Adliye memurları haklarını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Adliye memurları haklarını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2016 14:38

Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımsı Mustafa Mengutaycı, adliyelerdeki memurların sorunlarıyla ilgili yaptığı açıklamada “Mübaşirler, hakları olan genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir. Fazla mesai yapan memurların ücreti ödenmeli, zabıt katiplerinin dereceleri yükseltilmelidir. Adliyelerdeki memurların hakları verilmelidir” dedi.

Haberin Devamı

Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mengutaycı, ülkenin 81 ilinde ve ilçelerindeki adliyelerde görev yapan memurların sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı. Mengutaycı, her geçen gün iş yükü artan adliyelerdeki memurlara adaletli davranılmadığını ileri sürdü. Çoğu adliyede memurların uzayan mahkemeler nedeniyle fazla mesai yaptığını belirten Mengutaycı, “Fazla mesai ücretlerinin ödenmesinde sıkıntılar yaşanıyor. Bilindiği gibi Anayasamıza göre angarya yasaktır. Maalesef Anayasa’ya uyulmuyor. Memurlarımızın alın terinin karşılığı verilmelidir” dedi. Mengutaycı özetle şunları söyledi:

ANAYASAL EŞİTLİĞE AYKIRIDIR

Adliyelerde yargılama faaliyetinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan mübaşirlerin yardımcı hizmetler sınıfında bulunması adil değil. Mübaşirler, hakim tarafından verilen işleri yapmak, kalem hizmetleriyle ilgili olarak verilen görevleri yerine getirme, mahkemeye ait posta ve tebligat işlerini yürütme, duruşmanın düzenini sağlama gibi önemli görevler üstlenmektedir. Yaptığı bu görevler nedeniyle mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfındaki diğer unvanlardan bir farklılığı bulunmamaktadır. Mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfında yer almaması anayasal eşitlik, liyakat ve kariyer ilkelerine aykırıdır. Bunun için adliyelerdeki mübaşirler, askeri yargıdaki gibi genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir.

Haberin Devamı

KATİPLERİN DERECELERİ YÜKSELTİLMELİ

Zabıt katiplerinin derecelerinin yükseltilmesi de toplu sözleşmede karar altına alındı, hala bir çalışma yapılmadı. En kısa sürede yapılacak çalışmalarla zabıt katiplerinin derecelerinin yükseltilmesi gerekiyor. Yazı işleri ve şube müdürlerinin ek göstergeleri 3000’e çıkarılmalıdır. 4/C’li olarak adliyelerde çalışan personel kadroya alınmalıdır. Adalet uzmanlığı kadroları biran önce oluşturulmalı ve uzmanlık kadrolarına mutlaka kurum içinden atamalar yapılmalıdır. Emanet memurlarının iş riski tazminatları ve adalet hizmetleri tazminatları arttırılmalı, ücretleri yükseltilmelidir. Döner sermaye oluşturularak UYAP ve SMS gelirlerinden personele pay verilmelidir. Görevde yükselme sınavları daha şeffaf kriterleri barındırmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!