Afrin'deki Rus askeri varlığı izleniyor

Güncelleme Tarihi:

Afrindeki Rus askeri varlığı izleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 01:29

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmede ana gündem maddelerinden biri Suriye’nin geleceği olacak.

Haberin Devamı

Bu görüşmede Erdoğan’ın çantasında, Türk istihbarat birimlerinin, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’nin kontrolündeki Afrin’de Rusya hareketliliğine ilişkin elde ettiği bilgiler de bulunacak.

Ankara’da ciddi şekilde rahatsızlığa neden olan Rus askerlerinin YPG’lilerle birlikte fotoğraf çektirmelerinin perde arkasındaki bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. Türk istihbarat birimlerinin değişik kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre Rusya, Afrin bölgesinde üç ayrı yerde üs kurmuş durumda. Bu üslerde, YPG’lilerle sıkı işbirliği yapıldığı ve bazı örgüt üyelerine eğitim verildiği de tespit edildi. En son üssün ise yaklaşık bir ay önce kurulduğu belirlendi.

‘ÜS DEĞİL ŞUBE’ YANITI
Ankara ile Moskova arasındaki askeri temaslarda, Rusya’nın Afrin’de konuşlanması da gündeme geldi. Rus tarafı söz konusu konuşlanmaların “askeri üs” değil ateşkes ihlallerini gözetleyen “şube” yapılanması olduğunu savundu. Türk güvenlik birimleri, Rus askerlerinin YPG’lilerle son dönemde yeniden fotoğraf çektirip, servis edilmesini de, ABD’ye karşı misilleme olarak değerlendirdi. Türk yetkililer, ABD’de Donald Trump yönetiminin YPG’yi doğrudan silahlandırma planı olduğu haberleriyle de ilgili, “Bu yeni bir şey değil” değerlendirmesinde bulundu. Türk askeri kaynakları, Akçakale sınır bölgesinde zırhlı araçlar için yeni mevzi kazısı yapılmasını da “Mevziler daha önce de vardı, ancak uzun süredir yenilenmemişti” diye gerekçelendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!