Adı var kendi yok

Güncelleme Tarihi:

Adı var kendi yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2013 00:00

Tarihi kayıtlarda 2. yüzyıldan beri Yahudilerin yaşadığı belirtilen Ulus’taki Yahudi Mahallesi’nde artık hiç Yahudi yaşamıyor. Mahalledeki eski evlerde ise Haymana, Sincan gibi Ankara’nın ilçelerinden göç eden Ankaralı vatandaşlar hayatlarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Ankara Kalesi’ndeki yazıtlarda Samanpazarı ile Anafartalar Caddesi’nin kesiştiği bölgenin isminden “12 Yahudi Mahallesi” olarak bahsediliyor. Yazıtı yorumlayan tarihçiler bölgede yaşayan Yahudilerin tarihinin 2. yüzyıla kadar uzandığını ve 1948 yılında İsrail Devleti’nin kurulmasının ardından son bulduğunu iddia ediyor. Altındağ Belediyesi’ne bağlı ve adı Anafartalar Mahallesi olan bu Yahudi Mahallesi’ndeki evlerde ise şimdilerde Ankara’nın ilçelerinden göç etmiş vatandaşlar yaşıyor.

CAMİ DE VAR SİNAGOG DA

Mahallede yer alan, 17. yüzyıldan kalma ve yapılan restorasyonlar ile ayakta kalmayı başaran sinagog, senede sadece bir gün ve Ankara civarında yaşayan Yahudilerin cenaze törenleri için açılıyor. Yahudi kültürünü yanı sıra mahallede, Osmanlı kültürünü yansıtan 18. yüzyılda yapılan Ekşicioğlu Cami ve 15. yüzyılda yapılan Şengül Hamamı gibi yapılar da mahallede bulunuyor.

TURİST VE STAJER AKINI

Haberin Devamı

Turistlerin de mahalleye ilgisinin büyük olduğunu söyleyen mahalleli, “Burada her gün bir turist görmek mümkün. Gelen turistlere mahalleyi tanıtmak için elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. Mahalleyi ayrıca mimarlık öğrencileri de staj alanı olarak kullanıyor. Mimarlık öğrencileri, bölgede bir aylık staj süreleri boyunca rölöve çalışması yapıyor. Sokak ve evlerin bakımsızlığından şikayet eden mahalleli, “Sadece evler değil sokaklar da harabe gibi. Alt yapı çalışması olmadığı için yağmur yağdığı zaman su ile dolan sokaklarda yürüyemiyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!