Adet gördüğüm halde hamile olabilir miyim

Sevgili Güzin Abla, ben 23 yaşında, özel bir şirkette sekreter olarak çalışan bir genç kadınım.

Orta gelirli, disiplinli, fakat fazla açık görüşlü olmayan bir ailenin kızıyım. Eşim şu anda askerde; hemen çocuk olmasın diye çok dikkat ederek beraber oluyorduk. Eşimle evlenmeden önce de adetlerim düzensizdi. Ancak o askere gittikten, yani onunla beraber olduktan sonra, iki buçuk ay arayla düzenli adet gördüm. Ama yine de içimde bir kuşku var...

Hatta bu şüphe yüzünden eşim gittikten sonra adet söktürücü iğne yaptırdım. İki buçuk ay sonra adet görmem bu iğnenin etkisiyle mi oldu dersiniz? Bütün bu dengesizlik bir hormon bozukluğunu mu gösteriyor? Yoksa köşenizde daha önce bir hanımın yazdığı gibi, adet gördüğüm halde, hamile olabilir miyim? Danışabileceğim hiç kimsem yok, lütfen bana yardım edin. Doktora gitmeye çekiniyorum. Bir de, eşim benim çalışmamı istemiyor. Çalışmam onu rahatsız ediyormuş. Oysa şu anda o asker ve ben çalışmak zorundayım iyi ki de çalışıyorum, yoksa ne yapardık bilmem. Ne dersiniz eşimin bu garip tutumu aramızda ciddi bir sorun yaratır mı?

RUMUZ: YENİ EVLİ VE DERTLİ

Sevgili kızım, iki buçuk ay arayla iki kez adet görmüş olman, hamile olmadığını ortaya koyuyor. Üstelik kendiliğinden tutmuş bir de adet söktürücü iğne yaptırmışsın. Hata etmişsin, ama eğer hamile olsaydın, bu iğneye rağmen adet görmeyecektin. Eskiden beri süren bir adet düzensizliğinden söz ediyorsun, bu sorunun hormonal olup olmadığını bilemem ama bir tedaviye ihtiyacın olduğu bir gerçek. Bunun için de mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalı, muayene olmalısın ki sorunun ne olduğu anlaşılsın ve adet düzensizliğin giderilsin. Sen çalışan, uygar bir genç kadınsın, doktordan çekinmek de ne demek? Bir kadın olarak, her zaman jinekologa ihtiyaç duyacaksın.

İki ay üst üste adet gördüğü halde, hamile olduğunu öğrenen okurumun durumu seninkinden çok farklı. Böyle olaylara da rastlanabiliyor tabii ama burada senin düzensiz adetlerin söz konusu. Eşinle askere gitmeden önce ilişkin olmuş ama aradan 3 ay geçmiş. Bu arada iki kez adet görmüşsün. Demek ki hamilelik yok... Eşinin senin çalışmanı istememesine gelince; bugün artık iki kişinin kazancı bile bir evin geçimini sağlamaya yetmiyor... Bu genç adam gerçekleri görmüyor mu? Bu çağdışı fikirlerinden vazgeçmek zorunda... Hele son zamanlardaki iş bulma zorluğunu göz önünde bulundurursan, sakın onu dinleyip, işini bırakmaya kalkışma. Sen çalışmasaydın, o askerdeyken eve ve ona kim bakardı? Hiç düşünmüyor galiba...

Birleşmemize engel birçok problemimiz var

Sevgili Güzin Ablacığım, ben 16 yaşında bir genç kızım. Benim beraber olduğum 22 yaşında bir genç var. Onu çok seviyorum ama aramızda birçok engel var. Bunlardan birincisi esrar kullanması... Ancak bağımlı değil... İkincisi, benden 6 yaş büyük olması... Üçüncüsü, benim Alevi olmam... Dördüncüsü, ailesinin çok tutucu insanlar olması, dolayısıyla gelinlerinin de kapalı olmasını istemesi... Beşincisi, benim ailemin de bizim birleşmemize karşı çıkması... Altıncısı ise sevdiğim gencin çok sinirli, çok öfkeli biri olması... Bu da beni çok korkutuyor. Biz yine de, birbirimizi çok seviyoruz. Evlenmek istiyoruz. Aklım çok karışık, lütfen bana yardım et ablacığım. Ne yapmalıyım?

RUMUZ: SORUNLU KIZINIZ

Sevgili kızım, sana yardım etmeyi gerçekten çok isterim. Ama bütün bu saydıkların, gerçekten düşündürücü. Özellikle, senin ilk olarak yazdığın, sevdiğinin esrar kullanması bence en önemli problem. Kızım, bağımlı olmadığını söylüyorsun ama bunu nereden biliyorsun? Sevdiğin böyle söylediği için mi inanıyorsun. Bağımlı değilse, neden alkolden de ciddi, bu uyuşturucu sorunundan kendini kurtarmaya çalışmıyor? Bana kalırsa doğru söylemiyor ve 22 yaşında bir gencin uyuşturucu bağımlısı olması, çok korkunç bir durum.

Ailesi; mezhep farklılığı, ya da gelinlerinin kapanması gibi sorunlarla uğraşmak yerine, oğullarının bu çok hayati ve ciddi sorunuyla ilgilenmeli değil mi asıl?

Bu gencin senden 6 yaş büyük olması hiç önemli değil. Önemli olan anlaşabilmeniz, uyum sağlayabilmeniz. Senin Alevi olman da eğer onun için sorun değilse (ki sanırım değil), engel yaratmamalı. Onun öfkeli ve sinirli olmasına gelince, bu da yine tümüyle uyuşturucu sorunuyla bağlantılı bence. Öncelikle, sana olan sevgisine dayanarak, onu bu bağımlılığından kurtarmaya bakmalısın. Olmazsa Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları’na bağlı uyuşturucu merkezine başvurun. Ardından diğer sorunlar kolaylıkla çözümlenebilir. Ancak kızım bütün bunların üstesinden gelebilmek için gerçekten sevginin gücüne sığınmalısın. İşin gerçekten zor... Bilmem bu güçte bir sevgi var mı yüreğinde?

Flört ettiğim kişiye en fazla 2 hafta katlanabiliyorum

Güzin Abla, ben çıktığım erkeklerden çok kısa zamanda soğuyup uzaklaşıveriyorum. Uzaktan beğendiğim yanıp yakıldığım, onunla bir çıksam gözüm başkasını görmez, dediğim birine bile en fazla 2 hafta katlanabiliyorum. Hemen soğuyorum. Bir daha yüzünü görmek bile istemiyorum. Yoksa bende bir sorun mu var? Ben 16 yaşında bir genç kızım.

RUMUZ: ÇAPKIN KIZ

Güzel yavrum, işte mektubunun en can alıcı noktası son satırın. Yani henüz 16 yaşında olman... Elbette henüz çok gençsin. Yüreğinde fırtınalar kopuyor... Bir çift göz, hoş bir bakış, uzunca bir boy seni heyecanlandırıyor. Yaşının gereği, bu çok normal. Ama onu tanıdıkça, sana uymayan, hoşlanmadığın yönlerini görüyor, o ilk heyecanını kaybediveriyorsun. Örneğin kabalığı, ya da övünmesi sana itici geliyor... Yaşın ilerledikçe insanları daha iyi değerlendireceksin. Bir bakış artık sende böyle çılgın fırtınalar yaratmayacak. Sevgiyi, o insanı tanıdıkça öğreneceksin. Onu gönülden seveceksin. Huyunu, suyunu, karakterini seveceksin, kısacası gerçek sevgiyi tanıyacaksın.
Yazarın Tüm Yazıları