Adım adım sesli tarih

Güncelleme Tarihi:

Adım adım sesli tarih
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 22:10

Şehirlerdeki tarihi hikâyelerin daha yakından tanınması için harekete geçen ‘Piri’ uygulaması, Türkiye’deki tanınan rehberlerle sesli yürüyüş imkânı sunuyor. Piri, şu anda dördü İstanbul, dördü Anadolu şehirleri olmak üzere 8 farklı rotada kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

YAŞADIĞIMIZ veya seyahat için gittiğimiz şehirlerin binalarında, sokaklarında, meydanlarında hiç bilmediğimiz hikâyelerin saklandığını düşündünüz mü? Bu yerlerin önünden çoğu kez farkına varmadan geçip gidiyor, bazen de sadece bir Instagram fotoğrafı çekip yolumuza devam ediyoruz. Bu sorundan yola çıkarak, adım adım tarihin anlatıldığı sesli bir akıllı telefon uygulaması geliştiren girişimciler, ‘Piri’yi kullanıcılara sundu. Mobil teknolojiler üzerine odaklanan Poi Labs tarafından geliştirilen Piri, dünyayı Türkiye’nin en iyi rehberlerinden dinleyerek özgürce keşfetmenizi sağlayan bir sesli yürüyüş turu uygulaması. Ünlü tur rehberleri tarafından seslendirilen Piri’de bir harita bulunuyor. Bu harita üzerinden seçilen yürüyüşte, tarihi hikâyesi olan noktalarda ünlü rehberler size eşlik ederek anlatmaya başlıyor. 

Haberin Devamı

1 YIL ÇALIŞTILAR

Poi Labs bünyesindeki Piri’nin proje lideri ve aynı zamanda deneyimli bir de gezgin olan Çağlar İşçioğlu, “Şu anda İstanbul ve Anadolu şehirlerinde yer almak üzere toplamda 8 farklı yürüyüş turu sunuyoruz. Saffet Emre Tonguç ile şu anda İstanbul’da 4 rotamız bulunuyor. Karaköy’de “Harmanlayan Liman”, Cihangir-Çukurcuma’da “Sanata Çıkan Sokaklar”, Galata-Beyoğlu’nda “Grande Rue de Pera” ve Tarihi Yarımada’da “Batı’nın Kayzeri” ve “Doğu’nun Sultanı” var. Anadolu’da ise Ali Canip Olgunlu ile Edirne’de “Mimar Sinan’ın İzinde” ve “Meriç’in Kıyısı”, Kars’ta “Kar Masalı” ve Konya’da “İki Denizin Buluşması” yürüyüş turlarımız mevcut” şeklinde konuşuyor.

Piri’nin hedefinde sadece Türkiye’deki yürüyüş turları yok. İşçioğlu’nun paylaştığı bilgilere göre havaların ısınmasıyla birlikte Londra başta olmak üzere Amsterdam, Roma, Paris, Barselona gibi yurtdışında en çok gidilen noktalar tur rotalarına katılacak.

6.99 TL’DEN  BAŞLIYOR

ÜCRETSİZ olarak indirilebilen Piri’nin içerisinde yer alan İstanbul ve Anadolu turlarının 6.99 TL ile 17.99 TL arasında değiştiğini belirten İşçioğlu, “Piri’yi geliştirirken İş Bankası’dan destek aldık. Projemizi Maximum Kart ile entegre ettik. Maximum Kart’ın sinema ve müzelerde sunmuş olduğu özellikleriyle Piri çok güzel örtüştü. Bu kapsamda da İş Bankası Maximum Kart sahipleri için bir fırsat sunarak, yurtiçi turları ücretsiz olarak kullanabilme imkanı veriyoruz” şeklinde konuşuyor. Piri uygulaması, Google Play ve App Store mağazalarından indirilebiliyor.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM

1- HAFTA SONU PLANINIZI YAPIYOR

YOĞUN çalışanların en kıymetli günleri haftasonları. Bunun için harekete geçen girişimlerden Wilson, bir chatbot ile kullanıcıların haftasonu planlarını yapıyor. Bunu yaparken de yapay zekâ teknolojisi kullanılıyor.

