‘‘Ah Refah Vah Refah’’

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Sevgili okuyucularım, kapatılan Refah Partisi ile ilgili olarak burada size yüzlerce yazı yazdım. Bunların kim olduğunu, neyi amaçladığını gerek muhalefet ve gerekse iktidar dönemlerinde, elimden geldiği kadar sizlere yansıttım.

Söylediklerimin hiçbiri yanlış çıkmadı.

Bu şahısların bir bölümüyle mahkemeler önünde hesaplaştık. Ne yazsam mahkemeye verdiler, savcılıklara suç duyurusunda bulundular. Hele iktidar oldukları dönemde, adalete nasıl da baskı yapmaya kalkıştılar. Zannettiler ki güç her zaman ellerinde olacaktır.

Ama bir fiskeyle iktidarı devretmek zorunda kaldılar, Refahyol komedisini kendi elleriyle bitirdiler.

Çankaya'ya tıpış tıpış çıkıp istifa sundular.

Türk toplumu unutkandır. Refah'ın yaptıklarının pek çoğunu da unuttuk, ya da unutmak üzereyiz.

***

Gazete yazıları elbette etkilidir ama ömürleri 24 saat sürer. Sonra o yazıların çoğu, belgeler, unutulur gider. Hele bizim gibi toplumsal belleği zayıf ülkelerde her şey unutulmaya mahkûmdur.

İşte bu nedenle, Refah'la ilgili yazılarımın bir bölümünü bir kitapta topladık. Bunları size derli toplu ve kalıcı bir biçimde sunmayı amaçladık...

Çünkü kitap kalıcıdır. Bir kitaplığa girdikten sonra atılmaz. Okunur ve orada yıllar boyu durur. Sonra yine okunur.

O yazıların geleceğe kalması düşüncesiyle, kitap yaptık.

İsmi: ‘‘Ah Refah Vah Refah’’

(Ümit Yayıncılık).

***

Şimdi haklı olarak diyeceksiniz ki ‘‘Yav kardeşim, insan kendi köşesinde kendi kitabının reklamını yapar mı? Ayıp değil mi?..’’

Eğer ben bu kitabın tüm gelirini Mehmetçik Vakfı'na bağışlamamış olsaydım, elbette çok garip, hatta çok ayıp olurdu. Ama bu kitaptan benim cebime beş kuruş para girmeyecek. Önsözünde de belirttiğim gibi, Ümit Yayıncılık tarafından tümü Mehmetçik Vakfı'na aktarılacak. İlk taksit ödendi bile.

Böylece şehit çocuklarımıza, sakat kalan gazilerimize çam sakızı çoban armağanı bir katkımız olacak.

Nedir bu Mehmetçik Vakfı?

Size biraz bilgi vereyim.

***

Vakfın amacı, şehit düşen veya sakat kalan er, onbaşı ve çavuşların kendilerine, eş ve çocuklarına her yönden destek olmak ve onların çocuklarını okutmak. Yapılan yardımların tümü karşılıksız. Hayatını kaybetme veya sakat kalma olayında, görevli olup olmadığına bakılmıyor.

Vakıf, devletten yardım almıyor. Bütün geliri, vatandaşların yaptığı para ve taşınmaz mal bağışlarından oluşuyor. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri de vakfa yardım ediyor.

Hayatını kaybeden askerin eş ve çocuklarına, bekarsa ana babasına, sakat kalanın kendisine yardım veriliyor.

1, 2 ve 3. derece sakat kalanlara ve 0-25 yaş arası çocuklara bakım ve öğrenim yardımı yapılıyor. Bunlara her ay para ödeniyor.

Mehmetçik Vakfı bugüne kadar vefat eden 10.100 çavuş, onbaşı ve er ailesine, sakat kalan 3.752 çavuş, onbaşı ve er'in kendilerine toptan ödeme yapmış.

Şubat 1998 itibariyle toplam 561 gaziye her ay sürekli yardım yapılıyor.

Ayrıca, halen 0-14 yaş arasındaki 1.411 şehit ve gazi çocuğuna, 355 ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi şehit ve gazi çocuğuna her ay karşılıksız bakım-öğrenim yardımı veriliyor.

Dul ve yetim kalanlara bir defada 420 milyon, sakat kalanlara ortalama 350 milyon lira ödeniyor.

Birinci derece sakatlara ömür boyunca ayda 45, ikinci derece sakatlara 40, üçüncü derece sakat kalanlara 30 milyon lira maaş ödeniyor.

Şehit ve gazilerin çocuklarına her ay yapılan ödemeler ise şöyle:

0-14 yaş arası çocuklara 13 milyon, ortaokul öğrencilerine 17, lise öğrencilerine 21, üniversite öğrencilerine 31 milyon lira.

Bu amaçlara yönelik olarak, Mehmetçik Vakfı her ay ortalama 80 milyar lira yardım yapıyor.

Vakıf, sizin de yardımlarınızı bekliyor. O yardımlar, şehit düşen çavuş, onbaşı ve erlerimizin geride bıraktığı ailelerine, okuyan çocuklarına, sakat kalanların kendilerine gidiyor.

Mehmetçik Vakfı banka hesap numaraları:

Ziraat Bankası Yenişehir Şubesi 5055.

Halk Bankası Meşrutiyet Şubesi 66166.

Vakıfbank Meşrutiyet Şubesi 40000.

Vakfın adresi, telefon ve faks numarası:

Türkocağı Cad. 16, Balgat-Ankara. Tel: (0312 284 19 70-71. Faks: (0312 284 19 73).

***

11 Şubat 1998 günü Mehmetçik Vakfı'na Kars'tan Nimet Üstünyer isimli yaşlı bir hanım geliyor. Oğlu Şırnak'ta şehit düşmüş. Vakıf tarafından kendisine yapılan yardımları biriktirmiş. Bu parayla hacca gitmeyi düşünürken, elindeki 2.400 mark'ı vakfa bağışlamış.

O Refah takımının bir kesimi, Türk ordusuna ve kahramanlarına ağız dolusu küfretmekten utanmadılar. O küfürlerden bütün şehitlerimiz, gazilerimiz ve onların yakınları da nasiplerini aldılar.

İşte sevgili okuyucularım, ‘‘Ah Refah Vah Refah’’ isimli kitabımın tüm gelirini bu nedenlerle Mehmetçik Vakfı'na bağışladım. Çam sakızı çoban armağanıdır. Son kuruşuna kadar helal olsun.

Mehmetçik Vakfı'na siz de el uzatın.













Yazarın Tüm Yazıları