Ah zavallı plaza çalışanı!

Güncelleme Tarihi:

Ah zavallı plaza çalışanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2015 15:13

Elgiz Müzesi’nin yeni Süreli Sergiler salonunda ziyarete açılan ‘Plaza Worker’ (Plaza Çalışanı) sergisi, Sean Henry’nin aynı adlı eseriyle karşılıyor izleyiciyi.

Haberin Devamı

Henry, ‘Plaza Çanlışanı’nı evrak çantasını yastık niyetine başının altına yerleştirmiş, ayakkabıları ile çoraplarını çıkarmış, yalınayak vaziyette ve gri bir takım elbise içinde gösteriyor izleyiciye. Biraz büzülerek ‘musalla taşı’ benzeri yüksek ve şeffaf bir baza üzerinde uyumaya çalışan çalışanımız, farklı olumsuz yorumlara açık, düşündürücü bir iş… Aslında bir sabah mesai başlangıç saatlerinde herhangi bir plazanın kapısına sırtınızı dönerek konumlandırsanız kendinizi, etrafınızdan bedenlerinin içinde kurulmuş bir saat varmışcasına yanınızdan geçip gittiğini göreceğiniz ‘insan’ların hiçbirinden farklı değil. Biraz sonra Sean Henry’nin takım elbiseli adamı da çoraplarını ve ayakkabılarını giyecek, dişlerini fırçalayıp, bir karton bardak kahve kapacak ve saat tam 9.00’da masasının başında olacak…

Ah zavallı plaza çalışanı

Haberin Devamı

İşte adını ve odak noktasını Sean Henry’nin bu eserinden alan sergi, Maslak plaza çalışanlarının konumlarına farklı bir bakış açısı getirmeye çalışıyor. Sergideki diğer işler de yoruma açık ve benzer imaları barındırıyor. Hepsi de ağırlıklı olarak farklı malzemeler ve tekniklerin kullanıldığı tek figürü konu edinen yapıtlar. Sergideki işleri iki gruba ayırırsak, birinci grup 2012 – 2014 yıllarındaki Teras Sergileri veya daha önceki müze sergilerinden yapılan ve yeni alımlardan oluşuyor. Bu bölümde Ömer Emre Yavuz, Hakan Bakır, Tanzer Arığ, Hande Şekerciler, Çağdaş Erçelik, Kağan Toros, Mahmut Aydın, Saim Gökhan Ercan, Rahmi Aksungur, Çayan Yılmaz, Derya Özparlak ve Yunus Tonkuş’un işlerini izleyebilirsiniz. İkinci bölüm ise Thomas Houseago, Tony Cragg ve Seçkin Pirim gibi uluslararası tanınmışlığa sahip heykel sanatçılarının eserlerine yer veriyor. Ayrıca Aron Zsolt Majoros, Luis Vidal ve Oliver Blanckart’ın ilk grup ile aynı kaygıları içeren yapıtları da bu bölümde görülecek işlerden. Sergi 19 Eylül’e kadarziyerete açık kalacak.

Adres: Beybi Giz Plaza, Maslak, Istanbul. (212) 290 25 25.

BAKMADAN GEÇME!