Adana’dan Hollanda’ya 2.5 milyon dal çiçek

Güncelleme Tarihi:

Adana’dan Hollanda’ya 2.5 milyon dal çiçek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2017 15:18

Adana’dan Hollanda’ya 2.5 milyon dal çiçek

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- ADANA Büyükşehir Belediyesi’nin Çukurova yöresinde alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşması amacıyla uygulamaya koyduğu Çiçek Kent Adana Projesi’nde bu yıl 2 milyon 429 bin dal çiçek üretimi gerçekleştirildi. Kademeli ekim yöntemiyle yetiştirilip hasat edilen çiçekler, aynı gün uçak kargo ile Hollanda’ya ihraç edilerek, "Adana Flora" markasıyla dünya pazarına sunuldu.
Ziraat mühendisi ve çiftçi bir ailenin bireyi olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana çiftçisinin alın teri ve emeğinin daha çok değer bulması için geçimini topraktan sağlayan hemşehrilerine alternatif ürün olarak kesme çiçek üretimini teşvik etti. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda Çiçek Borsası’nda kayıtlı IQ Flowers, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve çiçek üreticisi Garden Quala ile birlikte yürüttüğü Çiçek Kent Adana Projesi, 3’üncü yılında da yöre çiftçisinin yüzünü güldürdü.
SOĞUK ZİNCİRDE TAŞINIYOR
Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetler Daire Başkanlığı’nın koordinesinde yürütülen projede Sarıçam’ın Çiçekli Köyü’nde bu yıl 40 dekar alanda Allium, Lilium, Gladiulus ve Heliantus Sunrich Orange türü çiçeklerin ekimi yapıldı. Kademeli ekim yöntemiyle devam eden Çiçek Kent Adana Projesi’nde projeye dahil olan üreticiler, 149 bin dal Allium, 190 bin dal Lilium, 590 bin dal Gladiulus ve 1 milyon 500 bin dal Heliantus Sunrich Orange türü çiçek yetiştirildi.  Toplamda 2 milyon 249 bin dal çiçek, özenle hasat edilip, frigofirik araçlarla ASKİ Çatalan İçmesuyu Tesisleri’nde 2 bin metrekarelik soğuk hava deposu ve paketleme tesisine taşındı.
ÇİÇEKLER HOLLANDA’YA UÇAK KARGOYLA GÖNDERİLİYOR
Soğuk zincirde standartlara uygun şekilde paketlemesi yapılan çiçekler, yüksek kalite değeriyle dünya pazarına ulaşması için havayolu ile Hollanda’ya ihraç edildi. Tarifeli uçak seferleriyle düzenli olarak Hollanda Çiçek Borsası’na arz edilen kesme çiçeklerin, Adana Flora markasıyla satışı sağlandı. Başkan Hüseyin Sözlü’nün hamiliğinde devam eden projede sağlanan kazanç, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi’nin hesaplarına aktarıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi, talep fazlası çiçekler için de planlama yapıp, Türkiye’nin çeşitli illerindeki çiçek mezatlarında pazarlamasını gerçekleştirdi. Böylece, Adanalı çiçek üreticilerinin emeğinin hak ettiği değeri bulmasını sağladı.
ÇİÇEK EN GÜZEL HEDİYE
Projeye dahil olan köylüler, çiçek soğanı ve tohum bedellerinde yüzde 50 oranında sübvanse desteği veren, soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kuran, pazarlama zinciri oluşturan Başkan Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti. Başkan Sözlü, hemşehrilerinin ürettiği çiçekleri, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliklerinde davetlilere hediye ederek, Çiçek Kent Adana Projesi’nin tam destekçisi olduğunu ortaya koymuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!