Hamur nasıl mayalanır? Kuru maya ile hamur nasıl yapılır? En güzel mayalı hamur yapımı..
Hamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurBir ısırık al, içinden suyu aksın
Kıyma ve soğanlı, sulu iç harcı incecik hamura sürülüp kapatılıyor. Yağa girince hamuru nar gibi kızarırken içinde oluşan buhar da kıymayı pişiriyor. Ortaya içi sulu kalmış nefis bir börek çıkıyor. Göçmen Tatarlar Anadolu’ya getirince Eskişehir mutfağının parçası olup coğrafi işaret tescili de alan çiböreğin en iyisi nerelerde yapılıyor, jürimize sorduk.
#Pişiİyi makarnanın bir kimyası var...
Biraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaBir pizzanın iyi olup olmadığını nasıl anlarız?
Kullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#PizzaHazırlaması biraz zaman ve sabır ister ama lezzetine değer!
Şeklini Osmanlı bayrağından alan meşhur Fransız lezzeti kruvasan, puf puf görüntüsüyle sizin de iştahınızı kabartmıyor mu? İçine ister çikolata kreması veya marmelat sürerek yiyebilir, isterseniz peynir, çırpılmış yumurta ve şarküteri ürünleri koyarak bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Mis gibi tereyağı kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan bu tadın geçmişine uzanalım mı?
#KruvasanAntep’ten mi olsun, Urfa’dan mı?
Kıymalı harcı, çıtır çıtır hamuruyla lahmacunun mutfağımızdaki yeri başka! Hangi şehre giderseniz gidin iyi bir lahmacun fırını bulmak ülkemize ait güzelliklerden... Biz de en meşhurlarından sarımsaklı Antep ve soğanlı Urfa lahmacunundan yola çıktık, sosyal medya hesabımızda bir anket yaparak okuyucularımıza ‘Hangisi ve neden’ diye sorduk.
#LahmacunHamurunu çorbaya düşüren cezalıdır!
Kış mevsiminde çok yenen arabaşı çorbası, eski zamanlarda av hayvanlarının etiyle pişirilirmiş. Günümüzde tavuk, kaz ve hindi eti kullanılarak yapılıyor ve çorbaya mutlaka bir hamur eşlik ediyor. Kaşığa önce hamurunu alıp içmek gereken bu çorbayı pişirmesi de yemesi de özel bir beceri istiyor...
#Arabaşı ÇorbasıHayat sana limon veriyorsa LAHMACUN YE!
Odun ateşinde pişmiş çıtır çıtır bir hamur, üzerinde soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatla harmanlanmış kıyma... Enfes bir lahmacuna kim hayır diyebilir ki! Bana hep “Lahmacun mu pizza mı” diye soruyorsunuz; yapılışları ve tatlarıyla çok farklı yemekler... İkisi de favorim.
#LahmacunVan'da fırındaki görüntüler tepki çekmişti! Fırıncı cevap verdi
Van'da bir fırında çekilen skandal görüntüler büyük tepki çekmişti. Görüntülerin ardından fırın işletmecisi Mehmet Matur (42), 'Ramazanda iş yoğunluğu nedeniyle geçici olarak işe alınmak üzere deneme sürecindeydiler. Yetersiz görülerek işe alınmadılar.' dedi.
