Ağrı Dağı’na uçtum

15 Nisan 1918, Ağrı ilimizin düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Derler ki; Büyük Ağrı Dağı ile kızkardeşi Küçük Ağrı, yeryüzündeki dağların padişahı sayılan Kafdağı ailesindendir.

Ağrı yöresine ilişkin en önemli söylence ‘Nuh’un Gemisi’dir. Büyük tufan sonrasında karaya çıkmadan önce Nuh, gemide kalan tüm yiyecekleri birbirine karıştırarak bir yemek yapar. İşte bu yemek bildiğimiz ‘AŞURE’dir. Bir de Ağrı’nın yumruk büyüklüğünde yapılan meşhur ‘Abdigör Köftesi’ vardır.

İnce Noktalar

Zeytinyağlı kerevizi kıyılmış pırasayla pişirdiniz mi?Kat kat dizin, aralara soğan dilimleri, üste tuz ve şeker serpin. Sonra da 2 su bardağı hazır portakal suyu katın.

Bulgur çorbası

Yapılışı:

Tereyağının yarısıyla unu sarartın. Suyunu ekleyerek yıkayıp, süzdüğünüz bulguru ekleyin. 20 dakika kadar kaynatın. Bir tavada kalan tereyağında ince kıyılmış kuru soğanı sarartıp, çorbaya ekleyin. Birlikte 10 dakika daha kaynatın. Tuzunu ve biberini serpip, ocaktan alın.

6 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı ince bulgur

2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı un

5 su bardağı su

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz, kırmızı pul biber


Tavuk ciğerli börek

Yapılışı:

Tereyağında ince doğranmış soğanı sarartın. İkiye böldüğünüz tavuk ciğerlerini (varsa yürekleri) ve domates rendesini ekleyin. Pişince halka doğranmış yeşil soğanları, dereotu yapraklarını, tuzu ve karabiberi karıştırarak ateşten alın. Kalıbı 4 adet milföy hamuruyla kaplayın. Böbrekleri harcı koyun. Üzerini tekrar milföylerle kapatın. Yumurta sarısı sürüp, fırına verin. Börek pişerken tavuk suyu ve buğday nişastasını karıştırarak bir sos pişirin. Dilimlenmiş böreklerin üzerinde gezdirerek sıcak servis yapın.

8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 25 dakika

Malzeme listesi

8 adet milföy hamuru

400 gr. tavuk ciğeri

2 adet domates (rendelenmiş)

1 adet kuru soğan

3 dal yeşil soğan

Yarım demet dereotu

1 yemek kaşığı tereyağı

1 adet yumurtanın sarısı

Tuz, karabiber

Sos için

1 yemek kaşığı buğday

nişastası

1,5 su bardağı tavuk suyu

İncirli, cevizli kup

Yapılışı:

İncirleri ılık suyun içersinde bekletin. Krem şantiyi soğuk sütle birlikte 5 dakika çırpıp, buzdolabında bekletin. Hazır puding üzerindeki tanıma göre pişirip, ateşten alın. Kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırıp, ılınınca krem şantinin yarısını, çekilmiş ceviz içlerini, doğranmış kuru incirleri (her kupa birer adet incir) katın. Kupların altına kalan krem şantinin yarısını paylaştıralım. Pudingli harcı üzerine bölüştürüp, tekrar krem şantiyle en üstü kapatalım ve buzdolabına alalım. İncir ve çikolatalı parçalarıyla süsleyerek servis yapalım.

4 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 15 dakika

Malzemeler

2 paket toz krem şanti

2 su bardağı süt (şanti için)

1 paket hazır kakaolu puding

3,5 su bardağı süt (puding için)

1 çay bardağı ceviz içi

4 adet kuru incir

Süslemek İçin

8 adet kuru incir

Çikolata parçaları
Yazarın Tüm Yazıları