Açılış komedisi

Güncelleme Tarihi:

Açılış komedisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

SSK Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi'nin anjiyo ünitesinin birçok eksiğe rağmen açıldığı ortaya çıktı. Bakan Nami Çağan'ın törenle hizmete soktuğu ünite, çeşitli hastanelerden ekip ve ekipman destekle çalıştırılabiliyor.

Önce SSK Okmeydanı Hastanesi'ne ordan SSK Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi getirilen, 2 milyon 120 bin marklık (yaklaşık 394 milyar lira) anjiyo cihazı ve ünitesi, ekipman ve ekip tamamlanmadan önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan tarafından törenle açıldı.

Anjiyo ünitesi, hizmete girmek için tıbbi ekip ve ekipman eksikliklerinin giderilmesini beklerken, geçtiğimiz hafta bakanlıktan gelen ‘pazartesi açılacak’ emriyle, apartopar hizmete sokuldu. Üniteye, Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahisi Hastanesi'nden kalp-akciğer pompası yollandı. SSK Ankara Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği'nden de 10 günlük geçici görevle 5 kardiyolog, 3 kalp cerrahı, 2 hemşire işbaşı yaptı.

SSK’NIN 2’NCİ ANJİYO ÜNİTESİ

SSK'nın Türkiye'deki ikinci anjiyo ünitesi olacak Sürreyyapaşa'daki ünitede, anjiyo sırasında komplikasyonla karşılaşılması ve açık kalp ameliyatına geçilmesi riskine karşılık, hastanede hazır bir kalp cerrahi ekibinin bulunması ve tıbbi cihazların tamamlanması gerekiyordu. Apartopar hizmete giren anjiyo ünitesi için Ankara'dan gelen ekip, bazı ekipmanı beraberinde getirdi.

SSK Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Yalçınkaya, anjiyografi yapılan merkezlerde mutlaka kalp cerrahisinin de gerektiğini vurguladı. Dr. Yalçınkaya, ‘‘Kalp cerrahlarının, stand-by denilen hazır durumda, komplikasyonlara müdahale etmek üzere beklemesi gerekiyor. Kalp cerrahisi sorunu çözülmediği için Ankara'dan ekip gelmeden önce anjiyoları başlatamadık. Kalp damar cerrahisi için ekibin yanı sıra, bazı malzemelere de ihtiyacımız var’’ dedi.

1.5 TRİLYONLUK KÁR SAĞLAYACAK

SSK Genel Müdürlüğü'ne eleman ve malzeme talebinde bulunduklarını belirten Dr. Yalçınkaya, şunları ekledi:

‘‘Eksiklikler tamamlanınca yalnız yola çıkacağız. Bir ekip olduğu taktirde hem rutin anjiyografi hem de açık kalp ameliyatlarını yapabiliriz. Yılda en az 1.5 trilyon lira kâr edilebilir.’’

SSK İstanbul Bölge Müdürü Dr. Hikmet Çevik de açılışın bir başlangıç olduğunu, açık kalp cerrahisine geçileceğini söyledi. Yılbaşından bu yana kardiyoloji sevkleri için 10 trilyon lira ödediklerini belirten Dr. Çevik, ‘‘Yılda 10 bin anjiyo, 4 bin by-pass yaptırıyoruz. Ünite faaliyete geçtikten sonra anjiyoların yüzde 25'ini biz gerçekleştireceğiz. Ardından hızla açık kalp cerrahisi kurulacak. Önemli oranda tasarruf yapılacak’’ dedi.

Bakan geldi, ameliyat durdu

SSK Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi'ne kurulan anjiyo cihazı ve ünitesi, Ankara'dan geçici görevle getirtilen ekiple açıldı. Ünitenin açılışı için düzenlenen törene katılan Çalışma Bakanı Nami Çağan da bölümü gezdi. Bir hastaya anjiyo yapılmasından hemen sonra üniteye gelen bakanın hijyenik koşullara uymadan, elbisesiyle içeri girmesi, şaşkınlık yarattı.

Eksikler listesi, inanılmaz...

Eleman eksiği: 2 kalp cerrahı, 4 anestezi ve reanimasyon uzmanı, 5 anestezi teknisyeni, 3 pompacı, 26 hemşire, 13 yardımcı personel, 2 kardiyolog bulunuyor. 2 kardiyoloğa daha ihtiyaç var.

Malzeme eksiği: Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi için 1 kalp akciğer pompası, kalp-akciğer pompası için 1 ısıtıcı soğutucu, 2 perfizör (infüzyon pompası), 1 ultrasonik alet yıkama cihazı, 1 transport vantilatör (oksijen tüpüyle birlikte), 2 açık kalp cerrahisi seti, 1 stenal testere (motorlu veya havalı).

Yoğun bakım için: 10 tane 4 kanallı monitör, 2 volüm respiratör (ventilatör cihazı), 4 perfüzör (infüzyon pompası), 1 transport balon pompası.

Servis yatakları bölümü 5 perfizör (infüzyon pompası), 5 set pansuman seti, 1 adet defibilatör.

Kan bankası için: 1 seperatör, 1 derin dondurucu.

Anjiyo ve efor testi için: 1 defibilatör.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!