#VanFırındaki görüntüleri tepki çekmişti! İfade verdiler
Van'ın Erciş ilçesinde, ekmek fırınında çalışan personelin hamura tekme atıp, önce yere sonra da tavana fırlattığı görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınan 3 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
#VanBaşarılı krepler hazırlamanın püf noktaları
Kahvaltılarımızı güzelleştiren, hafta sonunu özel kılan, bize göre akıtma, dünyaca bilinen adıyla krepleri hazırlamak aslında o kadar da zor değil. Bunun için ihtiyacınız olan incecik bir krep hamuru ve işinizi kolaylaştıracak yapışmaz bir tava… Sonrasında ister pudra şekeri ve meyvelerle tatlandırın, isterseniz de reçel ve peynirle farklı tatlar yakalayın, seçim sizin. İşte başarılı kreplerin ipuçları…
#KrepMayalı pişi tarifi
Pişi ya da hamur kızartması, Anadolu’nun farklı yerlerinde farklı isimlerle karşımıza çıkan ama her şekilde lezzetine doyum olmayan bir hamur işi. Kahvaltı sofralarına renk katmasının yanı sıra özellikle kandil günlerinde de bol bol yapılıp eşe dosta dağıtılması adet olan pişi, mayalı hamurla yapıldığında oldukça nefis oluyor. Siz de mayalı pişiyi denemek isterseniz tarifimiz çok işinize yarayacaktır. Afiyet olsun…
#Mayalı Pişi TarifiEtli ekmek tarifi
Konya’nın meşhur lezzeti etli ekmek sadece taş fırınlarında mı yapılır sanıyorsunuz? Size vereceğimiz tarif ile evdeki fırınınızda sıcak ve lezzetli etli ekmekler yapabilir “Akşam yemeğine ne pişirsem?” derdinden kolayca kurtulabilirsiniz. İşte evde etli ekmek yapılışı…
#Etli Ekmek Nasıl YapılırKatmer tarifi
Hazırlaması çok pratik olan katmer, kahvaltı sofralarınızın ve çay saatlerinizin vazgeçilmez lezzeti olmaya aday. Oldukça kolay hazırlanan ve tadına bakan herkesi ağızda tel tel dağılmasıyla büyüleyen katmeri siz de denemek isterseniz, yumuşacık katmer tarifimiz bütün detaylarıyla hemen aşağıda…
#Katmer Nasıl YapılırKuru mayalı poğaça tarifi
İşe giderken sabah kahvaltılarınızın kurtarıcısı poğaçayı, evde yapmak çok basit. Tıpkı pastaneden alınmış gibi puf puf poğaçalarınızı yiyenler çok sevecek. Kıymalı, peynirli, patatesli, çikolatalı gibi çok fazla çeşidi olan poğaçaya siz de sevdiğiniz iç harcını hazırlayabilir, dilerseniz sade yapabilirsiniz. Puf puf görüntüsünü vermek için ise sadece kuru mayaya ihtiyacınız var. Peki kuru mayalı poğaça nasıl yapılır? Ekmek niyetine de tüketebileceğiniz kuru mayalı poğaça için siz en iyisi mutfağa geçin. Şimdiden afiyet olsun.
#PoğaçaBoyoz tarifi
İzmir'in gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri olan boyozun yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzeti o kadar müthiş ki bütün yorgunluğunuzu alıp götürüyor. Boyozun yapılışını aşağıda adım adım anlattık. Siz de bu benzersiz lezzeti evinizde yapabilir ve kahvaltınızı şenlendirebilirsiniz. Yanında haşlanmış yumurtayla birlikte servis etmeyi unutmayın. Afiyet olsun...
#Boyoz Nasıl YapılırCantık tarifi
Cantık, Bursa’ya özgür bir tür kıymalı pide. Bildiğimiz pidelere kıyasla daha ufak oluyor ve genelde hafta sonu kahvaltılarında tüketiliyor. Şehirde cantık fırınlarının önü pazar sabahları kuyruk oluyor. Peki cantık pidenizi evde yapmaya ne dersiniz? İşte nefis cantık tarifimiz…
#Cantık TarifiBiberli ekmek tarifi
Biberli ekmek Hatay mutfağının en sevilen ve en iyi bilinen lezzetlerinin başında geliyor. Et yemeklerinin, salataların yanında sıkça tüketilen bu acılı ekmeği, Antakya mutfağı yemekleri yapan restoranlarda yiyebileceğiniz gibi evinizde de yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan Lezizz’in biberli ekmek tarifi…
#Biberli EkmekPeksimet tarifi (Uşak usulü)
Peksimet uzun yıllar bayatlamadan dayanabilen ve genellikle savaş, kıtlık gibi durumlarda tüketilen ekmek çeşididir. Yunan kökenli bir kelimedir. Türkiye'de genellikle İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde sıkça tüketilir, Erzincan gibi Doğu yörelerinde de farklı şekilleri bulunmaktadır. Şimdi sizlere Uşak usulü peksimet tarifi malzemeleri ve yapım aşamalarını paylaşacağız. Şimdiden ellerinize sağlık...
