Ağaçları unuttuk

Ağaçlar yanıyor. Hektarlarca orman yanıp kül oluyor.

Ağaçlarla birlikte orman varlıkları da yok olup gidiyor. Ormanların dibinde yeşeren bitki çeşitliliği ile birlikte yaşayan hayvanlar ve börtü böceği de sayarsak binlerce, milyonlarca hayat ağaçlarla birlikte yanıyor. Ne büyük bir felaket!

Fakat, hissetmiyoruz. Sadece yangın yerinde bulunanlar biliyorlar yangının dehşetini. Bazıları yalnız yaşıyor. Bazıları topluluklar oluşturuyorlar ve milletler gibi büyük toplulukları oluşturan ormanlar muazzam bir sistem içinde kendi kurallarını uyguluyorlar.

Ağaçlarla insanlar arasında benzerlik kurduğum için şaşırabilirsiniz fakat biraz daha dikkatli bakarsanız, incelerseniz, benzediğimizi görürsünüz. Fakat uzaktan baktığınız zaman benzer hiçbir tarafımız yok. İçine girmeli ve hissetmeye çalışmalısınız. O zaman anlayacaksınız.

Bize göre ağaçlar hareketsiz, bulundukları yere kök salmış olarak kıpırdamadan duruyor ve belli belirsiz büyüyor, soluk alıp veriyor, besleniyor, çoğalıyor ve bütün bunlar canlı tanımına uyuyor, hepsi bu kadar.

Gerçekten hepsi bu kadar mı?

Uzaktan bakınca, evet. Peki yakından bakınca, içine girince, yaşam biçimlerini anlamaya çalışınca, hiç de bu kadar olmadığını görüyorsunuz. Dikkatli bakan gözler, kayın ormanı ile kara çam ormanının altında oluşan bitki ve hayvan çeşitliliğinin ne kadar farklı olduğunu keşfedebilir.

Doğayla iç içe yaşayanlar bunu biliyorlar. Ağaçlara özel saygı duyuyorlar. Şimdi kaybolmuş fakat bir zamanlar yaşamış olan kültürlerde ağaçlar öylesine özel anlamlara sahip ki, bir doğum olduğunda hemen bir fidan dikiliyor ve o fidana büyük bir özen gösteriliyor.

Bir zamanlar biliyorduk. Sonra unuttuk. Doğanın bir parçası olan insan, doğanın ürünlerine verdiği biçim ile kendini biçimledi ve unuttu. Hisleri köreldi. Fakat her an hatırlayabilir ve hatırlama zamanı geldi!

Ayrıntılara dikkat

Ayrıntıların önem kazandığı bir gün. Meydana gelen olaylar, şimdiye kadar önemsenmemiş ayrıntıların açığa çıkmasına neden olacak. Gizlenmiş konulara takılı kalmak ve daha derin araştırmalara başlamak söz konusu olabilir. Fırsat olarak değerlendirilecek gelişmeler meydana gelebilir. Yabancılarla kurulan ilişkilerde tedbirli olmak gereken bir dönem. Kimyasal maddeler ve yanılgılardan kaynaklanacak sorunlar ortaya çıkabilir.
Yazarın Tüm Yazıları