Ahlaksız tarafsız ve dürüst!

Kuruluş amacına bakar mısınız! “Kızdıran bir şeyden, onunla dalga geçerek intikam almak!”

Haberin Devamı

Şahane...
Keşke hepimiz yapabilsek.
Karşımda Zaytung’un kurucusu Hakan Bilginer.
78 doğumlu zehir gibi bir adam.
Bütün ekip öyle.
En sinirli olduğumuz, en küfrettiğimiz zamanlarda ortaya öyle bir haber atıyorlar ki, gülmemek ve rahatlamamak mümkün değil.
Ama komikAhlaksız tarafsız ve dürüst olan, hayatlarında bir kere bile gerçek bir haber yapmamışlar.
Hakan’la ilgili pek çok şey söylenebilir ama o da Zaytung gibi ahlaksız, tarafsız ve dürüst!
Son numaraları da 2013 Zaytung Almanak, faydalı bir eser, alın, göz atın...
Gülmek garanti...

“Küt” diye hayatımıza “Zaytung” diye bir şey giriverdi. Bu şerefi kime borçluyuz?
- Bana diyeceğim ama “Şerefi...” falan deyince, bir anda çok iddialı olacak gibi geldi. İşte, canımın sıkıldığı bir dönem oturup yapmaya başladığım bir şeydi Zaytung. Kısa bir süre sonra yakın çevremden birkaç arkadaşımın da katılımıyla ilk editör kadrosu oluştu.

Haberin Devamı

Bir sebebi var mı? Hangi ihtiyaca göre cevap vermek üzere planlandı ve hayat buldu?
- Herhangi bir ihtiyaca cevap vermek gibi havalı bir motivasyonla doğmadı. “3-5 kişi kendi aramızda biraz laklak yapalım”ı saymazsak! Ama bizim o zaman farkında olmadığımız daha geniş çaplı bir ihtiyaç varmış demek. Hayat bulması da, işteki boş vaktimde yazdığım kodlar ve içeriklerle öyle ağır ağır gerçekleşti.

ZAYTUNG’UN ANLAMI

İsmi neden Zaytung?
- Biliyorsun, Almanca ‘gazete’ demek ‘zaytung’. Benim ortaokuldan kalma çat pat Almancama borçluyuz. Yazılışı böyle değil tabii. Komik olsun diye değil de bilakis ciddi bir şeymiş gibi dursun diye seçtik aslında. Duyan bir önünü falan iliklesin yani! Almancanın sert bir fonetiği var çünkü. Ne deseniz, yatakhaneyi dağınık bulan nöbetçi çavuş tınısı yaratıyor!

Ne yapar Zaytung?
- Eskiden beri var olan bir şey bu yaptığımız. “Satir” diye bir tür. Türkiye’de de dünyada da bir sürü örneği var. Aslında yaptığımız şey, haber diliyle mümkün mertebe eğlenceli ya da absürd bir hikâye anlatmak. Dil olarak ironiyi kullanınca, ister istemez bir yerlerinde mesaj çıkıyor zaman zaman. “İroni” dediğimiz şey çoğu kez öfkeden doğuyor çünkü. Kızdıran bir şeyden onunla dalga geçerek intikam almak, işin ana özü galiba! Ama yani bunu yaparken, kendimizi o kadar da önemsememeye çalışıyoruz. Temelde eğlenceli, komik bir şey yapalım, sonunda anlatmak istediğimiz bir şey varsa da, onu anlatabilirsek ne âlâ...

Haberin Devamı

5 EDİTÖRÜZ

Haberleri kimler hazırlıyor?
- Temel olarak ben dahil 5 kişilik bir tam zamanlı editör kadrosu var. Ayşe, Onur, Onur ve Özer diğer editörlerimiz. Uzun haber metinlerini ve sitenin haber haricinde kalan diğer bölümlerini çoğunlukla bu ekip hazırlıyor. Bir de siteye isteyen üye olup kendi haberlerini yollayabilir. Bunların içinden de seçilenler yayınlanıyor. Oradan da çoğunlukla kısa son dakika haberleri geliyor. Bana kalırsa sitenin en güçlü yanı da okuyucular tarafından bu şekilde sürekli besleniyor oluşu zaten. Şu an kayıtlı 100 binin üzerinde kullanıcımız var. Twitter’da 1.2 milyon Facebook sayfamızda 400 bin civarında takipçimiz mevcut. Siteye de ayda 1.5 milyon civarı insan giriyor.

Haberin Devamı

Nasıl bir anda parladınız?
- Kurulduktan sonra 3-4 ay boyunca sadece 5 kişinin yazıp-okuduğu bir yerdi. Bir gün birisi fark edip ekşisözlük’te başlığımızı açtı. O gün yaklaşık 100 entry girildi başlığa ve siteye 10 bin kişi geldi. Şaşkınlıktan küçük dilimizi yutacaktık. Acaba kapatsak mı diye bile düşündük.

GEZİ’DE ATOM BOMBASI!Ahlaksız tarafsız ve dürüst

En çok ilgi çeken haberlerinizden birkaçını söyle hadi...
- Talihsiz bir ciddiye alınma vakası yüzünden sitenin patlama yaptığı “Sierra Leone’de Unutulan Büyükelçi, Çareyi Ermeni Tasarısı’nda Buldu” haberini örnek verebilirim. “Mesleğine profesyonelce yaklaşan ateist imam” haberi de birden yayıldı. Gezi Parkı’nda bulunan atom bombası yapım şeması haberi de öyle olmuştu.

Haberin Devamı

‘Gezi’ sırasında nasıl bir tavır sergiledi Zaytung?
- Tavrımız oldukça netti aslında. Bireysel olarak da mümkün mertebe bir parçası olduğumuz Gezi hareketinin tabii ki yanında olduk.

Uydurma haber yapmak ciddi haber yapmaktan daha mı kolay, daha mı zor?
- Hiç gerçek haber yapmadığım için karşılaştırma yapmak biraz zor aslında. Yine de oturup sıfırdan bir fikir bulmak ve onu iyi bir kurguyla yazmak biraz daha zor gibi geliyor.

Sizce Zaytung neyi kanıtladı? Yaratılan bu yeni haber dili nasıl bir dil, özellikleri ne?
- Sanırım Batı tarzı ironinin Türkiye’de ciddi bir alıcısının bulunduğu oldu.

Birileri konuşurken tuhafımıza giden bir şey söyledi mi, “Zaytung haberi gibi” diyoruz. Sizce bu neyi gösteriyor?
- Bu da bizim için bir gurur kaynağı! Yani böyle devam ederse TDK’ya falan girecek, Türkçeye yeni bir deyim kazandırmış olacağız!

Haberin Devamı

Fotoğraf: Emre Yunusoğlu

Yazarın Tüm Yazıları