Adaları anlatan filmler

Keşke her ilçe kendi içinde bir kısa film yarışması düzenlese.

Haberin Devamı

Mesela Kuzguncuk, Bebek, Erenköy ya da ne bileyim Bakırköy kısa film festivalleri ne ilginç olurdu...

Her yerin kendine özgü hikayeleri, mekanları, özellikleri, resimleri var nasıl olsa.
şimdi bu fikir nereden çıktı, oraya geleyim.

Adalar Kültür Derneği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Adalar Kısa Film Festivali’nin 7.’si düzenleniyor.

Amaç sinemada üretimi teşvik etmek ve bir de tabii Adalar ile ilgili görüntü arşivi oluşturabilmek.

Bu yıl yarışmanın jürisinde, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, ressam Tanju Demirci, yönetmen Fevzi Tuna, Adalar Kültür Derneği Başkanı Özer Kangür’le birlikte ben de vardım.

Adaları anlatan, adalarda geçen birbirinden güzel kısa filmler izledik. Kimisi faytonlar ve atlar üzerine yoğunlaşmış, çoğunda hikayenin bir yerinde adaların vazgeçilmezi olan bisiklet kullanılmış.

Balıkçılar Darda adlı bir film var ki adalardaki kuşları çok güzel anlatıyor. Bu film belgesel niteliği taşıyor olması açısından da enteresan. Yarışmayı kazanan ilk üç film bu pazar Büyükada Orman ışletmeleri Kampı’nda yapılacak olan törende açıklanacak.

Aynı gece Sami şekeroğlu hocamıza da Türk sinemasına katkılarından dolayı plaket verilecek.

Haberin Devamı

Yedi Kocalı Hürmüz geliyor

“Ver, ver, Allah’ım hepimize, gönlümüze göre bir (belki 2-3-4-5 ) koca ver!”

Hep erkekler birden çok kadın isteyecek değil ya. Bizim tarafın delisi de Yedi Kocalı Hürmüz işte. Ve bizim çapkın kızımız şimdi çok emin ellerde.

Sadık şendil’in tiyatro eserinden esinlenilen 7 Kocalı Hürmüz, Ezel Akay yönetiminde sinemaya aktarılıyor.

Kadroda Haluk Bilginer, Gülse Birsel, Sarp Apak, Mehmet Ali Alabora, Müjdat Gezen gibi pek çok ünlü isim var. Hürmüz rolünde ise Nurgül Yeşilçay.

Kamera arkasında Ezel Akay’ı görünce benim için akan sular duruyor aslında. Türk sinema tarihine müzikleriyle, danslarıyla ve eğlencesiyle yazılan Neredesin Firuze’nin yaratıcısı olan Ezel, Yedi Kocalı Hürmüz’de de müzikleri konuşturacakmış.

“Müziğin seyirciye nasıl bir oyun oynayabileceğini düşünürken birden sinema için hâlâ doğru dürüst keşfedilmemiş bir dünya açıldı önümüzde, klasik Türk müziği, kantolar, ince saz, longalar, oyun havaları, ıstanbul, Karadeniz ve Rumeli türküleri, ‘bizi de oynat’ diye cilve yapmaya başladılar. Bu ‘musikinin bitpazarına’ meğer nur yağmış. Her telden müzisyen belli bir oyun duygusuyla bize besteler ve yeni düzenlemeler sağladı. şaşırtıcı derecede çağdaş ve beklenmedik bir şekilde ‘genç işi’ bir müzikal dünya eklendi oyuna” demesinden belli...

Ve dekor... Film için, ‘eski ıstanbul mahallesi’, ‘konak’ ve ‘hamam’ın inşa edildiği 7 bin m2’lik dev bir çekim platosu kurulmuş.

Profesyonel dansçıların yanı sıra bütün oyuncuların katıldığı, ilginç ama bir o kadar da zevkli danslar için koreografiler hazırlanmış.

Bunlar bu yılın en iddialı yapımının müzik, dans ve dekoruyla ilgili ön bilgiler. Sette neler yaşandığı ise bir başka yazıya.

Haberin Devamı

Köpeğin mi var derdin var

Evi olmayana kız vermiyorlarsa...

Köpeği olana da ev vermiyorlarsa...

Sonuç şöyle oluyor; köpeği olana kız vermezler!

Benimki işin şakası tabii, gerçek şu ki, geçen gün aldığım bir mail’den köpeği olan ve evlenme hazırlığı yapan bir çifte pek çok sitede ev kiralanmadığını öğrendim.

Bir Rottweiler annesi olan Çiğdem Aygen, sitelerin isimlerini de vermiş. Mimar Sinan Rosemarine ve Büyükçekmece’deki Gül ınşaat, köpekleri olduğunu duyunca onlara kesin tavır koymuş.

Çiğdem yazının sonunda, dün ev bulduklarını yazmış ve eklemiş: “Ama neresi olduğunu asla söylemem, site yönetimi durumu fark edip bizi yollamaya kalkar mı kalkar, aman diyorum!”

Haberin Devamı

Bu kez deprem bölgesi için

Nesrin Ercan’ın kurup, elleriyle büyüttüğü MıKADER (Minik Kalpler Derneği) için yapılan konserler devam ediyor.

Kocaeli depreminin 10. yılına denk gelen Emel Sayın-Ferhat Göçer konserinin tüm geliri Kocaeli Çocuk Yuvası’nın iyileştirilmesi için kullanılacak.

Bir MıKADER üyesi olarak kimsesiz miniklerin yaşam şartlarını iyileştirmek isteyenleri ve müzikseverleri 17 Ağustos’ta Kuruçeşme Arena’daki konsere davet ediyorum.

O gece sadece iyi müzik dinlemeyeceksiniz, aynı zamanda çocuklara da yardım eli uzatmış olacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları