Adı şeker, un ve tuzdan

Bazı mekânlar, bulundukları yere ruh verirler. O kadar uzun zamandır oradalardır ki, iki, hatta üç nesil arka arkaya aynı mekâna aynı yerde gider.

Haberin Devamı

İşte benim, Kadıköy’de yaşayan arkadaşım Fatoş’la 20 yıllık buluşma noktamız olan Beyaz Fırın da böyle mekânlardan biridir. 200 yıla yakın geçmişiyle Beyaz Fırın, lezzet ve kalite açısından kendini kanıtlamış bir mekân.
Artık klasikleşmiş olan tatları kuru poğaça, kandil simidi, paskalya çöreği ve açmalarının yanı sıra pastaları, kurabiyeleri de çok iddialı.
Adı hamur malzemeleri olan un, tuz ve şekerin renginden gelen Beyaz Fırın’ı beş kuşaktır Stoyanof ailesi yönetiyor.
1800’lerin ortasında İstanbul Balat’a gelen Kosma Stoyanof, Bulgar’ın Fırını adında bir simitçi fırını açmış.
Karaköy, Üsküdar ve Balat’ta açılan üç dükkandan sonra 1920’de Kadıköy’de de bir fırın açan oğlu Dimitri Stoyanof, Beyaz Fırın’ın Anadolu yakasındaki varlığını da perçinlemiş.
Önceleri Beyaz Pastane adıyla varlığını sürdürmüş ama daha sonra pastane sözcüğünün yerini fırın almış.
Lezzetli ürünleriyle hâlâ varlığını sürdürüyor Beyaz Fırın.

Haberin Devamı

TARATORLU FASULYE PÄ°YAZIÂ

Haşlanmış kuru fasulyeleri (konserve de kullanabilirsiniz) iyice süzdükten sonra derin bir salata tabağına aktarın. Kırmızı kuru soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra incecik ve yarımay şeklinde doğrayın.
Üzerine 2 çay kaşığı tuzu ekleyip elinizle bastırarak ovalayın. Böylece soğanlar hem lezzet kazanır, hem de yumuşar.
Soğanları fasulyenin üzerine ilave edin. Üzerine incecik doğradığınız maydanoz ve dereotunu da katıp karıştırın. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri de üzerine aktarın.
Tarator sosunu hazırlamak için tahini geniş bir kâseye koyup üzerine ılık suyu ekleyin. Karışımı çatalla iyice çırparak tahini sulandırın. Üzerine dövülmüş sarmısaklar ve limon suyunu aktarıp tuz ve karabiberi serpin.
Bir taraftan sosu çırpmaya devam ederken, bir taraftan da kırmızı pul biber ve kimyonu ekleyin. Son olarak sızma zeytinyağını da sosa ilave edip tekrar çırpın. Hazırladığınız tahinli sosu fasulye salatasının üzerine gezdirip salatayı iyice karıştırın. Piyazın sosu iyice çekmesi için 10 dakika bekleyin.
İsterseniz üzerini çekirdeksiz siyah zeytinle süsleyip ılık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 2 adet orta boy kırmızı kuru soğan
- 8-10 adet siyah zeytin (Çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş.)
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 2 çay kaşığı tuz
Tarator sosu için;
- 2 fincan dolusu tahin
- 1 su bardağı ılık su
- 2 diş dövülmüş sarımsak
- 1 adet limonun suyu
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yazarın Tüm Yazıları