Afşin'de 'Goji Berry' bahçeleri kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Afşinde Goji Berry bahçeleri kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 14:45

Afşin'de 'Goji Berry' bahçeleri kurulacak

Haberin Devamı

Ömer KOÇ/AFŞİN (Kahramanmaraş), (DHA)- KAHRAMANMARAŞ'ın Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, deneme amaçlı olarak müdürlük bahçesine ektikleri 'Goji Berry'de meyve aldıklarını ve gelecek yıl 2 çiftçiyle 5 dönümlük bir alanda bahçe kuracaklarını söyledi.

Çoğunlukla hububat ekimi yapan Afşin çiftçisine alternatif ürün sunma adına çalışmalar yaptıklarını belirten Muttalip Kurt, bu kapsamda 400 metrekarelik bir alana 'Goji Berry' ektiklerini söyledi. Afşin'in tropik yapısının ve ikliminin anavatanı Tibet olan ve halk arasında 'Kurt üzümü' ya da 'Mutluluk meyvesi' olarak da bilinen 'Goji Berry' için uygun olduğunu ifade eden Kurt, "İlk Goji Berry meyvelerimizi aldık ve bu bizleri sevindirdi" dedi.

20 Mayıs'ta ektikleri 50 fidanın beklentilerinin de ötesinde meyve verdiğini kaydeden Muttalip Kurt, şunları söyledi:

"3 aylık bir dönemin ardından meyvelerimizi aldık ve şu ana kadar 6 kilo meyve topladık. Bu miktar ilk yıl için çok iyi. Önümüzdeki yıllarda verimin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Halk arasında daha çok kurt üzümü olarak bilinen bu meyve ağacı Mayıs ile Kasım ayı arasındaki 7 aylık bir süreçte sürekli kendini yenileyerek meyve verebiliyor. Bu bitki, tam büyüdüğünde boyu 1 metreyi bulabiliyor ve 3'üncü yılından itibaren yüksek verim alınmaya başlıyor. 3'üncü yılda hasat dönemi boyunca her ağaçtan 10 kilo meyve alabileceğimizi tahmin diyoruz."

'BAHARDA BAHÇE KURUYORUZ'

'Goji Berry'nin dünyada besin değeri en yüksek meyvelerden birisi olduğunu ifade eden Muttalip Kurt, meyvesinin marketlerde ve kuru yemişçilerde vatandaşlar tarafından son derece rağbet gördüğünü söyledi. Özellikle son zamanlarda zayıflatıcı etkisi ile gündemde olan ve kilosu da ortalama 60 liradan satılan 'Goji Berry'nin çiftçilerin de ilgisini çekmeye başladı. Muttalip Kurt, bahçe kurmak isteyen çiftçilerin olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kurt üzümü, içerdiği polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu bilinmekte. Ayrıca kanser önleyici bir madde olan germanium içeren, yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş birkaç bitki türünden birisi olduğu bilinmekte. Ayrıca son dönemde özellikle zayıflatıcı etkisi sebebi ile medyada geniş yer bulan bu ürüne vatandaşların bakış açısı daha da arttı. Afşin'de de müdürlüğümüzün başlattığı çalışmayı duyan 2 çiftçimiz Goji Berry yetiştirmek için bizden destek istedi. İnşallah baharda birine 2 dönüm, diğerine de 3 dönüm olmak üzere 5 dönümlük Goji Berry bahçeleri kuracağız."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!