"Erdem Sevgi" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Erdem Sevgi" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Erdem Sevgi

Ağaçlar altında doğal kahvaltı

Eymir Gölü, hafta sonları kentin stresinden uzaklaşmak isteyen Ankaralılar için en yakın “kaçış rotası” olma özelliğini taşıyor.

Göl çevresinde yapılan bisiklet turu ya da yürüyüş, gerçekten insanın ruhunu dinlendiriyor. Kalori harcatan bu aktivitelerin ardından bünyenin bir miktar gıdaya ihtiyacı oluyor. Örneğin çimler üstünde, ağaçlar altında bir kahvaltı gibi... Eymir’in güzelliğini korumak için gölün etrafında sınırlandırılan yapılaşma, göl dışındaki bölgede yeni mekanlar oluşmasını sağladı. Bunlardan biri de TRT’den Eymir’e doğru inerken, nizamiyeye dönmeyip sola ilerleyerek ulaşacağınız, yüzlerce meyve ağacının arasına saklanan Özgür Bahçe adlı mekan. Yıllar önce buğday tarlası olarak kullanılan 4 bin 500 metrekarelik bir arazi; çimlendirilip, meyve ağaçlarıyla bezeniyor. Önce bir ailenin yaşaması için oluşturulan bu mekan, zamanla konuk ağırlamaya başlıyor ve ardından Özgür Bahçe ortaya çıkıyor. Bahçeyi oluşturan aile, artık mekanın keyfini Ankara’nın dört bir yanından gelen konukları ile birlikte sürüyor.

MASAYA DÜŞEN MEYVELER

Hafta sonu kahvaltısını doğal ortamda yapmak isteyen Başkentliler için keyifli ve yakın bir alternatif olan Özgür Bahçe’yi ziyaret ettim. Çimlerin üzerindeki masaların tümü ağaçların gölgesine konumlandırılmış. Haliyle sıcak günlerde güneşten korunmak için şemsiyeye ihtiyaç duymuyorsunuz. Kayısı, vişne, yaban mersini, erik ve elma ağaçları ile kaplı bahçede meyveler dalından masanıza düşebiliyor. 20’den fazla çeşide sahip kahvaltı menüsü ise doğallığı ile dikkat çekiyor. Kahvaltının sütlü ürünleri; beyaz, kaşar, tulum ve örgü peynirlerinden oluşuyor. Masanıza ulaşan reçellerin tümü bahçede yetişen meyvelerden yapılıyor. Kaymak ve yeşillik tabakları ise bahçenin renkleri ile uyum sağlıyor. Kahvaltısını kuvvetli yapmayı sevenlere, pastırmalı paçanga ve mercimekli börek sunuluyor. Pişi adı verilen hamur kızartmasının yanı sıra biber kızartması, şakşuka, sosis ve patates kızartmasını da sofranızda görebilmek mümkün. Yine bahçede yetişen söğüş sebzeler masanızdaki yerini alıyor. Menemen de Özgür Bahçe’nin kahvaltı menüsündeki vazgeçilmezlerden biri... Geniş kahvaltıya kuzine soba üzerinde demlenen tavşan kanı çay eşlik ediyor. Ailelerin minik üyelerinin de çimler üzerinoe “özgürce” keyif yapabildiği mekanın otopark sorunu bulunmuyor.

KARIŞIK KEBAPTA BALIKESİR KUZUSU

Havanın serin olduğu günlerde Özgür Bahçe’nin loş ışıklı, korunaklı bölümüne de konuk olabilirsiniz. Şık dekorasyonlu mekanı ısıtan kuzine sobalarda çıtırdayan kestanelerintadına bakabilir, yanı başınızda pişen sıcak ekmeği deneyebilirsiniz. Mekana kahvaltı haricinde gelip, mangal keyfi yapabilmek de mümkün. Tadına baktığım karışık kebapta; lezzetli kuzu pirzola, köfte, kaburga, tavuk şiş ve kanat tam not aldı. Balıkesir yöresi kuzularından elde edilen etlerle hazırlanan mangal menüsü denenmeye değer. Mekanda kebap keyfinize eşlik eden mezeler de bulunuyor. Meze severlere yoğurtlu közlenmiş biber ve mercimek köfteyi öneriyorum. Özgür Bahçe’de dana külbastı, sac kavurma gibi diğer mangal alternatiflerinin de tadına bakabilirsiniz.

MENÜDE NE VAR

- Kahvaltı 25 TL
- Karışık kebap 30 TL
- Dana külbastı 25 TL
- Sac kavurma 25 TL
- Salata 10 TL
- Mezeler 6 TL

Recep Usta ile Diyarbakır sabahı

Güneydoğu mutfağının enfes tatlarını yıllardır Ankaralılara sunan Tavacı Recep Usta’nın Diyarbakır’da yetişen süt kuzularından yarattığı harikaları yakından tanıyoruz. Recep Usta, kırmızı et severler için vazgeçilmez bir lezzet. 1978 yılından bu yana mutfakta olan Recep Usta, ilk restoranını Diyarbakır’da açıyor. 2002 yılından bugüne Ankara’da üç şubeye ulaşan mekanın, Türkiye’nin bir çok ilinde de şubeleri bulunuyor. Recep Usta’nın meşhur gerdan haşlamasının Yılmaz Erdoğan’ın şiirlerine konu olduğunu hatırlatmakta fayda var.

