Ahmet Kaya'nın ideolojisi

Lale Barçın İMER
Haberin Devamı

Ahmet Kaya'nın MGD'nin ödül törenininde Kürtçe şarkı söyleyeceği konusunda açıklamaya ve bu açıklamayla yarattığı tepkiye hiç şaşmadım doğrusu.

Bana göre yıllardır bu adamı herhangi bir kalıba oturtmak mümkün değil. Ne müzikal anlamda ne de siyasi görüşleri konusunda. Çünkü onun fikirleri ve ‘‘ideolojisi’’ sürekli olarak değişmekte.

Bir bakıyorsunuz sosyalist takılıyor, sonra bir bakıyorsunuz ki kocaman Mercedes'lerle dolaşıyor. Onu zaman zaman pırıltılı talk şovlarda popçulara ağır eleştiriler savururak, başka bir zaman da Beyoğlu rock barlarında gençlerle yakınlık kurmaya çalışırken buluyorsunuz.

Hep bir şeylerle dikkat çekmeye çalışan, düşüncelerinde tutarsız görünen Kaya'nın böyle bir ‘‘sürçü lisan etmesi’’ de doğal.

Ebru Gündeş bu konuda en doğru görüşü beyan etti: ‘‘Bu sanatçının bugüne dek hiç bir fikri tutarlı, kalıcı ve inandırıcı gelmediği için o akşam MGD töreninde yaptığı 'propaganda' da şovdan başka bir şey değildi’’.

Ebru'ya katılmamak mümkün değil!

Ünlü'nün ayıbı

Geçtiğimiz haftalarda Ünlü grubunun ‘‘O ve Z Hikayesi’’ isimli yeni albümünü övmüştüm. Ancak albüm için geçerli olan övgülerim grubun albümü pazarlama aşamasındaki davranışı için geçerli değil.

İki Türk bir Alman'dan oluşan topluluğun ilk albümü ve bir single'ı Bay Müzik yapımdan çıkmıştı.

Son albüm için yine aynı şirketle prensipte anlaşan ve stüdyo çalışmalarına başlayan topluluk, albümü tamamladıktan sonra her nedense masraflarını ödettiği Bay Müzik'le çalışmaktan vazgeçmiş ve Polygram'ın kapısını çalmış.

‘‘İşte prodüksiyonumuz, işte biz’’ diyerek bu şirketle anlaşma noktasına varmışlar. Bunu öğrenen Bay Müzik'in sahibi Naci Bayşu, şaşkınlık içinde Polygram'ı arayıp olayı açıklamış ve Polygram yetkilileri ve özellikle şirketin başındaki Şevket Gözalan, Ünlü ile her türlü bağlantının ve görüşmenin durdurulmasını istemiş.

Ardından şirketin yerli yapımlar müdürüne de daha dikkatli olunması için talimat vermiş. Gözalan'ın bu davranışını tebrik ederken pek çok yapımcının böyle detaycı ve profesyonel hareket etmeyeceğini hatırlatmak isterim.

Ünlü'ye gelince onlar ‘‘tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanı’’ diyerek yeniden Bay Müzik kapısına dönmüşler.

Bu yıl müzik Oscarları yok, n’apacağız şimdi?

Dört yıldır düzenli olarak yapılan Kral TV Müzik Ödülleri, bu sene büyük bir ihtimalle yapılamayacak. Ya da küçük bir ihtimalle sene ortasında bir tarihte gerçekleşecek.

Yıllardır kendine Türkiye'nin Müzik Oskarları adını koyan bu ödül dağıtımını en çok eleştirenlerden biri olarak bu durumun beni çok etkilediğini söyleyemem. Ben daha ziyade hak edip etmediklerini düşünmeden ödül alma sevdası içinde yanıp tutuşanlar için üzülüyorum.

Bu sene ne yapacaklar? Belki sadece MGD ödülleriyle yetinecekler. Zaten tek taraflı yayın yaptığı söylenen bir müzik kanalının verdiği ödülün, belki de gerçekten ‘‘prestij’’ini kaybetmiş olması gerçeğini kabul edecekler.

Bu noktada geçtiğimiz yıllardaki önerimi yineliyorum.

Bir kaç müzik kuruluşu, örneğin MÜYAP, POPSAV gibi, bir komite kursunlar ve Türkiye'nin gerçek ‘‘müzik oskar’’ını teşkil edecek bir ödül töreni yaratsınlar...

Yazarın Tüm Yazıları