"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Afiyet olsun

Mutlu seneler! Yine kendi içinde dengeli bir yılı daha geride bıraktık ve bütün umutlarımızı yeni yıla yükledik.

İnsanı hayata bağlayan en güçlü bağlardan biri umut ve yeni gelen yıl da, tıpkı yeni doğmuş süt kokan bir bebek gibi taptaze umutlara açıyor kollarını. Yeni yılın ilk saatlerini yaşadığımız bu kutlamalarda aşırıya kaçmaya daha meyilli oluyoruz. Dilerim aşırı yemek ve içki yüzünden yılın ilk saatleri sizin için sıkıntıyla geçmemiştir. Biz her yılbaşı gecesi mutlaka bütün aile bir araya geliyoruz. Hani derler ya "Yeni yıla nasıl girerseniz bütün sene öyle geçer", ben de inanıyorum buna. Yeni yılın ilk haftası motivasyon dolu olur, bunu iyi değerlendirmenizi öneriyorum. Ağır ve yağlı yemeklerden ya az miktarda tüketin ya da hiç tüketmeyin, taze ve enerji yüklü besinler yiyin, ne de olsa önümüzde yaşanacak koskoca bir yıl var. Afiyetle dolu bir yıl dileğiyle.

Tavuklu ekşili mercimek çorbası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet tavuk göğüs eti

1 su bardağı yeşil mercimek

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy havuç

1 adet orta boy kuru soğan

2 çay kaşığı biber salçası

10-12 su bardağı tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 su bardağı ince kıyılmış taze fesleğen (kuru fesleğen de kullanabilirsiniz)

2 adet limonun suyu

Mercimeği sıcak suyla iyice yıkayıp süzün. Tavuk etini keskin bir bıçakla tavla zarı formunda doğrayın. Havuçların dış kısımlarını kazıyıp yıkadıktan sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Tavuk etlerini kızgın yağa aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine incecik kıydığınız soğanlar ve salçayı ilave edip karıştırarak 1-2 dakika daha kavurun. Mercimek ve havuçları da katıp karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirin. Tavuk suyunu ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Çorba kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika daha pişirin.

Taze ya da kuru fesleğeni de ekleyip limon suyunu kattıktan sonra çorbayı ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Muhammara ve humuslu kanepeler

12 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Malzeme listesi

10 adet sandöviç ekmeği

2 diş sarmısak

1 su bardağı haşlanmış nohut

3 yemek kaşığı tahin

1 çay bardağı ılık su

1 çay kaşığı kimyon, tuz

1 adet limonun suyu

2 diş sarmısak

3 tatlı kaşığı domates salçası

3 tatlı kaşığı biber salçası

4 dilim bayat ekmek içi

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

Haşlayıp kabuklarını soyduğunuz nohutları ve sarmısakları mutfak robotu ya da blender yardımıyla püre haline gelinceye kadar çekin. Üzerine bir çay bardağı ılık su, kimyon, tuz ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Son olarak, tahini de ilave edip tekrar karıştırın. Sandöviç ekmeklerini enlemesine ikiye bölüp hazırladığınız humusu ekmeklerin üzerine sürün. Muhammarayı hazırlamak için, sarmısak, ufalanmış ekmek içi ve cevizi mutfak robotu ya da blenderla çekip büyük bir kaseye aktarın. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyin. Tuz ve kırmızı pul biberi serpip, zeytinyağı ve limon suyunu ilave ederek çatalla ezin. Hazırladığınız muhammarayı ekmeklerin üzerine sürüp kanepeleri zeytin taneleriyle süsleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI