AfD milletvekili ortalığı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

AfD milletvekili ortalığı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2017 13:53

Almanya için Alternatif’in (AfD) Thüringen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Björn Höcke, Berlin’deki ‘Soykırım Anıtı’nı ‘Utanç Anıtı’ olarak niteledi.

Haberin Devamı

YABANCI ve mülteci karşıtı parti Almanya için Alternatif’in (AfD) gençlik teşkilatı, Dresden’de toplantı düzenledi. Toplantıya katılan AfD Thüringen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Björn Höcke, burada yaptığı konuşmada Berlin’deki ‘Soykırım Anıtı’nı ‘Utanç Anıtı’ olarak niteledi. Almanya’nın Nazi dönemi tarihinin yeniden yazılması gerektiğini belirten Höcke, AfD’nin iktidar olması durumunda tarih kitaplarının değişeceğini söyledi. Alman tarinin bugüne kadar hep kötü ve gülünç gösterildiğini ifade eden Björn Höcke, “Bu bizi felç ediyor. Almanlar, kendi başkentinde bir utanç anıtı diken tek millet. Biz kendi kurbanlarımızı bir türlü anamıyoruz” dedi.

‘NSDAP DİLİNİ KONUŞUYOR’

Höcke’nin bu sözlerine ilk tepki SPD’den geldi. SPD Genel Sekreteri Katarina Barley, Hitler’in partisi NSDAP’ı hatırlatarak, “Höcke NSDAP dilini konuşuyor” dedi. Höcke’nin sözlerini okuduğunda şoke olduğunu belirten SPD Lideri Sigmar Gabriel ise, “AfD kışkırtır, ancak bu sözleri kışkırtıcılığı da aştı” dedi. SPD’nin Federal meclis Grup Başkanı Oppermann da Höcke’yi ‘Nazi’ olarak niteledi.
Höcke’nin, Anayasa Mahkemesi’nin NPD yasağını ret kararından cesaret aldığını belirten Sol Partili Diether Dehm, parti olarak suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

HERKES YANLIŞ ANLAMIŞ

Almanya Yahudi Cemaati Başkanı Josef Schuster, bu sözlerin kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirtirken, AfD Başkanı Frauke Petry de Höcke’nin konuşmasını eleştirdi ve partiye zarar verdiğini açıkladı.
NSU davası kurban avukatlarından Mehmet Daimagüler, SPD milletvekili Eva Högl, Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu ve Sol parti milletvekili Katharina König, Höcke hakkında disiplin davası açılması için girişimde bulundu. Höcke ise gelen tepkiler üzerine sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!