ÖNCE GÖZ DOYURAN MASA

Henüz denemeyenler için Tavacı Recep Usta’nın Alacaatlı Caddesi’nde bulunan Ümitköy şubesini hafta sonu kahvaltısında ziyaret ettim. Diyarbakır esintileri ile süslenen kahvaltıda, konuklar için öyle bir masa hazırlanıyor ki öncelikle gözünüz doyuyor. Yöresel kıyafetlerle hizmet veren servis görevlileri, önce yumurta tercihinizi soruyor. Kahvaltınızın sıcak üyesini; omlet, göz yumurta ya da sucuklu yumurta gibi seçeneklerin arasından belirleyebiliyorsunuz. Kahvaltının en dikkat çekici unsuru peynirler oluyor. Recep Usta’nın kahvaltı menüsündeki; Ezine, burgu, dil, kaşar, lor ve beyaz peynirleri lezzetleriyle iz bırakıyor.

TIRNAKLI PİDE VE GÖZLEME

Domates, salatalık ve biberden oluşan taze söğüş tabaklarına üç çeşit zeytin eşlik ediyor. Dörtlü reçel tabağının yanı sıra ballı tereyağı ve kaymak da kahvaltınıza renk katıyor. Masada yer alan tüm ürünlerden keyif aldığımı söylemem gerekiyor. Kahvaltıda Diyarbakır esintisini yaratan ise sıcak olarak servis edilen tırnaklı pide ve gözlemeler oluyor. Sabahların vazgeçilmezi çay olsa da Recep Usta’nın portakal suyu servisi mutlu ediyor. Kapanışta ise konuklara Türk kahvesi ve meyve ikram ediliyor. Otopark sorunu olmayan mekan, hafta sonlarında öncelikle aileler tarafından tercih ediliyor. Aynı kahvaltı menüsünün Tavacı Recep Usta'nın Park Vadi şubesinde de bulunabileceğini hatırlatmak gerekiyor.

MENÜDE NE VAR

- Kahvaltı 30 TL

Hafta sonu İncek keyfi

Kentin hızla yükselen yeni yerleşim alanı İncek, birkaç yıl içinde binalara teslim olacak gibi görünüyor. Fakat bölge hala yeşili ve temiz havası ile hafta sonu kahvaltısı için Ankaralıların gözde bölgelerinden biri. İncek’te çok sayıda kahvaltı mekanının arasında Başkent’te 40’ıncı yılını geride bırakan bir isim dikkat çekiyor. Yarım asıra yaklaşan Denizatı Pastaneleri’nin İncek şubesi, son iki yıldır bölgenin serpme kahvaltı noktalarından biri oldu. Şehrin gürültüsü ve kirli havasından kaçıp, çimlere basarak kahvaltı etmek isteyenler için Denizatı İncek’i ziyaret ettim.

ZEYTİNLER GEMLİK’TEN

Mekanda serpme kahvaltı siparişi verdiğinizde, masanın üstü lezzetli tabaklarla dolmaya başlıyor. Kahvaltıda ilk önce Aydın’dan geldiğini öğrendiğim baharatlı zeytinyağının tadına bakabilirsiniz. Masaya ulaşan sütlü tatlar; Erzurum çeçil, örgü, beyaz, Konya tuzsuz dil ve kaşar peyniri oluyor. Mekanın kendi ürettiği portakal, çilek, ahududu, kayısı ve vişne reçelleri de denenmeye değer. Domates ve salatalıktan oluşan sebze söğüşlere siyah ve yeşil Gemlik zeytinleri eşlik ediyor. Kahvaltının sıcak kısmında sucuklu yumurta, omlet ya da göz yumurtayı tercih edebiliyorsunuz.

DOYURAN HAMUR İŞİ

Kaymak, süzme yoğurt, tereyağı, bal, çiçek sosis, ceviz ve domates soslu patates kızartması da sofrayı şenlendiren diğer ayrıntılar oluyor. Hamur işleri ile kahvaltı etmeyi sevenler ise peynir, patates ve ıspanaklı kol böreklerinin yanı sıra su böreği ile hafta sonuna sağlam bir başlangıç yapabiliyor. Ekstra olmakla birlikte çikolata kremalı krep ya da gözlemenin tadına bakmanız gerekiyor. Rize’den gelen kolot peyniri ile yapılacak muhlamanın ise kısa süre içinde Denizatı İncek’in kahvaltı menüsünde yerini alacağını öğrendim. İncek’te otopark sorunu olmayan mekanda sessiz bir hafta sonu kahvaltısı ile dinlenebilir, masanıza ulaşan ekler pasta ve petifür ikramları ile tatlı bir mutluluk yaşayabilirsiniz.

MENÜDE NE VAR

- Serpme kahvaltı 21 TL
- Muhlama 8,75 TL

X