Adım adım SILA YOLU

Güncelleme Tarihi:

Adım adım SILA YOLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 09:41

Hürriyet, yaz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyenler için ‘Sıla Yolu’nu araştırdı. Tatilcilerin bu yıl canını sıkacak en büyük sorunlardan biri, mülteci krizi nedeniyle sınır kapılarında artırılan sıkı kontroller.

Haberin Devamı

HÜRRİYET, her yıl olduğu gibi bu yıl da sizler için yollara çıktı. Güvenli, sorunsuz, rahat ve huzurlu bir yolculuk yapmanız için ‘Sıla Yolu’ güzergâhını sizler için adım adım inceledik, 11 ülkeyi tek tek taradık. Başta büyükelçiliklerimiz olmak üzere yetkililerle görüştük, Sıla Yolu’ndaki yeni gelişmeleri, yol ve trafik durumunu, geçeceğiniz ülkelerde gezilecek, görülecek yerleri, sınırlardaki son durumu sizler için araştırdık.

SINIRLARDA ‘MÜLTECİ’ SIKINTISI

Bu yıl Sıla Yolu’na çıkacak Avrupalı Türkleri olumsuz etkileyecek en önemli sorunlardan biri, ‘mülteci krizi’. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sınır kapılarına dayanması beklenen mülteciler, bu sene sizlere zor anlar yaşatabilir. Geçen yıldan itibaren sıkılaştırılan sınır kapılarındaki kontroller daha da artabilir. Bazı ülkeler daha şimdiden sınırlarının bir bölümünü tel örgülerle kapattı bile. Yunanistan, Makedonya, Macaristan Slovenya, Avusturya ve Almanya başta olmak üzere tüm ülkelerin giriş gümrüklerinde sıkı kontroller başladı. Yola çıkacağınız tarihlerdeki günlük gelişmeleri takip ederek bir plan yapmanız yararınıza olacaktır.

Haberin Devamı

BUNLAR OLMADAN YOLA CIKMAYIN

SILA Yolu, uzun ve zor bir yolculuk. Öncesinde ciddi bir hazırlık gerektiriyor. Sınır kapılarından geri dönmek veya ekstra bir masraf gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız, aşağıdaki uyarılarımıza dikkat edin.

PASAPORT: Kendinizin ve sizinle seyahat edecek diğer aile fertlerinin pasaportlarının geçerliliğini ve sürelerini kontrol edin. Başta Sırbistan olmak üzere bazı ülkelerde en az altı ay geçerlilik süresi olan pasaport gerekli.

AB KİMLİK KARTI: Avrupa Birliği vatandaşları geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. Sırbistan ve Makedonya sadece yeni biometrik kimlik kartlarını kabul ediyor.

E-OTURUM KARTI:
Avrupa’da ikâmet eden Türk vatandaşları, e-oturum kartlarını mutlaka yanlarında taşımak zorunda. Bu kartlar, geçerli bir pasaportla beraber ibraz ediliyor. Sıla Yolu’nda sık karşılaşı- lan aksiliklerden biri, e-oturum kartının unutulması. Bu durumda en yakın sınır kapısından geri dönebilirsiniz. E-oturum kartları kimlik kartı yerine geçmez. Sadece geçerli olan bir pasaportla, yaşadığınız ülkede oturma izninizin olduğunu gösterir.

MUVAFAKATNAME: Başta Sırbistan olmak üzere, tek başına seyahat eden reşit olmayan vatandaşlarımızın sınır kapılarında ebeveynlerince düzenlenmiş yazılı muvafakatnameleri ibraz etmeleri gerekmektedir.

EHLİYET, ARAÇ RUHSATI VE YEŞİL SİGORTA KARTI: Sürücü belgenizi yanınıza almayı kesinlikle unutmayın. Aracınızın ruhsatını ve yurt dışı sigorta belgesi yeşil kartını da mutlaka yanınıza alın. Yeşil sigorta kartınızın süresini ve başta Türkiye olmak üzere geçeceğiniz ülkelerde geçerli olup olmadığını kontrol ediniz.

