'AFAD, deprem haritalarını güncelleştirmeli'

Güncelleme Tarihi:

AFAD, deprem haritalarını güncelleştirmeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 14:40

'AFAD, deprem haritalarını güncelleştirmeli'

Haberin Devamı

Ahmet SOYDOĞAN/ GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, AFAD'ın Gaziantep deprem haritalarını biran önce güncelleyip yeni haritalara göre eylem planı hazırlaması gerektiğini söyledi.

Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Gaziantep bölgesi deprem haritalarının 1992 yılındaki verilere dayandırılarak 1996 yılında hazırlandığını öne süren Girişken, haritaların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından biran önce güncelleştirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"2 Mart'ta yaşanılan Adıyaman Samsat merkezli deprem Gaziantep'te etkili bir şekilde hissedildi. Gaziantep'in de parçası olduğu deprem bölgeleri haritası 1996 yılından bu yana güncellenmedi. 1996 yılında hazırlanan bu haritada 1992 yılındaki veriler kullanıldı. Haritalar 1992 'de tespit edilen 150 fay hattı üzerinden oluşturuldu. Yıllar içerisinde yapılan çalışmalar derinleşti ve 2011'de yapılan çalışmalarda 150 olarak belirlenen fay hattı sayısı 326 olarak tespit edildi ve bu hatlar uzantılarıyla beraber 485 fal hattına tekabül ediyor. Bu fay hatlarının tamamı 5.5 şiddetindeki fay hatlarıdır. Bu bilgilere rağmen Gaziantep deprem haritaları hala güncellenmedi. AFAD 2015 yılında bu haritaları güncelleyip duyuracağını açıkladı. Ancak 2017 yılındayız ve AFAD'ın bu yönde bir duyurusu yok. Gaziantep bölgesinin büyük oranda 3'üncü derece deprem bölgesi olması kentte bir rehavet oluşturuyor. Ancak yeni bulgular ile oluşturulacak deprem haritaları biranda Gaziantep'in merkezinin bir bölümünün 2'inci derecede deprem bölgesi olduğuna yönelik bir gerçek ile bizi karşı karşıya bırakabilir. AFAD'ın acilen güncellenmiş haritaları kamuoyuna duyurmasını ve buna göre deprem eylem planı hazırlamasını bekliyoruz."

Özgür Girişken, ayrıca yerel yönetimlere imar planı ile ilgili açtıkları 60 davanın devam ettiğini sözleri ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!