#PeksimetÖzbek samsası tarifi
Özbek mutfağının meşhur lezzetlerinden samsa böreği ülkemizde de son zamanlarda sevilen tarifler arasında yer alıyor. Samsa, Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilen Özbek samsası tarifi genelde çok baharatlı yapılır. Peki, orjinal samsa böreği nasıl yapılır? İşte, Özbek samsası tarifi, yapım aşamaları...
#Özbek Samsası TarifiHıngel tarifi
Pek çok kişi için mantı denince akar sular durur. Her yörede farklı şekillerde yapılan mantıya Sivas'ta hıngel denir. Hamuru büyük taneli olarak kesilen hıngel ister patatesli isterseniz de kıymalı harç ile yapabilirsiniz. Üzerine yoğurt ve tereyağlı sos gezdirince bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Mutlaka deneyin. Şimdiden afiyet olsun...
#Hıngel TarifiKıymalı pide tarifi
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti pide her çeşidiyle damakları şenlendiriyor. Kaşarlı, kıymalı, kuşbaşılı, karışık gibi her beğeniye uygun birçok pide çeşidi var. Hele kimsenin hayır diyemeyeceği bu lezzeti bir de evde yapmayı deneyin. Kokusu tüm apartmana yayılacak kıymalı pide nasıl yapılır derseniz hamurunu ve iç harcını rahatlıkla hazırlayabileceğiniz kıymalı pide tarifimiz aşağıda. afiyet olsun...
#Kıymalı Pide3 2 1 Poğaça Tarifi (Peynirli)
Evde az malzemeyle lezzetli mi lezzetli bir poğaça hazırlamak istiyorsanız, 3 2 1 poğaça tam sizin aradığınız tarif olabilir. Yumuşacık 3 2 1 poğaça tarifini dilediğiniz iç malzemelerle hazırlayabilir, hatta uzun süre yumuşacık kıvamından bir şey kaybetmeden tüketebilirsiniz. İşte 3 2 1 poğaça tarifi, malzemeleri ve kolay yapımı...
#3 2 1 PoğaçaTel kadayıf hamuru tarifi
Tel kadayıf sofralarımızın en sevilen tatlılarından. Şerbetli tatlısının yanı sıra çeşitli sütlü tatlılarda hatta mantılarda bile kullanılabiliyor. Peki tel kadayıfı yufkacılardan ya da marketlerden satın almak yerine her şeyiyle kendiniz yapmaya ne dersiniz? İşte evde tel kadayıf hamuru yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve yapılış aşamaları…
#Tel Kadayıf Hamuru TarifiAlaşehir kapaması tarifi
Alaşehir kapaması, Manisa’nın en özel lezzetlerinden biri. Bir çeşit mantı diyebileceğimiz Alaşehir kapaması yoğurt sosu ya da et suyuyla servis ediliyor. Özelliği yağda kızarması olan Alaşehir kapaması için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Afiyet olsun…
#Alaşehir Kapaması TarifiFellah köftesi tarifi
Bulgurla yapılan fellah köftesi hem çok doyurucu hem de çok besleyici bir yemek. Fellah köftesi tarifi nasıl yapılır? Merak edenler için Adana yöresinin mutfağına ait olan fellah köftesini yapmak da oldukça kolay. Bazı tariflerde içine irmik de eklenen fellah köftesini biz irmik kullanmadan yaptık. Nefis salçalı sosun lezzet kattığı fellah köftesinin malzemeleri ve yapımı aşamaları aşağıda. Kolay gelsin...
