Afacan kız

Manhattanville Koleji Bayan Basketbol Takımı'nda oynayan ve maçlar öncesi ulusal marş çalınırken bayrağa sırtını dönen Toni Smith, ABD'yi karıştırdı.

DÜNYA, ‘‘Savaşa hayır’’ çığlıkları ve gösterileriyle çalkalanıyor. Ülke gözetmeksizin sivil toplum örgütleri ve milyonlarca insan sokaklarda bu kanlı eyleme karşı tepkilerini dile getiriyor. Tek amaç kapıdaki ABD-Irak savaşının önüne geçilmesi. İnsanlar artık savaş istemiyor. Adı bile korkutup, ürperti veriyor.

Çünkü, her ne olursa olsun birileri, bir yakınını, kendinden veya insanlığından bir parçayı kaybedecek. Spor arenası da bu tepkinin dışında kalmadı. NBA takımlarından Denver Nuggets'ta oynayan Kanadalı Steve Nash, Şubat ayındaki All-Star maçının basın toplantısına ‘‘Savaşa hayır’’ tişörtü ile katılmıştı, ama asıl tepki bir liseli kızdan geldi. ABD'li bu kız basketbolcu ülkeyi birbirine katıp, salonları böldü.

Tepki çekiyor

Manhattanville Koleji Bayan Basketbol Takımı'ndaki Toni Smith sezon başından bu yana maçlar öncesi ulusal marş çalınırken, ABD bayrağına sırtını dönüyor. Smith, protestosunun nedenini ‘‘Yönetimimiz insanlarının yaşam standartlarını iyileştirmek yerine, kendi gücünü gösterip yaymak için çaba sarfediyor’’ diyerek dile getiriyor.

O, savaşa karşı protestosunu sokaklarda gösteri yaparak değil, salonlarda daha dikkat çekici bir yöntemle gerçekleştiriyor. Takım arkadaşları marşa eşlik ederken, onun yarattığı görüntü salonda kimi zaman sert tepkilere yol açıyor. Smith'in görüşlerine ve protestosuna destek olanlar kadar, karşı çıkanlar da var. Manhattanville'nin maçları sportif özelliğinden çok bir propaganda arenası olmaya başladı.

Okulu arkasında

Smith'e karşı olan ve saygısızlık yaptığını düşünenler de onun bu sessiz eylemine, ellerinde küçük ABD bayraklarıyla gittikleri maçlarda ‘‘Amerika... Amerika’’, ‘‘Çok yaşa Amerika’’ ve ‘‘ABD'den git’’ diyerek karşılık veriyorlar. Hatta bir maç öncesinde Vietnam savaşına katılmış eski bir asker, elinde ABD bayrağıyla, ulusal marş çalınırken protestosunu gerçekleştinen Smith'in karşısına dikilmiş. Yani, ABD, Irak operasyonunu başlatmadan salonlarında da bir psikolojik savaş yaşanıyor.

Önceleri Smith'in protestosu Manhattanville Koleji için de sıkıntı olmuş. Smith'e karşı başlatılan kampanyanın hedeflerinden biri olan Manhattanville ise fiili olarak olmasa da genç öğrencisinin arkasında. Okul yönetimi, her insanın kafasındakini özgürce ifade etme hakkı vardır ilkesiyle bu çarpışmada safını belirlemiş. Kolejin Başkanı Richard A.Berman, okulun web sitesinin gündemine oturan bu konuda ‘‘Bizim misyonumuz global toplum için etik ve sosyal sorumluluk sahibi liderler eğitmek ve yetiştirmek’’ diyor.

Yönetime başkaldırı

Smith savaş kadar özde Amerika'da zenginin daha zengin olurken, yoksulun daha da yoksullaşmasına karşı. Yani ülke yönetimine bir başkaldırı. Ancak o ne ilk ne de son olacak. Yıllar önce ABD'li sprinterler Tommy Smith, John Carlos, Muhammed Ali, Mahmud Abdul-Rauf ülke politikasının görüşlerine uymadığını belirterek çeşitli protesto yöntemlerini seçmişti.

Savaşa hayır gösterilerine katılan ve etkin görev alan bazı sinema sanatçılarının bile rollerinden oldukları bu günlerde Smith okulunun da desteğiyle protestosuna devam ediyor. Ancak Smith protestosunda kullandığı materyali yanlış seçmiş. Çünkü bayrak, idare edenlerin değil, ülkenin sembolü.

ABD YÖNETİMİNE başkaldıran ünlüler

Muhammed Ali

Müslüman
olan efsane boksör Muhammed Ali, dini nedenleri öne sürerek 1967'de Vietnam Savaşı için askere gitmeyi kabul etmedi. Bu yüzden yargılanan Muhammed Ali, 5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, ringden men edildi. Üst mahkeme ceza kararını bozdu, ama Muhammed Ali, 1967'den 1970'e kadar maç yapamadı.

Smith ve Carlos

Sprinterler
John Carlos ile Tommy Smith, 1968 Meksika Olimpiyatları sırasında kürsüde ABD'deki ırkçılığı protesto etti. Ellerindeki siyah eldivenle siyah güç selamı verip eşitlik için gösteri yaptılar. Olimpiyat Köyün'den kovulan iki sporcu da ABD takımından çıkarıldılar.

Mahmoud Abdul-Rauf

Fenerbahçe
basketbol takımında da bir süre forma giyen Mahmoud Abdul-Rauf, Denver Nuggets'ta oynarken ABD bayrağı ve marşını protesto ederek NBA kurallarını çiğnedi. Müslüman olan Abdul-Rauf, 1995-96 sezonunda ‘‘ABD bayrağı zulümün sembolü’’ diyerek NBA'de tepkisini dile getirdi ve ceza aldı ancak daha sonra cezası kaldırıldı.
Yazarın Tüm Yazıları