Afyonkarahisar'da Büyük Taarruz fotoğraf sergisi

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisarda Büyük Taarruz fotoğraf sergisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 13:52

Afyonkarahisar'da Büyük Taarruz fotoğraf sergisi

Haberin Devamı

 

Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - ZAFER Haftası ve Büyük Taarruz'un 96'ncı yılı dolayısıyla Afyonkarahisar'da düzenlenen işgal günlerini anlatan 'İşgalden Kurtuluşa Afyonkarahisar' fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü.

Afyonkarahisar Anıtpark ve PTT önünde, yerel araştırmacı ve yazar Hasan Özpunar tarafından 10'uncu kez açılan ve işgal günlerinin anlatıldığı fotoğraf sergisi açıldı. 96 yıl önce Yunan birliklerinin Afyonkarahisar'daki işgal günlerinin anlatıldığı fotoğraf sergisindeki eserler halkın yoğun ilgisini gördü.

Hasan Özpunar, sergide özellikle Yunan mezalimini kanıtlayan birçok fotoğrafın olduğunu vurguladı. Özpunar, "Fotoğraflar yüzlerce var. Bunların hepsini sergilememiz mümkün değil. Fakat biz belli başlı insanların görünce tanıyabileceği mekanları özellikle ön plana aldık. Bunun yanı sıra yine işgal günlerini anlatan ikinci kitabımızı yayınladık. Bu kitabımızda yeni bilgiler ve yeni fotoğraflar yer alıyor. Vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor" dedi.

Afyonkarahisar'ın Büyük Taarruz zaferinde önemli bir payı olduğunu kaydeden Özpunar, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Afyonkarahisar son büyük zaferin kilidi ve esası oldu' sözünü hatırlattı. Özpunar, şöyle dedi:

"Biz de o dönemde 'Afyonkarahisarlılar bu mücadelede neler yaptı, bu mücadelede nasıl katkıda bulundu' araştırmasını yapmıştık. Tespit ettiğimize göre Kurtuluş Savaşı, 1'inci ve 2'nci İnönü Savaşları ile Sakarya Meydan Muharebesi'nde şehit olan Afyonkarahisarlı sayısı 439'dur. Baktığımız zaman 26 Ağustos'tan 30 Ağustos'a kadar yaklaşık 1802 Türk askerinin şehit olduğunu görüyoruz. Bunlardan 152'si de Afyonkarahisarlıdır. Şehit olanların arasında Afyonkarahisarlıların ne derece ön planda olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Büyük Taarruz'a katılıp gazi unvanını alan sonradan da İstiklal madalyası almaya hak kazanan Afyonkarahisarlıların sayısına baktığımızda il genelinde 2038'dir. Bu 2038 kişinin içerisinde 748'i Afyonkarahisar merkezdir. Bunların içerisinde dikkati çeken birisi var ki o da ermeni doktordur. O da 'Ohannes' isimli doktordur ve İstiklal madalyası almaya hak kazanmıştır."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!