Ağam hepimizi öksüz bıraktı

ÖNCE Sinan Erdem, şimdi de Sakıp Ağam, o musubet hastalığın kurbanı oldular. Ve bizi öksüz bıraktılar.

Ne acı ki Sakıp Ağam’ı mekanı olan cennete gönderirken bu satırları yazmak zorunda kalıyorum.

Sakıp Ağa’nın patronluk ve yöneticilikteki başarılarını kimsenin tartışamayacağı biliniyor. İşte Sabancı Holding ortada. Bir iki kez Tarsus Amerikan Koleji’nin bahçesinde oğullarını ziyareti sırasında elini öptüğü Hacı Ömer Sabancı’dan aldığı bayrağı bugünlere başarı ve onur içinde getirdi. Hacı Ömer Sabancı öldüğünde bütün kardeşlerine babalık yaptı. Bu güçlü aileyi hakça yönetti. Öz evladı gibi sevdiği en küçük kardeşi Özdemir Sabancı’nın öldürülmesi onun için büyük bir yıkım olmasına rağmen, ayakta kaldı. Sonra kardeşi Hacı Sabancı’nın vefatı ağamı sarstı. Ama Sakıp Ağa yoluna ve ülkesine hizmete devam etme gücü buldu.

O önce insandı...

Sıcak yaklaşımı ve Anadolu’nun bağrından gelen Türkçe’siyle mutluluk ve huzur verdi tüm Türkiye’ye. Üzüntüsünü hiç göstermedi. Tok ve doğru sözleriyle politikacılara ışık tuttu. Zamanında hiç korkmadan bütün iş adamlarına parmak ısırttıracak şekilde sert demeçleriyle hükümetleri, başbakanları uyardı. Türkiye, onun insanlığına ve cesaretine hayrandı. İşte bu nedenle herkes tarafından sevildi.

Büyük hizmeti oldu

Sakıp
Ağa’nın Türk sporuna ve sporcularına büyük hizmetleri oldu. Olimpiyatlarda başarı gösteren sporculara hiç reklam yapmadan yüzlerce altın verdi. Beden ve zihinsel engelli sporcular için kızı ile birlikte ülke çapında oyunlar düzenledi. Tam 3 saat birlikte önceki yıl engelli sporcularının gösterilerini izlerken, onun gözünden damlayan yaşlara ben şahit oldum. Kızı Dilek Sabancı ise onun desteğiyle engelli sporcuların sağlığa kavuşması konusunda büyük girişimlerde bulundu. Sakıp Ağa’nın engelli çocuklar için kurduğu merkezde bir çok ana babanın hayır dualarını aldı.

Futbola değil, tüm amatör sporlara yardım etti. Hiçbir övgü ve reklam sağlamayacak şekilde bu görevi yapan Sakıp Ağam bana göre tam bir olimpikti.

Şimdi hiç kimse alınmasın. Şöyle etrafa bakıyorum Sakıp Ağa gibi Türk sporuna böyle hizmet veren bir işadamı ve sanayici göremiyorum. Anadolu’nun bağrından çıkıp gelen ağamın ne vizyonu ve ne de insanlığı bir başkasında yok. Sakıp Ağa’ya elbette ağıt yakacağız. Ama önce onun vizyonundan ve insanlığından ders almasını bilelim.

Sabancı ailesi ve özellikle Şevket ağabeyi, Erol kardeşim, çocukları ve yeğenleriyle bu dev kurumu başarılı bir şekilde yöneteceklerdir. Ve inanıyorum ki Sakıp Ağam’ın vizyonunu insanlığını, sanata, kültüre ve spora olan katkılarını unutmayacaklardır. Sen rahat uyu sevgili ağam...
Yazarın Tüm Yazıları