2- E-POSTALARI ŞİFRELİYOR

HOP, kullanıcıların e-postaları yazışmalarını şifrelenmiş bir platformla gerçekleştiriyor. İki taraftaki  kullanıcının Hop kullanmasıyla aktif olan güvenlik sistemi, üçüncü kişilerin yazışmalarınıza ulaşmasını engelliyor.

3- YÜZ İFADENİZE GÖRE EMOJİ

MAGIC 2.0 adındaki uygulama, kullanıcıların yüz ifadelerini algılıyor ve buna göre emoji seçimleri yapıyor. Sadece akıllı telefonlarda çalışan uygulama, iOS işletim sistemlerini destekliyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN YATIRIMI

ELEKTROSENS’E TOHUM YATIRIM

Kan şekeri ölçümünü kolaylaştırmak için yola çıkan Elektrosens, tohum yatırım aldı. 300 bin TL’lik tohum yatırım alan ve İTÜ Çekirdek bünyesindeki girişim, Saddam Heydarov ve Çağrı Faydacı tarafından kuruldu. Girişimin amacı, üstü özel polimer kaplamalı tek bir ölçüm şeridiyle günde en az 24 ölçüm yapabilmek. Böylece kronik hastaların daha iyi kan şekeri takibi yapabilmesi hedefleniyor. Girişim, alınan tohum yatırım desteğiyle ilk prototipi mayıs ayı içinde tamamlamayı planlıyor.

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

BORANÇILI’DAN 5 TAVSİYE

EBAY’in yaklaşık 220 milyon dolara satın aldığı GittiGidiyor’un kurucu ortaklarından Serkan Borançılı, hem yeni girişimlere hem de yatırımlara devam ediyor. Hızlı tüketim ürünlerini 10 dakikada kullanıcılara teslim eden Getir’in de ortaklarından olan Borançılı’nın önerileri şu şekilde:

Haberin Devamı

1- Ezber bozun: Önümüzdeki 10 yılın en vurucu işleri mobilden çıkacak. Günlük hayatımıza dokunan ve alıştığımız düzenleri bozacak iş modellerine eğilin. Basit düşünün ve bir ihtiyaca çözüm getirin. İşi kurarken detaylara takılmayın, en basit haliyle başlatın.

2- Gelir modeliniz olmalı: Fikriniz ve girişiminiz kulağa hoş gelse de, gelir modelinizin ayakları yere basmalı. İşi başlattığınız ‘ilk gün’, fatura kesebiliyorsanız maça 2-0 önde başlarsınız. “Önce kullanıcı kazanayım, sonra paraya çeviririm” gibi yaklaşımlar artık geçersiz kaldı.

3- Doğru yatırımı isteyin: İşinizi başlatmak, hızlıca büyütmek ve belli bir seviyeye getirmek için geçecek sürede gerekli finansmanı iyi hesaplayın. İşlerin bir süre ters gidebileceğini de hesaba katın. Arkasında sağlam durabileceğiniz bir iş planıyla yatırımcılarla görüşün. İşi yeşertmek için gerekli yatırımı alamıyorsanız, bilin ki tarla susuz yeşermez.

Haberin Devamı

4- İniş ve çıkışlara takılmayın: Hiç bir girişimde işler rayında gitmez. Çok fazla sallantılar olur. Her şey “harika” dediğiniz anda ertesi gün “eyvah” diyeceksiniz. Günlük bu sallantılara takılmak yerine, bir an işe tepeden bakarak, genel trendi görmelisiniz.

5- Süratle büyütün ve yayın: Bir girişimin başarılı olup olmayacağı birkaç ayda kendini belli eder. Yıllarca uğraşıp hâlâ insanlar kullanmıyor, bilmiyorlarsa, o girişimin gazı kaçmış demektir. O yüzden de işi başlatıp, önemli aksaklıkları giderdikten hemen sonra tam gaz işi büyütmek, kullandırtmak, gerekirse bir süre bedavaya denettirmek gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!