#Fellah KöftesiŞemşemotik (Şemşemok) tarifi
Şemşemotik, Batman mutfağına ait bir hamur işi. Görüntüsü çiböreğe ya da mantıya benzeyen şemşemotik iç harcıyla farklılaşıyor çünkü içine etin yanı sıra pirinç de ekleniyor. Tavukla da yapılabilen şemşemotik için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. Kolay gelsin…
#Şemşemotik TarifiKumru tarifi
İzmir'in meşhur lezzetlerinden kumru, sandviç ekmeğinin arasına domates, biber ve tulum peyniri konularak hazırlanan soğuk bir sandviçtir. İzmir'e gittiğiniz zaman sokak satıcılarında, tezgahlarda ya da pastahanelerde görmeniz mümkündür. Günümüzde içerisine kömürde pişmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez de eklenerek hazırlanan sandviçlere de kumru denmiştir. Her iki türlüsü de güzel olan kumruyu İzmir'de yeme şansınız yoksa evde de basitçe hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
#Kumru TarifiSimit tarifi
Hem ayak üstü atıştırmalık olarak, hem de hafta sonu kahvaltılarının çıtır lezzeti olarak gönüllere taht kuran sıcak bir simite kimse hayır diyemez. Sokakların dört bir köşesinde ‘sıcak simit’ diye bağıran satıcıların yanından almadan geçmek ne mümkün. Peki çayın en iyi arkadaşı olan simit evde nasıl yapılır? Arasına koyacağınız domates, salatalık ve peynirle muhteşem bir kahvaltı olan simit tarifi…
#SimitPankek tarifi
Pankek tarifi içerisinde kahvaltılarda marmelatlarla, reçellerle şüphesiz en iyi giden pankek nasıl yapılır kolayca öğrenebilirsiniz. Değişik pancake tavalarıyla farklı şekiller oluşturarak çocuklarınızın kahvaltısını renklendirebilirsiniz. Çikolatalı, marmelatlı, ballı gibi tatlı çeşitlerinin yanında zeytin ezmeli, peynirli gibi tuzlu çeşitlerini de aynı tarifle yapabilirsiniz. Mevsim meyveleriyle lezzetini ikiye katlayacağınız pankek yapımı için tarif aşağıda yer alıyor.
#PankekTavada lahmacun tarifi
Lahmacun tarifi sayesinde dışarıda yemesi en keyifli yiyeceklerden biri olan lahmacunu evinizde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Yanına bol yeşillik ile servis edebileceğiniz lahmacunu yiyenler de çok sevecek. En az dışarıdan aldıklarınız kadar güzel tavada lahmacun nasıl yapılır? İşte tavada lahmacun yapımı, malzemeleri ve lahmacun içi hazırlanışı..
#LezzetMayalı poğaça tarifi
Mayalı poğaça tarifi içerisinde yumuşacık ve puf puf kabaran poğaçaların evde pratik ve kolay bir şekilde nasıl yapıldığını anlatacağız. Mayalı poğaça yapımı itibariyle kolay ve hamurun en güzel hallerinden biri. Bu tarifte hamur mayalandırıldığı için belli bir süre dinlendirilmesi gerekiyor. Bu da biraz vakit alabilir. Fakat, sonrasında işler çok pratik. Kahvaltılarda veya çay saatlerinde keyifle tüketeceksiniz. Sizler için mayalı pamuk poğaça nasıl yapılır ve malzemeleri neler derledik.
#Mayalı Poğaça Nasıl YapılırKete tarifi
Kıyır kıyır bir kete beş çayları ve sabah kahvaltıları için uygun bir alternatif. Üstelik evde de tıpkı pastaneden alınmış gibi lezzetli keteler yapmanız mümkün. Hem çok kolay hem de yiyenleri kendine hayran bırakan kete nasıl yapılır? Yanına bir de çayı demlediyseniz keyifle yiyebilirsiniz. Anadolu’nun birçok yerinde farklı şekillerde yapılsa da lezzeti hiç değişmeyen muhteşem ketenin hazırlanışı ve malzemeleri…
#Kete