Adana'da ABD'nin insansız hava aracı düştü

Güncelleme Tarihi:

Adanada ABDnin insansız hava aracı düştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 11:38

Adana’da Amerikalılara ait İnsansız Hava Aracı (İHA) kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Doğankent Mahallesi'nde boş bir araziye düştü.

Haberin Devamı

Adana İncirlik Üssü'nde IŞİD ile ilgili operasyonlarda kullanılmak üzere konuşlandırılan ABD'ye ait silahlı insansız hava aracı MQ-1 Predator, kent merkezi yakınına düştü. Parçalanan hava aracının boş bir araziye düşmesi nedeniyle şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Adana'nın güneyinde Karataş İlçesi yolu üzerindeki Doğankent Mahallesi'nin girişindeki boş alana Predatorun mekanik arıza sonucu gece saat 01.40 sıralarında düştüğü belirtildi. Silahlı insansız hava aracı İncirlik Hava Üssü'ndeki ABD'nin 39'uncu Taktik Grup Komutanlığı'ndan gelen görevliler ve Türk uzmanlar tarafından incelemeye alındı. Polis, bölgeye kimseyi yaklaştırmadı.

8 SAATTE BULUNMUŞ

Doğankent Mahallesi’nin girişindeki araziye düşen silahlı insansız hava aracının radardaki sinyalinin kesilmesinin ardından 8 saat süren aramalar sonrasında bulunduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İLK AÇIKLAMA: MEKANİK ARIZA 

Adana kent merkezine ve Türk-ABD ortak savunma tesisi olan İncirlik Hava Üssü'nde yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta düşen ve parçalandığı gözlenen ABD'ye ait olduğu bildirilen silahlı insansız hava aracını taşımak için de bölgeye 2 TIR getirildi. 

ABD'nin 39'uncu Taktik Grup Komutanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada ise, "MQ-1 Predator silahlı insansız hava aracı Türkiye'nin güneyinde saat 01.40'da düştü. İlk değerlendirmeye göre insansız hava aracında mekanik arıza oldu. Kazanın kesin nedenini belirlemek için soruşturma devam ediyor" denildi.

Irak'a ABD'nin düzenlediği operasyonlardan birinde İncirlirlik Üssü'nden atılan bir füze parçası bir çocuğa isabet etmiş, sakat kalmıştı.

HATAY'A DÜŞMÜŞTÜ
20 Ekim'de de Hatay'ın Kumlu ilçesinde ABD'ye ait silahlı bir İHA düşmüştü. Predator tipi aracın, motorunda çıkan arıza nedeniyle düştüğü açıklanmıştı. 16 Ekim'de ise Kilis ili sınırlarında bir insansız hava aracı, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar tarafından düşürülmüş, ancak bunun hangi ülke veya gruba ait olduğu belirlenememişti.

ABD'ye ait bir MQ-1 Predator tipi insansız hava aracı da, 19 Ekim 2015'te de Hatay'da düştü. Hatay Havaalanı ile Kumlu İlçesi'nin Gülova Mahallesi arasındaki mısır tarlasında bulunan Predator, Adana'daki İncirlik Üssü'nden bölgeye giden uzmanların da yer aldığı ekibin yaptığı detaylı incelemenin sonunda parçalara ayrılıp brandaya sarıldıktan sonra yüklendiği TIR'la İncirlik'e götürüldü. ABD'den yapılan açıklamada insansız hava aracında mekanik bir arıza meydana geldiği ve bu nedenle de zorunlu iniş yaptırıldığı belirtilmişti.

PREDATOR'UN ÖZELLİKLERİ

İnsansız hava aracı MQ-1 Predator, ABD Hava Kuvvetleri ve CIA'nın kullanması için General Atomics Şirketi tarafından 1994'te geliştirildi. 1990'larda sadece gözlem ve ileri keşif için kullanılması planlanan Predator, daha sonra yeni kameralar ve füzelerle modifiye edildi. Predatorün yenilenmiş modelleri, iki AGM-114 Hellfire füzesi, AIM-92 Stinger havadan havaya füzesi ve 6 Griffin havadan karaya füzesi taşıyabiliyor. Değeri 4.5 milyon dolar olan Predator, 740 kilometre menzile sahip ve 16 saat havada kalabiliyor. Komuta merkezinden uydular ve sensörlerle kontrol ediliyor. AN/AAS-52 Hedefleme Sistemi'nin kullanıldığı Predatorlerde yer alan kızılötesi kameralar ışığa göre kendini ayarlıyor. Duman, sis ve bulutların arasından görüntü alabiliyor. Lazer ışınları ile hedefi gösterebiliyor.

Haberin Devamı

Adanada ABDnin insansız hava aracı düştü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!