VEKALET: Eğer, kendinize ait olmayan bir araçla yola çıkacaksanız, araç sahibinden vekalet almanız gerekmektedir. Araç kendinize ait bir şirket adına kayıtlı olsa bile vekaletname zorunlu. Vekaletnameleri, yaşadığınız ülkenin otomobil kulüpleri, noterliklerden veya başkonsolosluklardan alabilirsiniz.

HASTALIK VE KAZA SİGORTASI: Yaşadığınız ülkede kullandığınız sağlık kasası kartınızı yanınıza almalısınız. Aynı zamanda bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı da unutmayın. Yabancı ülkelerde geçerli ekstra hastalık ve kaza sigortası da yaptırmanızı tavsiye ederiz.

OTOMOBİL KULÜBÜ KARTI: Üyesi olduğunuz ADAC ve benzeri otomobil kulüplerinin üyelik kartını yanınızda mutlaka bulundurun. Gerekli durumlarda bu kartı ibraz etmeniz veya üstünde yazan üyelik numaranızı bildirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu kartlar üstünde gerekli telefon numaraları da bulunuyor.

Haberin Devamı

TÜRKIYE’YE NASIL GİDİLİR

Adım adım SILA YOLU


AVRUPA’dan Türkiye’ye uzanan yolculuğunuz için değişik güzergâhlar bulunuyor. Mülteci krizindeki gelişmeleri değerlendirerek kendinize en uygun güzergâhı belirleyin. 

BULGARİSTAN: Münih, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden İstanbul yaklaşık 1910 km. 100 km’de 10 litre benzin yakan bir araçla bu yolun yakıt masrafı, litresi 1.20 Euro’dan yaklaşık 230 Euro. 7 litre dizel yakan bir araçla yakıt masrafı, litresi 1.05 Euro’dan 140 Euro civarında tutuyor.

YUNANİSTAN: Münih, Avusturya (Villach) Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan üzerinden İstanbul yaklaşık 2190 km. Bu güzergah yolumuzu 280 km, yaklaşık 3 saat daha uzatıyor. Yunanistan üzerinden benzin masrafı 265 Euro, dizel masrafı ise 160 Euro civarında tutuyor.

MACARİSTAN: Münih, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2020 km. Macaristan üzerinden benzin masrafı 245 Euro, dizel yakıt masrafı ise 150 Euro civarında tutuyor. İzincilerin, aynı günlerde yola çıkması nedeniyle sınırlarda bazen aşırı bekleme süreleri olabiliyor. Okulların kapandığı hafta cuma-cumartesi yerine, bir iki gün sonra, pazar-pazartesi günü yola çıkmak, size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Avrupa’ya dönüşlerde de Türk sınır kapılarında perşembe ve cuma en çok bekleme yaşanan günler.

Haberin Devamı

ARACINIZIN BAKIMLARI YAPTIRIN

Adım adım SILA YOLU

SILA Yolu öncesi araç bakımlarının mutlaka yaptırılması ve eksiklerin giderilmesi konusunda uyarı yapan otomobil servisleri, böylece yolculuk sırasında istenmeyen durumların önüne geçileceğini söylüyor. Fren ve lastikler başta olmak üzere aracın yürüyen tüm aksamlarının özellikle kontrol ettirilmesini isteyen otomobil tamircisi Ali Sürücü, şunları söyledi: “İzin yolculuğu öncesi aracınızı genel bir bakıma aldırın. Aracınızın uzun bir yolculuğa hazır olduğuna emin olduktan sonra yola çıkın. Aksi durumlarda yolda hoş olmayan sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Motor kayışı, filtreler, lastiklerin havası, yağ, su seviye kontrolü, klima, silecek ve far ayarları ilk yapılacak kontrollerdir.”

Haberin Devamı

KAPILARINIZI KİLİTLEYİN

Sıla Yolu’nda güvenlik, hâlâ öncelikli konulardan bir tanesi. Özellikle verdiğiniz molalarda aracınızın kapılarını mutlaka kilitleyin ve gözünüzle görebileceğiniz yerlerde olun. Önemli eşya ve çantalarınızı ise dışarıdan görülebilecek şekilde taşımayın.

YARIN: AVUSTURYA TÜNELLERE DİKKAT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!