Ağacın kurdu içinde olur!

KISA bir süre önce “16 devletimizi batırdık. Ya 17’ncisi?” başlıklı bir yazı yazmıştım.

Haberin Devamı

Tarih boyunca, nice devletler, imparatorluklar kurulmuş, yaşamış ve batmıştı...

Biz Türkler olarak çağlar boyunca 17 büyük devlet kurmuş, bunların 16’sını batırmıştık.

Kurmak beceri, dirayet ve kuvvet ise, yıkmak beceriksizlik, dirayetsizlik ve güçsüzlüktü...

Batan 16 büyük devletimizin yıkılış sebebi hemen hemen aynıydı: İç çekişmeler, sen-ben kavgaları, bölünme ve çöküş!

Bunları anlattıktan sonra mealen “Kurduğumuz 17’nci büyük Türk devleti Türkiye Cumhuriyeti’dir. İç çekişmeler, terör olayları, bölücü ve yıkıcı faaliyetler artıyor. İnşallah geçmişten ders alır, ülkemize büyük zarar veren anlamsız kavgaları, kin ve nefreti, karşılıklı kuyu kazmayı bırakır, 17’nci büyük devletimizi yaşatırız” demiştik.

* * * 

Daha önce de belirttiğim gibi Cumhurbaşkanlığı’nın forsunda 16 yıldız vardır. Bunlar tarihte yıkılan 16 büyük Türk devletini simgeler. Forsun ortasında parlayan güneş ise 17’nci büyük devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’ni anlatır.

Peki, tarih boyunca kurduğumuz devletlerin sayısı bu kadar mıdır?

Hayır! Biz Türkler olarak dünyada hiçbir ulusun ulaşamadığı bir rekora imza attık: Devlet kurma rekoru... Ve aynı oranda devlet batırma rekoru tabii ki...
Tarihte, imparatorluk, devlet, atabeylik, beylik, hanlık gibi değişik şekillerde kurulan Türk devletlerinin sayısı tarihçileri şaşırtıyor.

Bu ne muhteşem güç, bu ne iradedir?

* * *

Haberin Devamı

Araştırmaların sonuçları Türklerin kurduğu devletlerin sayısını 120 ile 160 arasında gösteriyor.

Bu devletler, padişah, sultan, han, hakan, kaan, bey, atabey gibi isimlerle Türk hükümdar ailelerine mensup kişiler tarafından büyük bir disiplin içinde sevk ve idare edilerek harikalar yaratmıştır.

Bir dönem Asya ve Avrupa’da Türklerin kurduğu Büyük Hun, Ak Hun ve Batı Hun (diğer adı Avrupa Hun) imparatorlukları ile Türk devletlerinin doğu sınırı Çin Seddi, batı sınırı ise Büyük Britanya (İngiltere) olmuştu.

Dünya tarih sahnesinde Göktürkler 250 yıl, Hunlar ise yaklaşık 500 yıl yaşamış, Göktürklerin ardından kurulan Avar İmparatorluğu’nun merkezi İsviçre Alpleri olmuştu.

Harzemşahlar Devleti ise İran, Irak, Azerbaycan, Mezopotamya, Basra Körfezi, Pakistan, Afganistan topraklarını içine alan çok büyük bir devletti.

Bir diğer büyük Türk devleti olan Babürler ise, Hindistan’ın tümü, güneyde Hint Okyanusu’ndan kuzeyde Himalayalar’a kadar uzanan uçsuz bucaksız topraklarda kurulmuştu.

* * *

Haberin Devamı

Aynı anda birçok Türk devleti farklı coğrafyalarda iktidar olmuş, zaman zaman birbirleriyle savaşmış, birbirlerinin topraklarını istila etmiş, bu çarpışmalarda güç kaybederek birlikte yok olmuşlardı.

Evet... Güçlü ve dayanıklı bir ulusuz ama... “Ağacın kurdu içinde olur” derler ya... Bizim de kurdumuz içimizde...

Mesela Göktürkler, Çinlilerin beslediği hain “işbirlikçiler” tarafından yıpratılmış, önce ikiye bölünmüş, sonra yıkılarak tarih sahnesinden silinmişti...

Benzeri tip işbirlikçiler ne yazık ki, her dönemde oldu, bugün de var!

Tarih boyunca hep aynı şeyi gördük: İçten içe kemirilip güçten düşüyor, sonra da dış saldırılara dayanamayıp düşmanlarımıza yem oluyoruz.

Atatürk “Kahramanı kadar haini de bol bir milletiz” sözünü boşuna söylememiştir.

Artık, aynı durumu yaşamamak için, tarihten yeteri kadar ders almış olmamız gerekiyor!

Yazarın Tüm Yazıları