Ağrının nedeni sandalyeniz olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ağrının nedeni sandalyeniz olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 08:01

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz ofis sandalyesinin sağlık açısından önemi büyük. Peki doğru ofis sandalyesi nasıl olmalı?

Haberin Devamı

İdeal ofis sandalyesinin yüksekliği 40-50 cm olmalı ve bu yükseklik ayarlanabilmeli. Ofis sandalyesinde, yüksekliğinden oturma yeri genişliğine, sandalye arkalığından sırt desteğine birtakım dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, doğru ofis sandalyesi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Sandalye yüksekliği: İdeal sandalye oturma yeri genişliğinin 45-50 cm olmalı. Otururken ayak tabanlarınız yere tam temas halindeyken bacaklarınız ile sandalye oturma yeri arasındaki mesafe, parmaklarınızın bu bölgeden rahatça geçebileceği genişlikte olmalıdır. Parmaklarınız bu mesafeden rahatça geçmiyorsa oturma yerinizi bu işlemi sağlayana kadar alçaltın. İdeal sandalye yüksekliği 40-50 cm olmalı ve bu yükseklik ayarlanabilmeli.

Haberin Devamı

Sandalye oturma yeri derinliği: Çalışan, sırtını ve belini sandalyenin arkasına tam dayayarak oturduğunda, sandalyenin ön kenarı ile dizlerinin arkası arasında bir yumruk genişliğinde (5-7 cm) mesafe olmalı. Sandalyenin bacak arka yüzünü sıkıştırması, bu bölgeden geçen sinirleri etkileyerek bacak uyuşmalarına neden olur, unutulmamalı. Bu mesafe yoksa sandalyenizin oturma derinliğini azaltmak için sırtın arkasını ve belini destekleyen bir yastık kullanın.

Sandalye arkalığı ve sırt desteği: Sandalyenin arka kısmı yeterli genişlikte (30-50 cm) olmalı ve bel çukurluğunuzu desteklemeli, gerekirse bu destek için uygun bel yastıkları kullanılmalı. Oturma pozisyonunda omurganın normal kıvrımı olan ‘S’ şeklinin mutlaka muhafaza edilmesi ve sandalye arkalığının bunu destekleyecek tasarımda olması gerekiyor.

Sandalye kol destekleri: Sandalyelerin kol desteklerinin omuzları hafif destekleyecek yükseklikte olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, “Kol kısmınızın (omuz dirsek arası) gövdenize dolayısıyla omurganıza paralel, önkol kısmınızın (dirsek el bileği arası) ise dirsekten 90 derece açı yapacak şekilde konumlanmasına dikkat edin. Sandalyenizin kol dayama kısımlarını ve yüksekliğini  bu pozisyonu desteklemesi için ayarlayın” dedi.

Haberin Devamı

Sandalye ayakları: Sandalye ayakları rahatça her yöne dönebilecek ve gidebilecek şekilde 6 adet ve tekerlekli olmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!