Afyonkarahisar'dan haftada 70 TIR yumurta ihraç ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisardan haftada 70 TIR yumurta ihraç ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2018 11:51

Afyonkarahisar'dan haftada 70 TIR yumurta ihraç ediliyor

Haberin Devamı

 

Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) Başkan Yardımcısı Mustafa Ali Çelikten, "Türkiye genelinde ihracata haftalık 320 Tır yumurta verilmektedir. 70 Tır'ı Afyonkarahisar il genelinden karşılanmaktadır" dedi.

Afyonkarahisar Yum-Bir Başkan Yardımcısı Mustafa Ali Çelikten, yumurta üretiminde diğer bölgelere göre en az hastalığın ve en az sıkıntının görüldüğü bölgenin Afyonkarahisar olduğunu söyledi. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve yumurta üretiminde Afyonkarahisar'ın önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Çelikten, Türkiye genelinde 110 milyona yakın yumurta tavuğu bulunduğunu, bunun 20 milyon kadarının Afyonkarahisar'da olduğunu kaydetti.

AFYONKARAHİSAR'DAN 70 TIR İHRAÇ EDİLİYOR

Özellikle yumurta üretiminde Afyonkarahisar'ın önemli bir bölge olması dolayısıyla üreticilerin de hassas ve titizlikle üretim yaptıklarına değinen Çelikten, "Türkiye genelinde ihracata haftalık 320 Tır yumurta verilmektedir. 70 Tır'ı Afyonkarahisar il genelinden karşılanmaktadır" dedi.

YOĞUNLUK TAVUK YUMURTASINA

Afyonkarahisar'ın yumurta üretimine yoğunlaştığını anlatan Mustafa Ali Çelikten, kaz ve ördek gibi kanatlı hayvanlara pek ilgi gösterilmediğini söyledi. Çelikten, "Bizim bölgemiz daha çok yumurta tavukçuluğu üzerine yoğunlaştığı için tamamıyla ekonomik yetiştiriciliği en uygun olan ve en ucuz protein gıda maddesi olan tavuk yumurtası üzerine yoğunlaştık. Ördek ve kaz biraz daha hobi amaçlı olduğu için bu ürünlere pek bakmıyoruz" diye konuştu.

'DENETİMLERE ÖNEM VERİYORUZ'

Afyonkarahisar Yum-Bir olarak denetimlere önem verdiklerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sürekli irtibatta olduklarını vurgulayan Çelikten, hayvan sağlığındaki dikkatsizliğin insan sağlığını etkilediğini hatırlattı. Çelikten, şöyle dedi:

"Denetimlerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Hayvan sağlığı gıda ve kontrol şubeleri tarafından yapılmakta olduğu gibi aynı zamanda bizim HACCP uygulamalarımız maksimum seviyede yapılmaktadır. Ayrıca bütün üreticilerimiz biyogüvenlik bilinciyle çalışmaktadır. Aynı zamanda tüm üreticilerimizde sorumlu olarak veteriner hekim ve ziraat mühendisi görev yapmaktadır."

'KUŞ GRİBİ VAKASI VE DİĞER HASTALIKLAR YOK'

Afyonkarahisar'da kuş gribi vakasına rastlanılmadığını ve her türlü hijyen tedbirine uyulduğunu söyleyen Çelikten, şöyle devam etti:

"Allah'a şükür Afyonkarahisar'ımızda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda çalışan hayvan sağlığı ve diğer şubelerle beraber birliğimiz ortak hareket ederek her türlü sıkı duruşu sergilemektedir. Biyogüvenlikteki maksimum uygulamalar yapılmaktadır. Her türlü hijyen tedbirlerine uyulmaktadır. Biz 2005 yılında kuş gribinden dolayı sıkıntı yaşayıp para kaybettiğimiz için üreticilerimiz bunun bilinci ve sorumluluğunda. Afyonkarahisar'da kuş gribi vakası veya diğer hastalıklar gibi bir sıkıntımız yok. Ayrıca bizim amacımız tavukları hastalandırmaktan daha ziyade onların tamamıyla bağışıklıklarını maksimum edebilmek için tamamıyla aşılamaya dayalı daha sağlıklı koruyucu hekimlik ön planda. Bu nedenle diğer bölgelere göre en az hastalık bölgesi ve en az sıkıntılı bölge Afyonkarahisar. Herhangi bir sıkıntımız yok ve diğer bölgelere göre temiziz."

'YEMLERE VE AŞILAMALARA DİKKAT EDİYORUZ'

Hayvan sağlığı ve refahı için yedirilen yemlerden aşılamalara kadar olan sürecin önemine değinen Çelikten, şöyle konuştu:

"Burada önemli olan hayvanın sağlığı ve hayvan refahı için yedirilen yemler ve mevcut aşılamalar. Bunlar iyi olduktan sonra artık tüketici hangi sınıftan yumurta tüketecekse bütün koşullar veteriner ve ziraat mühendisleri kontrolü altında üretildiği için Afyonkarahisar'ın yumurtasını rahatlıkla tüketebilirler. Yumurtalarımız sağlıklı ve her şey kontrol altında. Zaten ulusal standartlara uygun hareket ettiğimiz için ihracatımız bu yüzden yüksek. Aynı zamanda ülkemizin en fazla ihracat yapan, ülke bazındaki fiyatların Afyonkarahisar'da belirlenmesinin en büyük sebebi de budur. Afyonkarahisar'ımızın derdi ülkemizin sıkıntısı olduğu için biz bu nedenle sadece Afyonkarahisarlı üreticiler olarak değil Türkiye'nin üreticilerinin sıkıntısı bizim sıkıntımız diye bakanlığımız nezdinde her türlü sorunlarımızı beraber paylaşıp çözüm üretmekteyiz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!