Adana'da 'paralel yapı' iddiasıyla operasyon: 6 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Adanada paralel yapı iddiasıyla operasyon: 6 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 10:02

Adana‘da 'paralel yapı' iddiasıyla başlatılan operasyon kapsamında eski il Emniyet Müdürü Mehmet Avcı’nın da aralarında bulunduğu 6 polis gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 3 polisin de arandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından bu sabah başlatılan operasyonda, emekli Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ile bazı polislerin evlerine baskın yapıldı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Avcı ile birlikte toplam 6 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin 3’ünün de üst düzey polis müdürü olduğu bildirildi.

Geniş güvenlik önlemi altında Adli Tıp Birimi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirilen polisler, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Soruşturma kapsamında 3 polis daha aranıyor.

BİLGİYİ KADIN KATİP SIZDIRDI

Bu sabah Adana eski emniyet müdürlerinden Mehmet Avcı’nın da aralarında bulunduğu soruşturmada, Adana’daki operasyonlarla ilgili bilgilerin adliyede görevli kadın memur Z.Y. tarafından sızdırıldığı, babasının ’devlet içindeki paralel yapı ile ilişkisi bulunduğu’ iddia edildi.

Haberin Devamı

Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı KOM Şubesi ekiplerinin sabah saatlerinde eş zamanlı olarak başlattığı operasyonda 9 adrese eş zamanlı olarak gidildi. Aynı dönemde Adana’da görev yapan eski İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı’nın yanısıra, 1’inci sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Mithat Dobur,  halen görevde olan bir komiser, bir polis memuru ile adliyede görev yapan kadın katip Z.Y. ve babası E.Y. gözaltına alınırken, 17-25 Aralık operasyonları sonrasında açığa alınıp, daha sonra emekliye sevk edilen İ.B., E.Y. ve Y.Z.T. ise evlerinde bulunamadı.

SORUŞTURMA DİYARBAKIR’DAN BAŞLATILDI

Adana’da gerçekleştirilen operasyonun temellerinin, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nce yürütülen soruşturmanın genişletilmesi ile gerçekleştiği öğrenildi. İddiaya göre, 2011 yılına kadar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde KOM Şube Müdürlüğü yapan Halil Dağ hakkında PYD soruşturması kapsamında yakalama kararı çıktı.

Adana’da oturan Dağ’ın yakalanması için Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Adana’ya talimat gönderdi. Talimatı alan Adana polisi, Halil Dağ’ı evinde bulumadı. Operasyonu haber alan Dağ’ın, ekiplerin baskınından 1 saat önce evden ayrıldığı belirlendi.

Dağ’a bilginin kim tarafından sızdırıldığını ve kaçmasına yardım edenlerin bulunması için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı. Diyarbakır Emniyeti’nin yürüttüğü soruşturmada evinde bulunamayan Halil Dağ, daha sonra yakalanıp, ifade verdikten sonra serbest kaldı.

Haberin Devamı

Adana’daki operasyon bilgisinin sızdırılması üzerine çalışma başlatan polis yaptığı araştırmada, Halil Dağ hakkındaki yakalama kararının adliyede görevli Z.Y. tarafından öğrenildiği paralel yapı ile bağlantısı olan babası E.Y.’yi uyarıp, kaçırılması için plan yapılmasını istediği saptandı. Adana eski İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ve Ahmet Mithat Dobur’un da aralarında bulunduğu bir grup üst düzey emniyet müdürü ile temasa geçen E.Y.’nin, Dağ’ı kaçırılmasını sağladığı anlaşıldı. 

BAŞSAVCILIK: GÖZALTI SAYISI 7

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, bugün saat 06.30 sıralarında, üst düzey emniyet personellerinin de aralarında olduğu şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltı sayısının 7 olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Operasyonun Adana ve Bitlis’te yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’, ’Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ’Suçluyu kayırma’ ile suçlanan şüpheliler, sorgulanmak üzere Adana Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürülmüştür. Yapılan incelemede, 30 Mart 2015 tarihinde adliyede çalışan şüpheli personelin, örgüt faaliyetleri kapsamında UYAP ortamından, şüpheli emniyet mensuplarına bilgi sızdırdığı tespit edilmiştir. Adana Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma devam etmektedir."

BAKMADAN GEÇME!