Adilcevaz'da 'Süphan Dağı Asya Müzik Festivali' yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Adilcevazda Süphan Dağı Asya Müzik Festivali yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 17:22

Adilcevaz'da 'Süphan Dağı Asya Müzik Festivali' yapılacak

Haberin Devamı

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS’te 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası düzenlenen bir programla başladı. Bitlis Valisi Ahmet Çınar, en sıra dışı ve en iyi festivallerinden birini Adilcevaz ilçesindeki Süphan Dağı'nda gerçekleştireceklerini söyledi.

Bitlis Valiliği yeni hizmet binası sergi salonunda gerçekleştirilen açılışa Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Mustafa Gezer, kurum amirleri ve fotoğraf sanatçıları katıldı. Programda konuşan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Bitlis’in kuruluşunun ya tarımda, ya da turizmle olacağını belirterek söyledi. Vali Çınar, Adilcevaz Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan ‘Süphan Dağı Asya Müzik Festivali’nin sıra dışı ve en iyi festivali olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Bitlis Valiliği, Adilcevaz Kaymakamlığı ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı’nın (BETAV) destekleri ile yürüyen ‘Süphan Dağı Asya Müzik Festivali’ diye bir hazırlık içerisindeyiz. Türkiye’de sıra dışı festivallerden bir tanesi olacak. Eğer başarabilirsek, başaramamamız için de bir nedenimiz yok. Burada hem spor, doğa, gezi olacak. Hem organik köy ortaçağ hayatını insanlara bir yaşam alanı olarak insanlara sunma imkanı olacak. Bir de Avrupa’yı katmadık. Bu sefer kızdık onlar. Asya’nın etnik, kültürel ve folklorik müziğinin orada icrasını sağlamak suretiyle Süphan Dağı’nın 2 bin 700 metrelerinde 2-3 tane gölü gören manzaralı bir yerde insanlar orada ortaçağı yaşarken, o binlerce sene geriden gelen birikimle süzgeçten geçerek gelen o kültürel kendi müzik türlerinin de orada konserini yapacağız. Bunların hepsini birleştirdiğiniz zaman bizim avantajımız tabiat avantajıdır. Süphan Dağı, ismi yüksekliği ve göllerle birleşmesi adını kullanarak bunu dünyanın en iyi festivallerinden bir tanesi yapmak ve bunu gelenekselleştirmek istiyoruz".

Vali Çınar, Allah’ın Bitlis’e eşsiz güzellikler sunduğunu da dile getirerek, "Bitlis’in geleceği ve potansiyeli tarım ve turizmdir. Cenabı Allah bu şehre her şeyi vermiş. 15-16 medeniyete ev sahipliğinden kaynaklı çok büyük bir tarihi birikimi, eser potansiyeli var. Tabiatı çok güzel vermiş. Göller dağlar, kraterler, termal, tarih yani sağlık turizmi açısından, deniz turizmi açısından, inanç turizmi açısından turizmin neredeyse her çeşidi açısından çok büyük bir potansiyel arz ediyor. Bizim bu potansiyeli ortaya çıkarmamız gerekiyor. Biz bu potansiyeli ortaya çıkardığımız zaman buraya turistte gelir. 2014 yılında bölgeye 70 bin turist gelmiş. Şimdi bu 2 binlere kadar düştü ama biz bunları 70 binlere 170 binler çıkarma imkanına sahibiz” dedi.

“VALİDEN KURUM AMİRLERİNE UYARI”

Vali Ahmet Çınar, açılıştaki konuşmasında Kurum amirlerine kurumları ile ilgili haftalarda yaptıkları hazırlıkları 3 ay önceden Valiliğe bildirmeleri yönünde uyarılarda bulundu. Vali Çınar, Kurum amirlerine bu son uyarımdır diyerek, “Hep eleştiri ile gidiyoruz ama birazda bu gerekiyor. Biz haftalara hep formalite icabı gidiyoruz. Bu doğru bir şey değil. Kütüphane haftası, turizm haftası, o haftası, bu haftası. Öyle bir günde hazırlanan ya da geçen yıldan kalanları yeniden vitrine çıkararak, kutlama yapıyoruz. Haftaların bir önemi ve özelliği var. Buna şimdiden gelecek seneyi hazırlamak lazım. Bütün il müdürlerimiz de buradalar. Biz yazı yazmıştık. Demiştik ki, 3 ay öncesinden bütün hazırlıklar tamamlanarak bilgi verilerek onayı alınacaktır. Bu yıl bir şey gelmedi. Bu son ikazımdır. Bundan sonra her daire kendi haftasını kutlamasını yaparken 3 ay öncesinden bana programı getirecek. Bu tekrar bir emirdir. Hatırlatıyorum bir daha aksaklık olmasın” şeklinde konuştu.

Konuşmalarına ardından hafta çerçevesinde okullar arasında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlerin ödülleri katılanlar tarafından verildi. Program Bitlisli Fotoğraf sanatçılarının çektiği ‘Kadim Şehir Bitlis’ konulu fotoğraf sergisinin açılışı ve gezilmesi ile sona erdi. Sergi 3 gün boyunca ziyaretçilere açık tutulacak.

FOTORAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!