnun oldum. Korkan, endişelenen, çekinen insanlarla kafa tutanların pek işi olmaz. Birlikte olamazlar. Korkaklık özgüven eksikliğini beraberinde getirir. Ben burada cesur olmak, kendini ortaya koymak ve ayakları üstünde duran bireylerden bahsediyorum. Erkek-kadın diye ayırmıyorum. Kadın da erkek de birbirinin gücünden etkilenebilir. Hoşlanabilir, sadece nasıl ilerleyeceğini çözememiş olabilir.

Türkiye’nin sizce kafa tutan kadınlarına 5 örnek verebilir misiniz?

-Sabiha Gökçen, Leyla Alaton, annem, Sezen Aksu ve bu işi yaparken öğrendiğim ve bu yolculukta tanıdığım onlarca genç kadın...

 

Haberin Devamı

AHU YAĞTU’NUN KADINLARI

Ahu Yağtu: Bildiğimden şaşmam, kafama koyduğumu yaparım

GİYSİLER ÖRTÜNMEK İÇİN VAR
GÖKÇE KILINÇER / MÜZİSYEN

Londra’da albüm kayıtları için çalışırken ve ülkemde konser yapmaya hazırlanırken, Ahu Hanım bana ulaştı. Müziğimi çok beğendiğini, sıkı bir hayranım olduğunu ve İstanbul’da bir retro showroom sahibi olduğunu iletti. Geldiğimde ziyaret ettim. Ahu Hanım benim için, stilimi ifade etmekten öte, ortak paydada buluştuğum bir yoldaş... Stilimde ise Amy Winehouse etkili. Kafa tutan bir kadındı.

KORKUTMAK KADIN İÇİN GÜMRÜK KAPISI GÖREVİNDE
DİLAN BOZYEL / FOTOĞRAFÇI

9 yıldır fotoğrafçılık uzmanlık alanım fakat son birkaç yıldır dergiler ve gazetelere fotoğraf hikâyeleri yazıyorum. Vintage parçaları sadece giysi dolabımda değil, evimde ve atölyemde de toplayıp, kullanıyorum. İşin içine konu ne olursa olsun teşhir girdiğinde; kafa tutmaya başlayabilirim. Kafa tutan kadın olmak dezavantaj aslında. Erkekleri korkutursunuz bir kere... Ama bir erkeği ya da bir kadını kafa tutan kadın olduğum için korkutmak bir gümrük kapısı görevi görüyor; cesaretim ve gücümden korkan kişiler bana hayatta hiçbir ilham veremeyeceği için; en başından korkup kaçanlar beni zaman kaybından kurtarıyor.

Haberin Devamı

İNSAN HAYATINDAKİ HER ŞEYİ SORGULAMALI
DUYGU YEGÜL / TASARIMCI

Reklam sektöründe çalışıyorum ve Custom Rebels kurucu ortağıyım. Vintage merakım yüzünden Ahu’yu yakından takip ediyordum. Vintage, benim için aynı zamanda keşif. Dış görünüşe önem vermem, hiç uğraşmam diyemem. Rahat ama farklı olmayı severim. Şu sıralar yüksel belli jean çok giyiyorum ama ilerisi için söz veremem.

KAHKAHA ATMAK EN İYİ KAFA TUTMA YÖNTEMİ
SEDA TÜRKMEN / OYUNCU

Hem tiyatroda hem de TV sektöründe oyunculuk yapıyorum.Yakında Kanal D’de yayınlanacak olan ‘Hayatımın Aşkı’ projesinde ‘Sema’ karakterini oynuyorum.Kafa tutan kadın olmak için asla şuursuz değil ama fütursuz olmak gerekiyor. Mesela ben iyisine de kötüsüne de kahkahamı esirgemem. Sanırım en iyi kafa tutma yolum bu. Beni çok güçlü bir kadın dünyaya getirdi. Çevreme de bir sürü güçlü kadın ve onlardan hoşlanan erkekler toplamışım. Bayılıyorum hepsine. Kadın ne kadar güçlü olduğunu duruşu ve kalbiyle gösterir. E buna da müdahale etmek zordur tabi, erkekler korkmakta haklılar ama yapmasınlar. Bakmayı değil de görmeyi tercih etsinler.

 

Birlikte neler yapıyoruz?

Çalıştıkları alanlarda yaptıkları işlerle öne çıkan, fark yaratan, üreten, ilham veren ve heyecanlandıran kişileri seçmeye özen gösteriyoruz. Onlara ulaşıp çoğu zaman uzun sohbetler eşliğinde YouTube videoları yapıyoruz. Sanatçılara ise kıyafet sponsorluğu olarak destek veriyoruz. Bunlardan bazıları Kalben ve Gökçe Kılınçer... Kendi stillerinden yaşam tarzlarından etkilenip içindeki ruhu yansıtmaya çalışıyoruz.

BAKMADAN GEÇME!