Ahilik haftası kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ahilik haftası kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2017 18:23

Ahilik haftası kutlanıyor

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Ahilik Haftası etkinlikleri kortej yürüyüşü ve Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen programla başladı. Ahilik töreninde en çok ilgiyi kuşak bağlama gösterisi gördü.

Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen ahilik törenine; Denizli Valisi Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, Ticaret Odası Başkan Vekili Salih Sarıkaya, Pamukkale Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Gürlesin, Merkezefendi Belediye Başkanı AK Partili Muhammet Subaşıoğlu, esnaf odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, ahiliğin tanıtımını yaparak, "Ahi, İnsan sevgisi ile yoğurulan, saygılı, mert, olgun, iyiliği yaşamı boyunca ilke edinen, dürüst, güvenilir insan demektir. Bugün ustaların yanında pratik bilgi ve beceri kazanan çocuklarımızın meslek eğitim merkezlerinde, çocuklarımızın çağdaş araç ve gereçler ile çalışmasını ve kaynaşmasını sağlayarak, dünyayla rekabet edecek esnaf ve sanatkarlar oluşturmak için çalışıyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise konuşmasında Ahilik Merkezi Projesini açıkladı. Başkan Zolan, ahiliğin temelinde dürüstlüğün, ahlakın, doğruluğun ve kalitenin olduğunu belirterek, "Denizli'de en büyük eksikliğini hissettiğim ve hayalini kurduğum, Denizli'de Ahi Sinan'ıyla birçok meslek dalında gerçekleşen işler var. Ama çocuklarımıza, sanatkarlarımıza, çıraklarımıza, eğitim gören gençlerimize, ustalarımıza ve esnafımıza, dışarıdan gelen insanlarımıza gösterebileceğimiz, sanat ile ilgili ahilik ile ilgili bir alanımız yok. Planlamasını yaptık, güzel bir noktada 'Denizli'nin Ahilik Merkezi' olsun. Orada tüm sanatların icra edildiği bir yer olsun ve ahilik ile ilgili orada ilkeleri, net bir şekilde anlatılsın. Dürüstlük nedir, doğruluk nedir, kalite nedir, başka ülkelerden getirilen ustalıkların özünde, Türkiye'de olduğunu bizde olduğunu çocuklarımıza, gelecek nesillerimize aktarmak adına, bu günlerde yaşatmak adına ahilik ile ilgili merkezimizin inşaatını ve projesini şuanda çalışıyoruz" dedi.

Vali Hasan Karahan ise ahilik ilkelerinin herkes tarafından kabul gördüğünü belirterek, "Milli kültürümüzün temeli ahilik esaslarıdır. Onun için ahilik törenlerine devletimiz, hükümetimiz büyük önem veriyor. Büyük ve geniş kapsamlı her sene Kırşehir'de kutlamaların finali yapılıyor. Ahilik ilkelerine kimse 'hayır' diyemez. Hepimizin temel alması referans alması, adam olmak için, esas alması gereken ilkelerdir. Bu konuda eksikliklerimiz var, yanlışlıklarımız var, hatalarımız var. Ama prensiplerimiz sağlam, geçmişimiz sağlam, tarihteki örneklerimiz sağlam" dedi.

Törenin sonunda Denizli Büyükşehir Belediyesi Tiyatro topluluğu tarafından sergilenen temsili kuşak bağlama töreni büyük beğeni topladı. Programda yılın çırağı seçilen Mertcan Kocakaya, yılın kalfası seçilen İdris Sarıdemir ve yılın Ahisi seçilen İsmet Efeoğlu'na, ödülleri ve plaketleri Vali Karahan, Başkan Zolan ve Musa Çelikkol tarafından verildi.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!