Aeneas'ın rotasıyla Edremit Körfezi daha iyi tanıtalacak

Güncelleme Tarihi:

Aeneasın rotasıyla Edremit Körfezi daha iyi tanıtalacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 11:35

Aeneas'ın rotasıyla Edremit Körfezi daha iyi tanıtalacak

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)- ROMA İmparatorluğu'nun kurucusu, Kazdağları'nı aşarak antik adı Antandros olan Altınoluk'a gelen Aenas'ın rotasını, günümüzde yeniden canlandırmak için Balıkesir'in Edremit ilçesinde 'Aeneas'ın Rotası Çalıştayı' düzenlendi.
Aeneas'ın rotasını günümüzde yeniden canlandırmak için düzenlenen 'Aeneas'ın Rotası Çalıştayı' Güre Adrina Otel'de yapıldı. Çalıştaya çağrılan yurt içinden ve yurt dışından belediye başkanları, akademisyenler, arkeologlar ve Antandros kazılarını yürüten Prof. Dr. Gürcan Polat, Roma'daki Lavinium Vakfı üyesi Tara Francesco Borghese, İtalya'nın İzmir'deki başkonsolosu Luige İannuzzi ve İtalyan temsilciler ile CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka birer bildiri sundu.
Avrupa'da bilinen bir efsaneyi tekrar canlandırarak binlerce yıllık tarihi olan, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu toprakların önemini vurgulamak istediklerini kaydeden Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, "Romalı şair Vergilius'un, Roma İmparatorluğu'nun kuruluşunu anlatan, Aeneas Destanı'nda, Troia Savaşı'nda hayatta kalan Troialılarla yeni bir yurt aramak için Çanakkale'den yola çıkan Aeneas'in, Kazdağlarını aşarak antik adı Antandros olan Altınoluk'a geldiği anlatılıyor. Burada 20 gemi inşa ettikten sonra denize açılıp, Akdeniz'de 4 ülkede 21 liman dolaştı, ardından Roma'nın kurulduğu yere ayak bastı. Altınoluk'tan dünyaya açılan Aeneas rotasıyla Edremit körfezini daha iyi tanıtmayı hedefliyoruz. Turizm, tüm dünyada ekonomik geliri artırmanın bir aracı olurken aynı zamanda dünya barışına da büyük katkılar sağlıyor. İnsanların birbirilerini ve kültürlerini tanıması turizm ve dünya barışı açısından çok önemlidir. Bu nedenle biz Aeneas efsanesini tekrar yaşatmak, bu rotayı tekrar başlatmak istiyoruz" dedi.
Antandros kazılarının başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros kazıları, kazılarda ortaya çıkarılan Roma villası, villadaki mozaikler, nekropol hakkında bilgiler verdi. Polat, Vergilius'un efsanesinde Roma'yı kuran Aeneas'ın torunları, dişi kurt ve Kazdağları'ndaki güzellik yarışmasının tüm dünyada bilindiğini bir kez daha hatırlattı. Aeneas'ın terk ettiği Antandros'u barındıran Altınoluk ile, Aeneas'ın İtalya'da ilk ayak bastığı Castro kentinin kardeş şehir olduğunu vurguladı.
AENEAS'IN UĞRADIĞI TÜM LİMANLARA EDREMİT ZEYTİN FİDANI GÖTÜRÜLECEK
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Aeneas projesinin kalıcı olması için Aeneas Yolu adıyla başka bir projeyi en kısa zamanda hayata geçireceklerini belirterek, "Aeneas yolunda, gruplar kazdağlarından yürüyerek Antandros'a inecek. Burada hedefimiz İda dağlarının güzelliklerini göstermek. Sonraki hedef denizde de Aeneas rotasını gerçekleştirmek. Bu projede Aeneas'ın uğradığı tüm limanlara Edremit zeytin fidanı götürüp buralarda zeytin fidanlığı oluşturacağız. Ayrıca devlet opera ve balesi sanatçılarının da gittiği limanlarda Aeneas efsanesini tasvir etmesini planlıyoruz" dedi.
Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Bilge Şimşek, 2018 yılının dünyada Troia yılı ilan edileceğini, bu önemli olgu ile Aeneas rotasını birleştirmek istediklerini vurgulayarak, Çanakkale Belediyesi'nin de projeye destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.
Arnavutluk İçişleri eski bakanı arkeoloji profesörü Meritan Ceka, Altınoluk ve Antandros'un dünyada bilinen bir yer olmadığını öne sürerek Aeneas'ın Arnavutlukta ayak bastığı yer Butrin hakkında bilgiler verdi. Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Massimo Frasca, Ankara İtalya Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Emilio Sessa, İzmir İtalya Başkonsolosu Luigi İannuzi, Kartaca Belediye Başkanı Houssen Ben Sghaier, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Abdellatif Ghedira, Gemi Mühendisi Hüseyin Çoban, Ulusal Zeyten ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Balıkesir Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Sabriye Çelik, birer sunum yaptı.
EDREMİT'TE AENEAS ZEYTİN ORMANI İÇİN KONUK BAŞKANLARDAN ZEYTİN FİDANI
Çalıştay'da Edremit'te Aeneas zeytin ormanı oluşturulması için, katılan belediye başkanları Edremit Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Raif Sakin'e zeytin fidanı armağan etti. Raif Sakin de konuklara Edremit Zeytincilik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan butik fabrikadan elde edilen zeytinyağı verdi. Sakin, "Önümüzdeki çalışmalarda, etkinliklere katılacak konuklarımızın getireceği zeytin fidanları ile ilçemizde güzel bir zeytin ormanı oluşturmayı düşünüyoruz" dedi.
KAZDAĞLARI'NDAKİ GÜZELLİK YARIŞMASI İNGİLİZCE CANLANDIRILDI
Aeneas'ın Rotası Çalıştayı'nın ikinci bölümüne geçilmeden önce Antandros Derneği üyeleri ve Edremit Anadolu Lisesi öğrencileri, Kazdağları'nın antik adı olan İda Dağı'nda yapılan ilk güzellik yarışmasını antik giysilerle canlandırdı. Güzellik yarışmasının canlandırılması büyük alkış aldı.
Efsaneye göre, Paris, Troia Kralı Priamos'un oğludur. Ülkesinin başına felaket getireceği kehaneti üzerine, doğumundan hemen sonra ölmesi için İda Dağı'na bırakılır. Sağ kalan çocuk burada Priamos'un hizmetkarı tarafından gizlice büyütülür. Paris dağlarda çobanlık yaparak yaşamına devam ederken, Olympos'ta da Tanrıça Thetis, Zeus tarafından bir ölümlü olan Peleus ile evlendirilir. Bu düğüne nifak tanrıçası Eris kötü özellikleri nedeniyle çağrılmaz. Düğünü öğrenen Eris, tanrılar ve tanrıçalar toplandıkları sırada aralarına, üzerinde "En Güzele" yazan bir altın elma fırlatır. Tanrıçalardan Athena, Hera ve Aphrodite en güzelin kendisi olduğunu söyleyerek, elmayı almak üzere üzerine atılırlar. Bunu gören tanrılar tanrısı Zeus, Hermes'i tanrıçaları İda Dağı'na götürmekle görevlendirir. Orada Paris'ten en güzel tanrıçayı seçip, elmayı ona vermesi istenecektir. Tanrıçalar Paris'in karşısına dizilirler. Hera, Paris'e yaklaşarak kendisini seçerse ona Asya İmparatorluğu'nu vereceğini söyler. Hera'nın ardından Athena, bilgelik ve gireceği tüm savaşlarda zafer, Afrodit ise dünyanın en güzel kadınını vaat eder. Paris elmayı Afrodit'e vererek en güzel tanrıçayı Zeus adına belirler ve böylece kendisine vaat edilen dünyanın en güzel kadınını alacağı günü beklemeye koyulur.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, çalıştay bittikten sonra, katılımcılara birer plaket vererek teşekkür etti.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!