AFAD, Çanakkale'de deprem eğitimlerine devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

AFAD, Çanakkalede deprem eğitimlerine devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2018 14:38

AFAD, Çanakkale'de deprem eğitimlerine devam ediyor

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü, vatandaşların depreme karşı bilinçlendirilmesi konusunda eğitimler vermeye devam ediyor.

AFAD İl Müdürlüğü, Ayvacık Depremi ile Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023) kapsamında, deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratabilmek hedefiyle, Çanakkale genelinde eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.  AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, bugüne kadar sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör kuruluşu çalışanları ile öğrencilerden oluşan toplam 37 bin 546 kişiye uzman eğitmenler tarafından; temel afet bilinci, ilk 72 saat, temel yangın bilgisi ve acil durumlarda bina tahliyesi eğitimi verildiğini açıkladı.

Yılmaz, bu yıl içinde eğitim verilen kişi sayısının 16 bin 826'ya ulaştığını belirterek, "Bilindiği üzere afetlere karşı mücadelenin en önemli basamağını bilinçli bir topluma sahip olmak oluşturur. Çanakkale'de yaşayan halkımızın başta depremler olmak üzere diğer tüm afetler hakkında bilinçli ve acil durumlara karşı hazırlıklı olmaları öncelikli hedefimizdir. Afet sonrası can ve mal kaybını en aza indirmek, vatandaşlarımızda afet bilincini ve farkındalığını yaratmak adına yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” dedi.

'KÖY EĞİTİMİ PROJESİ' VE 'KÖY AFET GÖNÜLLÜLERİ PROJESİ'

İl Müdürü Levent Yılmaz, muhtarlıklar ile koordineli olarak köy afet gönüllüleri oluşturup eğitim çalışmalarına başladıklarını söyleyerek, "Kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın afetler konusunda bilinçli olmaları için Müdürlüğümüzce 'Köy Eğitimi Projesi' ve 'Köy Afet Gönüllüleri Projesi' hazırlanmış ve uygulamaya konmuştur. İlk etapta 'Köy Eğitimleri Projesi' kapsamında Çan, Eceabat, Biga, Bayramiç, Ayvacık ilçelerine bağlı 24 köyümüzde yaşayan vatandaşlarımıza afet bilinci eğitimi verdik. 'Köy Afet Gönüllüleri Projesi' kapsamında ise nüfus yoğunluğunu ve merkeze uzaklığını göz önüne alarak İlimiz genelinde bazı köyler belirledik ve bu köylere deprem ve sel gibi doğal afetlerde kullanılmak üzere içlerinde hafif arama kurtarma malzemeleri bulunan acil durum konteynerleri yerleştirdik. Belirlediğimiz bu köylerde muhtarlıklarımızla koordineli olarak köy afet gönüllüleri oluşturarak, temel afet bilinci ve hafif arama kurtarma eğitimleri vermeye başladık. Düzenlediğimiz eğitimler sadece köy afet gönüllülerimiz için değil, köyde yaşayan ve isteyen herkes eğitimlerimize katılabiliyor. Verdiğimiz eğitimler esnasında köy halkına afet ve acil durumlarla ilgili broşürler ve kitapçıklar dağıtıyoruz. Bu projemiz doğrultusunda Bayramiç, Ezine, Yenice, Biga, Çan, Ayvacık, Lapseki, Gelibolu ve Eceabat ilçelerine bağlı köylerimizde afet eğitimlerimize devam ediyoruz. Son olarak Bayramiç’e bağlı Evciler ve Çırpılar'da köy afet gönüllüsü eğitimlerimizi tamamladık. Diğer köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza da verilecek eğitimlerin planlamasını yaptık” diye konuştu.

ENGELLİ BİREYLER DE EĞİTİM GÖRÜYOR

Engelli bireylerin de eğitimlerine önem verdiklerini belirten Yılmaz, şunları söyledi: 

"Dezavantaja sahip kesim olarak nitelendirilen engelli bireylerimizin özellikle doğal afetler konularında eğitilmeleri bizim için çok önemli. Bu bağlamda onlara yönelik projeler geliştiriyor ve uygulamaya koyuyoruz. Engellilerimizin afetler hakkındaki bilinç seviyesini arttırmak amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında Engelli Afet Eğitimi Projesi'ni gerçekleştirdik. Proje kapsamında Çanakkale genelinde düzenlediğimiz eğitimlerde engelli vatandaşlarımıza ve onların ailelerine afet ve acil durumlarda neler yapmaları ve yapmamaları gerektiğini anlattık. Ayrıca, eğitimlerimize katılan ve isteyen engelli kardeşlerimizin evlerinde eşya sabitleme çalışmaları yaptık."

ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!