Ahmet Tekin Baykal'ın davası karara kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Tekin Baykalın davası karara kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 09:45

İZMİR'de, 9 yıl önce yapılan ve 'Anafor' adı verilen operasyonun ardından açılan davada suç örgütü lideri Ahmet Tekin Baykal'ın da aralarında bulunduğu sanıklar yargılanıp ceza aldı.

Haberin Devamı

 

Yargıtay, sanıkların bir kısmının cezasını onarken, bazılarını ise bozdu. Tekrar görülmeye başlanan davanın duruşması, karar verilmek üzere ertelendi.
İzmir polisi, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki suç örgütüne yönelik olarak 2008 yılında İzmir merkezli olarak farklı illerde 'Anafor' adı verilen, helikopterin de kullanıldığı bir operasyon yaptı. Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştay hakimliğinden ayrılmış bir avukat ve emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yakalandı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 176 sanıklı davada, 130 olay değerlendirilerek 2012 yılında karara bağlandı.


Suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ahmet Tekin Baykal bu suçtan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına; ayrıca örgüt adına Vedat Orhan Çelek, Ayhan Çelenk, Zeki Göktuğ, Simay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan'a karşı eylemler, Çeşme Plajı ihalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, Kuşadası'nda kumar oynatmak, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkule el koyma, yağma gibi suçlardan ise toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı


Davada Barış Vural'a 34 yıl 3 ay, Barış Öner'e 30 yıl 1 ay, Yıldırım Baran'a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül'e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin'e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu'ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Şaşmaz'a 10'ar yıl, iş adamı Cumhur Atış'a 11 yıl, avukatlar Mürsel Ünlü'ye 21 yıl 4 ay, Cezmi Arslan'a 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu'ya 50 yıl 4 ay, Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 41 sanığa ise örgüt üyeliği ya da örgüte yardım suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verilmişti.


YARGITAY DAVAYI KISMEN BOZDU
Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, bazı sanıkların cezasını onarken, bazılarının da bozulmasına karar verdi. Haklarındaki karar bozulan sanıklarla ilgili davaya devam edildi. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi"nde yapılan duruşmaya, başka suçtan tutuklu Barış Vural ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşma Savcısı Sacit Savaşcı mütaalasında sanıklardan Hüseyin Yıldırım, Nusret Baran, Ali Çağlar, Enver Çapkur, Şenol Özhan, Abdülkadir Kiraz, Mahmut Karadağ, Gökhan Çıkar, Rafet Demir, Serdar Örtmez, Nihat Yımaz, Metin Sağır, Hakan Bilgiç, İbrahim Bozkan, Ekrem Ali Erdem, Orhan Kürkçü, Muhammet Altun, Özcan Gündoğdu, İsmail Danışman'ın beraatlerini talep etti. Savcı sanıklardan Ahmet Tekin Bayka'ın bazı suçlardan beraatini, diğer sanıklarla birlikte bazı suçlardan cezalandırılmasını istedi. Ayrıca şarkıcı ve oyuncu Özcan Deniz'i yaraladığı ileri sürülen Ali Bülbül ile tehdit ettikleri belirtilen sanıklar Tamer Manavcı ve Ömer Dalkaç'a 'kasten yaralama' ve 'tehdit' suçlarından ceza verilmesini talep etti.

Haberin Devamı


SANIK AVUKATI; ESKİ MAHKEME HEYETİ FETÖ'DEN İHRAÇ EDİLDİ
Sanık Cumhar Atış ve Mahmut Kamil Ata'nın avukatı Abdülkadir Ön, "Burada müvekkil ve diğer sanıklar hakkında karar veren önceki heyet ve mahkemedeki başkan, üye ve savcı şu anda FETÖ üyesi iddiasıyla meslekten ihraç edilmişlerdir. Bu kişiler yargılama aşamasında dosyayı Ergenekon davası ile birleştirmek istemiştir. Ergenokan davasının da bir kumpas davası olduğu son Yargıtay kararı ile açığa çıkmıştır. Tüm bu hususlar değerlendirerek, yeniden yargılama talebeni tekrarlıyoruz. Soruşturmayı yürüten 85 emniyet mensubunun 77'si FETÖ üyesi olmaktan tutuklanmış ya da meslekten ihraç edilmiştir" dedi. Savcı, sanık avukatlarının yeniden yargılanma taleplerinin reddedilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de yeniden yargılamayı reddederek duruşmayı karar verilmek üzere ekim ayına erteledi.

Haberin Devamı


DAHA İYİ MAKAMLARA GELMEK İÇİN KURGU OPERASYON YAPTILAR
Duruşma sonrası açıklama yapan sanıklardan Ahmet Tekin Baykal'ın avukatı Ayhan Doğan, "2008 yılından bu yana yargılanan tüm sanıkların başından itibaren kumpas davası oldukları talepleri şu ana kadar dikkate alınmadı. Ama 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi ile beraber bu yapının üylerinin tüm kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi yargı teşkilatında da örgütlendiği ortaya çıktı. 2008 yılında özellikle İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde, gerek il emniyet müdürü düzeyinde gerek Organize Şube Müdürü düzeyinde gerekse amir ve memur düzeyinde teşkilat mensuplarınının dönemin savcısı ile koordineli bir şekilde yürüttükleri 'Anafor' operasyonu kapsamında Ahmet Tekin Baykal üzerinde yapılan bir algı operasyonu çerçevesinde kendilerini bir anlamda İstanbul, Ankara gibi tayinlerle daha iyi makamlara getirilmek için yapılan kurgu operasyonudur. Operasyonu yapan emniyet mensuplarının FETÖ üyeliğinden meslekten ihraç edildikleri ve tutuklandıkları aşikar. Birçok emsal kararda olduğu gibi 'Anafor' dosyasının da bu temelde, kurgu operasyonu çerçevesinde yürütülen bir operasyon ve dosya olması hasebiyle, yeniden yargılama yapılması talebinde bulunacağız" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!