Adana’da Devlet Bahçeli Bulvarı kararına Valilik engeli

Güncelleme Tarihi:

Adana’da Devlet Bahçeli Bulvarı kararına Valilik engeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2016 13:52

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Kenan Evren Bulvarı’nın adını Devlet Bahçeli Bulvarı olarak değiştirilmesine yaptıkları itiraz sonucu, Adana Valiliği’nin iptal kararı aldığını açıkladı. Karara oylamada 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı için itiraz ettiklerini belirten Barut, parti olarak bulvara ’Özgürlük’, ’Barış’, ’Demokrasi’ veya ’Cumhuriyet’ adının verilmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, ağustos ayı ilk olağan toplantısında MHP’li Başkan Hüseyin Sözlü’nün teklifiyle 12 Eylül 1980 askeri darbesinin lideri Kenan Evren’in adını taşıyan bulvar adının, Devlet Bahçeli Bulvarı olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı. Meclis kararına göre, Çukurova İlçesi’ndeki Kenan Evren Bulvarı ile devamındaki Adnan Kahveci Bulvarı, yeni yapılacak Devlet Bahçeli Köprüsü’nü takiben Yüreğir İlçesi’ndeki Yeşil Bulvar’a bağlandı. Bu üç bulvara MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin adının verilmesine ilişkin teklif Meclis üyelerince oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis kararının ardından Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik ve Sinyalizasyon Şube Müdürlüğü ekipleri ve zabıta ekipleri Toros ve Mahfesığmaz mahallelerinden geçen bulvarda Kenan Evren yazan levhaları söktü. Görevliler, aynı gün Devlet Bahçeli Bulvarı yazan levhaların montajını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

CHP ÇOĞUNLUK SAĞLANMADI DİYE İTİRAZ ETTİ

9 bin 950 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun bulvarı haline gelen bulvarın adına CHP meclis üyeleri ile CHP’li Çukurova Belediyesi’nin Çukurova Kent Konseyi, isim değişikliğinin referandumla yapılmasını istedi. Daha sonra CHP İl Başkanlığı mecliste 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle bulvarın yeni adı ile ilgili Adana Valiliği’ne iptal başvurusu yaptı. CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, yaptıkları başvurunun ardından Valiliğin, bulvarın adının değiştirilmesiyle ilgili Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan kararın iptali yönünde karar verdiğini söyledi. Barut şöyle konuştu:

"Biz bulvarın adının, özgürlük, barış, demokrasi veya Cumhuriyet olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorduk. Bu karar görüşüldüğü meclis toplantısında belediye meclis üyelerine açıklayıcı bilgi sunulmadan gelmiş, kamuoyunda yeterince tartışılmadan getirilmiş bir karardı. Bizde Valiliğe, alınan bu kararda 3’te 2 çoğunluğun sağlanamadığını darbeci bir generalin adının karşıtının özgürlük, barış, demokrasi veya Cumhuriyet olabileceğini belirttik. Böyle olmadığı için itiraz ettik. Valilik, incelemesi sonucu bizi haklı buldu. Bu kararı Büyükşehir Meclisi’ne gönderdiğini, kararın geçerli olmadığını bildirdiler. Bizim herhangi bir şekilde bir partimizin genel başkanı ile ya da Büyükşehir Belediye Başkanı veya il başkanı ile bir sorunumuz yok. Biz sadece bu bulvarın adının değişiklik hakkının, yasal olarak Büyükşehir’de olsa da etik olarak bizde olduğunu düşünüyoruz. Biz bu 4 ismi öneriyoruz. Eğer başka bir isim konulacaksa bölgede yaşayanlara anket veya referandum ile sorulabileceğini belirtiyoruz."

Haberin Devamı

Valilik kararı bugün belediyeye bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!