Ahlaksızlığın teşhiri ve bir aile filmi

Eşcinsellik, bir televizyon dizisinde ilk kez komedi sosu olmak dışında yer alıyordu. Ekranda görünen iki adam ilk kez rengarenk giyinmeden, kırıtmadan, gülünç bir şekilde konuşmadan rol yapıyordu.

Haberin Devamı

Meğer benim gelişme olarak algıladığım şey ahlaksızlığın teşhiriymiş
Kılıç Günü adlı dizide, iki erkeğin aynı yatakta göründüğü sahneyi serinkanlılıkla karşılamamızı sevinç ve gururla karışık bir hisle takip ederken, dizinin yapımcısı Osman Sınav bir çuval inciri berbat etti. Evlere şenlik demecinde “Hikâyemizde Firavun’un sarayından bahsediyoruz. Firavun’un sarayında böyle şeyler vardır. Bunlar gerçektir. Karakter tanımlaması yapıyoruz. İyiliği, bütün güzelliğiyle gösterebilmek için karanlığı da bütün çıplaklığıyla göstermek lazım... Ahlâksızlık propagandası yapmıyor, aksine o tip insanların profilini sergiliyoruz. Bu kişiler ve ahlâksızlıklarını gösterebilmek için ahlak sınırları dışına çıkmadan bir şeyler yapmak zorundayız” dedi.
Oysa eşcinsellik, bir televizyon dizisinde ilk kez komedi sosu olmak dışında yer alıyordu. Ekranda görünen iki adam ilk kez rengarenk giyinmeden, kırıtmadan, gülünç bir şekilde konuşmadan rol yapıyordu. Meğer benim gelişme olarak algıladığım şey ahlaksızlığın teşhiriymiş.
Sonra tabii telefon başındaki muhbir vatandaş tarafından göreve çağrılan RTÜK, kanala bir uyarı gönderdi. Birkaç gün evvel de Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin vazifeperver öğrencisi İsmail Sezer; kanal, dizinin yönetmeni ve RTÜK aleyhine suç duyurusunda bulundu. Gerekçe yine şu çok meşhur aile yapımız. Uymamış... Ama tüm bunlar bir kenara, ben yine de durumu serinkanlı karşıladığımızı düşünüyorum. Ya da Fatmagül’ün tecavüzüne o kadar kaptırmıştık ki kendimizi, arada kaynayıp gitti.
ATİPİK BİR AİLE
ABD de şu anda içinde eşcinsellik barındıran bir senaryoyu ve aile kavramını konuşuyor. Bu kez söz konusu olan bir film: The Kids Are All Right (Çocukların Keyfi Yerinde diye çevirebiliriz). Gösterime bir ay sonra girecek ama festivallerde görüldüğü için hakkında pek çok yazı çıkıyor.
Film, uzun yıllardır evli, iki çocuklu bir çiftin hayatını anlatıyor. Evin geçimini sağlayan işkolik Nic, bir doktor. Alkolizmin de sınırında dolaştığı söylenebilir; çok şarap içiyor. Eşi Jules, ev kadını. Kızları Joni üniversiteye başlamak üzere, oğulları Laser ise 15 yaşında atletik bir genç. Her ailede olduğu gibi sorunlar yaşasalar da mutlu bir hayatları var.
Derken ortaya çekici bir erkek olan Paul çıkıyor. Meğer Nic ile Jules, çocukları sperm bankasından yapmış ve Paul de aslında Joni ile Laser’ın biyolojik babası. Paul’ün kim olduğunu başta sadece çocuklar biliyor. Nic, bu çekici adamla sık sık görüşmeye başlayan atletik oğlunun eşcinsel olduğundan şüpheleniyor. Eşinden ilgi göremeyen Jules, Paul ile birlikte olmaya başlıyor. Tam bir aile felaketi... Peki eşcinsellik bunun neresinde derseniz, tam göbeğinde derim. Çünkü Nic de Jules da birer kadın.
Kabul edin, buraya kadar Nic’in erkek olduğunu düşünerek okudunuz değil mi?
Filmin yönetmeni Lisa Cholodenko bir aile filmi yapmış. Ailenin özel durumu sadece filme lezzet katan bir detay. Yönetmen, lezbiyen bir çifti daha baştan normal kabul ederek ama onların özel durumundan da yararlanarak ortaya çıkarmış The Kids Are All Right’ı.
Şimdi Amerikan ve İngiliz basınında, lezbiyen bir çift fikrinin normalleşmesi tartışılıyor.
TDK Sözlüğü/Tartışmak: Bir konu üzerinde, birbirine ters olan görüş ve inançları karşılıklı savunmak..
Aile: Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar VE kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik.

Haberin Devamı

Sizin için nedir lüks

Haberin Devamı

Yine TDK Sözlüğü’nü bir karıştıralım. Bu sefer A’dan L’ye geçiyoruz.
Lüks: Giyimde, eşyada, harcamada aşırı gitme,
gösteriş, şatafat.
Yine kelimenin içeriğini tam tarif edemeyen bir tanım.
Evet, Louis Vuitton çanta birileri için lüksün tarifi olabilir, ya da Vertu marka cep telefonu. “Burberry trençkot, Rolex saat ya da Aston Martin otomobil için yapmayacağım şey yok” diyene rastlayabiliriz. Ve bunlara sahip olmak için, tıpkı sözlük tanımındaki gibi aşırı harcamalar yapmak gerekiyor olabilir. Ama lüksün bazen bunlarla hiç ilgisi olmayabilir.
Bebeği sabahtan akşama ağlayan bir anne için sükunet içinde geçecek bir saat lükstür mesela. Yürümek yerine taksiye binmenin lüks olduğunu düşünebilirsiniz. Ama zaman darlığından her yere ucu ucuna yetişen, tüm günü koşturmacayla geçen biri için varacağı yere yürümek lükstür.
Bir gazeteci için bilgisayar, cep telefonu ve televizyon gibi iletişim araçlarına sahip olmak değil olmamak, bunları bir haftalığına kapatma olanağı bulmak lüks kapsamına girer. 09.00-17.00 çalışanlar için hafta arası gün ortasında sinemaya gidebilmek...
Zaman sonra... O da büyük lüks. Ama doğruya doğru, zamanı satın almak için de para gerekiyor. Demek ki sözlük tanımına ‘kısıtlı olan, kolay elde edilemeyen’i de eklemek lazım.
KİTAP OKUMA LÜKSÜ
Lüksün tarfini yapmaya girişmemin nedeni, Thierry Paquot oldu. Bir Sanattır Öğle Uykusu kitabının Fransız yazarı, bu kez lüks kavramına takmış kafasını. Can Yayınları Kırkmerak serisinin 6. kitabı ‘Lükse Övgü’de, lüks sözcüğü üzerine yapılmış tüm tanımlamaları sorguluyor. Kitap okumaya vakit bulmak sizin için lüksse ve lükse düşkünseniz kaçırmayın derim.

Yazarın Tüm Yazıları