Acil enerji kaynağı: PEKMEZ

Üzüm, zerdali, elma, dut... Hangi meyveden yapılırsa yapılsın, pekmez özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında tüketilmesi şiddetle tavsiye edilen bir tatlı. Barındırdığı yüksek miktardaki karbonhidratla çok iyi bir enerji kaynağı.

Üstelik içeriğinde yalnızca karbonhidrat da yok pekmezin. Gerçi içeriği yapıldığı meyveye bağlı olarak değişir ama temel olarak bol miktarda karbonhidrat, B1 ve B2 vitaminleri, çeşitli mineraller vardır pekmezin içinde.

İçerdiği karbonhidrat çok kıymetlidir çünkü glikoz ve fruktozdan oluştuğu için sindirime ihtiyaç duymadan kana karışabilir. Bu yüzdendir ki anlık enerji ihtiyaçlarında pekmez yemek önerilir. Kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineral maddeler açısından da zengin olan pekmezin özellikle çocuklar tarafından mutlaka tüketilmesi gerekir. Aynı sebepten ötürü, yani mineral değerinin yüksekliği yüzünden bebek emziren annelerin ve hamile kadınların da yemesi önerilir. Ayrıca, dokularımızda bulunan krom miktarı hamilelikte ve yaşlandıkça azalır. İşte pekmez bu iş için de biçilmiş kaftandır, çünkü içeriğinde bol miktarda krom vardır.

Peki yazımızın başında çeşitli meyvelerden yapıldığını söylediğimiz pekmez nasıl yapılır? Tabii ki burada hepsini ayrı ayrı anlatacak değiliz ama örnek teşkil etmesi bakımından üzüm pekmezinin yapılışına kısaca bakalım diyorum. Üzümler çeşitli yöntemlerle sıkılır. Elde edilen şıra 10-15 dakika süreyle kaynatılır. Kaynatma işlemi sırasında karışıma pekmez toprağı denen beyaz renkli karışım eklenir. Bu toprak pekmezin ekşi ve bulanık olmamasını sağladığından pekmezin kalitesi bakımından çok önemlidir. Kaynama işlemi sırasında yapılması gereken önemli bir işlem daha vardır ki, oluşan köpüğün sürekli alınmasıdır. Bu işlem de pekmezin berraklığının sağlanması için çok önemlidir.

Sonraki aşama dinlenme aşamasıdır. Kaynatılan şıra dinlenme kaplarına alınıp beş-altı saat kadar dinlendirilir. Dinlenme işlemi de pekmezin yapımında önemli bir aşamadır. Çünkü, pekmezin içinde olmaması gereken maddeler bu beş-altı saatlik sürede dibe çöker ve çöken kısma tortu denir. Tortudan kurtulan berrak sıvı tekrar kaynama kaplarına alınır ve kaynatılır. Pekmeze o bildiğimiz kıvamını ve rengini veren bu kaynama safhasıdır. Pekmezin koyu kıvamı kaynama sırasında buharlaşan su miktarıyla, rengi ise pekmezin içindeki şekerin karamelize olmasıyla ilgilidir. Pekmez yapımıyla ilgili bir başka püf noktasıysa, bir kere kaynatılmasıdır. Yani pekmezin içindeki su azaldığında tekrar su eklenmemelidir.

Şehriyeli bezelye çorbası

Malzeme listesi

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

1 tepeleme yemek kaşığı un

8 su bardağı tavuk veya et suyu

2 su bardağı taze bezelye (Konserve bezelye de kullanabilirsiniz.)

1 çay bardağı arpa şehriye

2 çay kaşığı tuz

1 demet dereotu

Margarini orta boy tencerede eritip üzerine unu ekleyin. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak un iyice sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Tavuk ya da et suyunu yavaş yavaş ilave edip çırpma teli yardımıyla sürekli karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca üzerine taze bezelyeyi aktarıp 15-20 dakika daha pişirin. (Konserve bezelye kullanacaksanız, pişirme süresini kısaltmanız gerekir.) Bezelyeler iyice yumuşadığında, arpa şehriye ve tuzu katıp 7-8 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek sıcak sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları