Adı duyulmayan 7 bin hastalık var

Güncelleme Tarihi:

Adı duyulmayan 7 bin hastalık var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 11:10

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doluca, kalp ve damar rahatsızlıkları, Alzheimer, kanser gibi yaygın hastalıkların aksine adı hiç duyulmayan 7 bin hastalık bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Yrd. Doç. Dr. Osman Doluca, günümüze kadar kanser, kalp-damar hastalıkları gibi sık görülen hastalıklar ilaç firmalarının odağında olmaya devam etse de nadir hastalıkların son zamanlarda araştırma destekleri açısından ilgi uyandırmaya başladığını söyledi. Bu hastalıklardan etkilenenlerin yüzde 50'sini çocukların oluşturduğunu belirten Doluca, "Geç tanı ya da tedavi yöntemi olmayışından bu çocukların yüzde 30'u 5 yaşına gelemeden hayatını kaybediyor. Türkiye'de her 16 kişiden birinde nadir hastalık görülüyor" dedi.
Türkiye'de nadir hastalıklardan etkilenen 5 milyon kişinin olduğunun tahmin edildiğini, dünya genelinde 350 milyon kişide de bu hastalıkların görüldüğünü aktaran Yrd. Doç. Dr. Doluca, tanının konulmasının 7 yılı aşan süreçleri bulduğunu kaydetti. Hastaların tanı konulabilmesi için ortama 8 ayrı doktor dolaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Doluca, şunları söyledi:
"Yeni teknikler sayesinde yüzlerce nadir hastalık biyolojik testler sayesinde tanımlanabilir konuma geçti. Ancak daha birçoğu için hem tanı hem de tedavi sürecinde yeni yöntemler geliştirilmelidir. Bu süreçte, hastaların daha fazla bilgilendirilmesi gerekiyor. Nadir hastalıkların varlığı hakkında daha çok bilgilendirmek ve nadir hastalıklarla mücadele eden hastaları, yakınlarını ve bilim insanlarını bir araya getirmek amacıyla Türkiye'de bir Nadir Hastalık Farkındalık Platformu oluşturduk. Bu amaçla sosyal medyada kurduğumuz gruplar ve kısa bilgilendirici videolar ile nadir hastalıklar konusunda insanları bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Sağlık çalışanlarını da nadir hastalıkları göz önüne alarak muayene etmeleri konusunda uyarmak, hastalara gerekli görürlerse doktorlarını bu konudaki şüphelerini de belirtmelerini tavsiye etmek isteriz."

 

 

BAKMADAN GEÇME!