Afyon’da sanat vadisi kuruluyor

Doğup büyüdüğü yerlere okul, hastane, kütüphane yaptıran çok isim var ve önemli bir misyon üstlendikleri de aşikâr… Peki ya doğduğu topraklara sanat götüren kaç kişiyi biliyoruz? Benim yürekten kutladığım, elini taşın altına koyma biçimlerine hayran kaldığım iki isim var: Ahmet Kocabıyık ve Hüsamettin Koçan. Bu hafta Afyon’u bir sanat vadisine dönüştürmeyi kafasına koyan Kocabıyık’ı, haftaya da Baksı Müzesi’yle Bayburt’a apayrı bir değer katan Koçan’ı anlatacağım...

Haberin Devamı

Çağdaş sanatın büyük şehirlere sıkışıp kalması gerçeğine karşı cesur ve yol açan adım atanlara saygı duyuyor, bu misyonun geniş kesimlere ulaştırılması gerektiğine inanıyorum. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında... Ben gönüllü bir tanıtım elçisi olarak talibim bu sorumluluğa; anlattıklarımı okuyunca sizlerde de bu heyecan uyanırsa ne mutlu!

Geçenlerde çok keyifli bir gün geçirdim. Afyon’daki Tazlar Köyü’nde 2 bin dönümlük arazide kurulan ‘38° 30° Çiftliği’ne gittim. Burası Borusan Grubu Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın doğduğu köy. Borusan Grubu, yıllardır sanata verdiği destekle bilinir. Asım Bey de köyündeki girişimcilerin desteklenmesine her zaman katkı sağlayan ve yaşamının ilk yıllarını geçirdiği yere minnetini de teşekkürünü de unutmayan bir isim olarak tanınır. Oğlu Ahmet Kocabıyık aynı izi takip etmiş ama dev bir adımla! Tazlar Köyü’ne bir sanat vadisi kazandırılması için çalışma başlatmış.

Haberin Devamı

Afyon’da sanat vadisi kuruluyor

İçinde botanik parkı, göletleri ve butik oteli olan bir vadi yapılıyor. Sanatı ‘büyük patlama’dan başlayarak bugüne kadar taşıyacak bu muhteşem proje için 10 farklı mimarın tasarladığı 10 pavyon inşa edilecek. Pavyonlardaki sergilere ek olarak, dönemsel sanat enstalasyonları da sergilenerek dinamik bir yapı sağlanacak. Vadinin küratörlüğünü, Whitney Müzesi’nden Christian Paul üstlenmiş.

AFYON'DAKİ SANAT VADİSİNDE NELER OLACAK? 

Pavyonlardan ikisinin konsepti üzerinde uzlaşılmış. İlki ‘teamLab, 100MWATER’ adını taşıyor. Yüzen çiçek bahçeleri, şelaleler veya mevsimlere göre değişen yeşillikler gibi doğal unsurları kullanmasıyla dikkat çeken Japon sanatçı grubu teamLab’in eserleri yer alacak. 100 metre uzunluğundaki proje, ziyaretçilerin yürüyüşüyle etkileşen bir tünelden oluşacak. Sanat vadisi için yapılacak gölete yakın bir noktada yer alması planlanan teamLab projesi, doğal ve simülasyon manzara tecrübesinin bağlantılarını ve farklarını ortaya koyacak.

Haberin Devamı

Afyon’da sanat vadisi kuruluyor

Diğer pavyon ise ‘Ascension 64’ projesine ayrılmış. Projenin genel müdürü Kıvılcım Pınar Kocabıyık’ın belirttiğine göre, büyük boyutlu ışık enstalasyonları ile tanınan Erwin Redl’in projesi, bayırın içine gömülü katmanlı bir enstalasyon olacak ve toprağın üzerinden alt katmanlara kadar ilerleyecek. Eserde, toprağın altında ve üstünde kare şeklinde bir oluşumda 64 adet uzun ve dar yarı saydam borunun, sekiz metreye sekiz metre kare kafes halinde düzenlenmesi planlanıyor. Her biri lazerle ışıklandırılacak borular, toprak altından üstüne doğru hareket ederek değişken ışık dalgaları halinde düzenlenecek. Toprak altında kalacak alan ise ufak deliklerden ışık geçirebilen borularla dramatik şekilde aydınlatılacak.

Haberin Devamı

AFYON'DA NEREDE KALINIR, NE YENİR? 

Termalin, mermerin, kaymağın, sucuğun, lokumun başkenti neresi diye sorulacak olursa tek bir adres var: Afyonkarahisar. Şehir, termal turizminin de odağı. En önemli tesislerinden biri, lüks termal ve SPA anlayışıyla hizmet veren NG Afyon Oteli. Ulusal ve uluslararası ödüllerle taçlandırılmış otel, tüm beklentilere uygun süitleri, açık-kapalı 16 havuzu, aile hamamları ve üstün hizmet anlayışı ile 8 kalite belgesine sahip tek termal otel.

Anemon Hotel bölgedeki diğer bir alternatif. Otelin restoranlarından yerel yemeklerin modern versiyonunu sunan Afyon Brasserie’yi atlamamak lazım. Yerel lezzet içinse Afyon kebabı, keşkek, bamya gibi tatlar sunan Mihrioğlu Konağı’na, tandır ve ekmek kadayıfı derseniz Bacaksız Restoran’a uğrayın. Tarihi İkbal Lokantası ve Etçi Baba’yı da tavsiye ederim. 38° 30° Çiftliği’nde İtalyan ustanın ürettiği burrata, mozzarella, ricotta, scamorza gibi peynirleri de mutlaka deneyin.

 

Yazarın Tüm Yazıları