Açlık göçü

Güncelleme Tarihi:

Açlık göçü
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 09:32

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali’de kıtlık nedeniyle yaklaşık 3 milyon kişi yollara düştü.

Haberin Devamı

Kuraklığın yaşandığı Etiyopya sınırındaki bölgeden göç eden insanlar büyük şehirlerde bulunan kamplara ulaşmaya çalışıyor. Yüzlerce kilometrelik yolculuktan sonra derme çatma kamplara ulaşabilen insanlar da kamplarda yetersiz beslenme ve salgın hastalıklarla karşı karşıya. Kıtlıktan kaçan insanların sığındığı yerlerden birisi de başkent Mogadişu’ya yakın Kaxda bölgesi. 

KOCAM YOLDA AÇLIKTAN ÖLDÜ

Kıtlıktan dolayı Guryole kentinden göç etmek zorunda kalan 4 çocuk annesi 20 yaşındaki Amina Şerif Muhammed üç günlük bir yolculuktan sonra Kaxda bölgesindeki bir kampa ulaşabilmiş. Ancak Amina’nın 25 yaşında kocası Osman Hüseyin yolda ölmüş. Amina Şerif yaşadıklarını, “Kıtlık başladıktan sonra kocam ve çocuklarımla beraber yola düştük. Üç gün yürüdük. Yanımızda çok az erzak vardı. Kocam kendi payına düşen erzakını çocuklarımıza vererek fedakarlık yaptı. Ancak kendisi açlıktan dolayı hayatını kaybetti. Burada okula giden öğrenciler kendi aralarında para toplayıp bize yardımda bulunuyorlar. Onların yardımları sayesinde yaşayabiliyoruz. Gördüğünüz gibi çocuklarımın giyeceği elbiseleri bile yok. Sabah en küçük çocuğumun ateşi yükseldi. Şimdi ilaç alıyor. Kimsemiz olmadığı için bir süre Mogadişu’da kalacağız. Burada da aç kalırsak başka yere göç edeceğiz” diye anlatıyor.

Açlık göçü


BİR KITLIK BİTMEDEN DİĞERİ

Afifa Hared Abdi 95 yıllık yaşamında hep kıtlıklarla boğuşmuş: “Benim köyüm buraya 70 kilometre uzakta. Kıtlıktan dolayı herkes köyünü terk etti. Üç hafta önce buraya geldik. Bazı günler hiç yemek yiyemiyoruz. Burada kalan çocuklar yeterli beslenemiyor. Bu yüzden çabuk hastalanıyor. Ben hayatımda birçok kez kıtlık gördüm. Her seferinde, ‘Umarım bu son olur’ diyorum. Ama daha bir kıtlık bitmeden diğeri başlıyor. Birçok kez ölüp kurtulmak istedim.”

Kıtlığın yoğun yaşandığı Kuntuware bölgesinden göç eden başka bir Somalili ise “11 gündür bu kamptayım. Her gün buraya binlerce insan geliyor. Kamplarda yer olmadığı için çoğu insan boş arazilerde derme çatma çadırlarda uyuyor. Yurt dışından yardım gelmesini bekliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Kitlesel ölümler kapıda

Haberin Devamı

KIZILAY’ın 2011 yılından beri Somali’de faaliyet gösterdiğini söyleyen Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, şu bilgileri verdi: “Kızılay olarak Somali’de hem acil yardım hem eğitim hem de kalkınma alanlarında faaliyet gösteriyoruz. 2011 yılında Somali’de yaşanan büyük kıtlığın bir benzeri, belki de daha kötüsü şu anda yaşanıyor. 3 milyondan fazla insan şehir merkezlerine ulaşmak için yollara düşmüş durumda. Açlıktan kaynaklı kitlesel ölümler yaşanmasından korkuyoruz. Bu insanlar için ülkenin farklı yerlerinde kamplar kurulmuş durumda. Kamplara rağmen eğer bu insanlara acil gıda malzemesi ulaşılmazsa açlıktan kaynaklı kitlesel ölümler yaşanabilir. En fazla gıdaya, ilaca ve suya ihtiyaç duyuluyor. Biz Kızılay olarak bu durumu gözlemlemek için Somali’ye bir ihtiyaç ekibiyle beraber geldik. Hem Mogadişu hem de çevresindeki kamplarda tespitlerde bulunuyoruz. Buradaki yetkilerle toplantılarımız devam ediyor. Acil olarak 71 bin çocuk beslenme yetersizliğiyle karşı karşıya. Üç hafta önce açlıktan 150 kişinin hayatını kaybettiği ilan edildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!