Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Açıkta et, süt ve ekmek satışı yasaklandı

    Hürriyet Haber
    25.07.2001 - 14:52 | Son Güncelleme: 25.07.2001 - 14:52

    Sağlık Bakanlığı, pazar yerleri, cadde ve sokaklarda, et ve et ürünleri, ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, lokum, bisküvi, tatlı ve benzeri gıda maddelerinin açıkta satışını yasakladı. Bu konunun takibinden ilgili belediyeler sorumlu olacak.

    Gıda denetim hizmetlerinin düzenlenmesini öngören, 'Gıda Üretim ve Satış Yerleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

    Yönetmeliğe göre, ambalajı yırtılmış, etiketsiz, imal ve son kullanma tarihi bulunmayan, son kullanma tarihi geçmiş, gözle görülür hatası bulunan veya etiketi üzerinde ithalat veya üretimini bulunmayan gıda maddeleri satışa sunulmayacak. 

    Yönetmelikte daha önce okul, kreş, kamu-özel kurum ve kuruluşları ile fabrika, hastane ve benzeri yerlerde mahallinde üretilerek toplu tüketime sunulan yemek partisinin her çeşidinden alınan örneklerin 24 saat uygun koşullarda saklanması koşulu, değişiklikle 48 saate çıkarıldı.

    DENETİM

    Gıda maddeleri satış ve toplu tüketim yerlerinde denetim ve numune alma işlemi, denetim veya yardımcı denetim elamanından oluşan en az iki kişilik ekip tarafından yapılacak.

    Ambalajı yırtılmış, etiketsiz, imal ve son kullanma tarihi bulunmayan, son kullanma tarihi geçmiş, gözle görülür hatası bulunan veya etiketi üzerinde ithalat veya üretim izni bulunmayan gıda maddeleri yediemine bırakılarak numune alınacak ve analiz yaptırılacak. Analiz sonucuna göre, yetkililerin gözetimi altında satış yeri sahibine imha veya üretim yeri sahibine iade ettirilecek.

    ESASLARI BAKANLIK BELİRLEYECEK

    Yönetmeliğe eklenen bir diğer koşula göre, daha önce denetim ile ilgili görevlerini genel müdürlük ve il teşkilatlarının belirlediği esaslara göre yapmakla zorunlu olan belediyeler, denetim ile ilgili görevlerini bakanlığın belirlediği esaslara göre yapacak. 

    Buna göre, gıda satış ve toplu tüketim yerlerini denetlemek üzere bünyesinde gıda denetim birimi teşekkül etmiş belediyeler en az iki denetim veya yardımcı denetim elemanı bulunduracak. Bu koşula uymayan belediyeler denetim yapamayacak.

    Denetim sonuçları ve yapılan işlemler her ay düzenli olarak il teşkilatına gönderilecek.

    KURUYEMİŞ, LOKUM AÇIKTA SATILMAYACAK

    Yönetmeliğe eklenen bir diğer hükme göre, pazar yerleri, cadde ve sokaklarda, et ve et ürünleri, ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, lokum, bisküvi, tatlı ve benzeri gıda maddelerinin açıkta satışı yasak olup, takibinden ilgili belediyeler sorumlu olacak.

    Yönetmelikte, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinden gıda numunesi alma ve analiz esasları konularındaki koşullar da belirlendi.

    Çalışma izni almak isteyenler için istenen bilgi ve belgelere ek yapılırken, çalışma izin başvurusuna ''gıda işyeri sicil kaydı başvurusu'' eklenecek.   

    Değişiklikle, genel müdürlükçe çalışma izni verilecek ve gıda işyeri siciline kaydedilecek işyerleri arasına, ''aroma üretenler dahil her türlü gıda katkı maddesi üreten işyerleri'', ''hazır çorba, bulyon, puding, hazır toz karışımları, mayonez, soslar, ve benzeri ürünler üreten işyerleri'', ''Vaks veya sakız mayası üreten işyerleri'' ile ''gıda ışınlaması yapılan işyerleri'' de eklendi.

    Yönetmelikte, ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerlerinin taşıması gereken ek teknik ve hijyenik özellikler de belirlendi.

    Buna göre, bu işyerleri çevresinde kirlenmeye ve kontamisnasyona yol açabilecek işyerleri ile hayvan barınakları bulunamayacak.

    EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ ÜRETEN İŞYERLERİ

    Ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri ayrık nizamda ve müstakil binalarda kurulacak ve binanın tamamı işyeri ve ek bölümlerine tahsis edilecek. Sanayi bölgeleri ile mesken amacıyla kullanılmayan müstakil binalarda kurulan süper, hiper, gross, mega marketlerin bünyesinde kendi müşterilerine satış yapmak üzere faaliyet gösteren ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerlerinde bu hususlar aranmayacak ancak bu binalardaki bölümlerin hiçbiri, insanların ikametine mahsus yerler olarak kullanılmayacak.

    Çalışanların ortamdan etkilenmemesi, üretim faaliyetlerinde kolaylık sağlanması ve havalandırmanın iyi sağlanması amacıyla ekmek ve ekmek üreten işyerlerinin taban-tavan yüksekliğinin en az 4 metre olması zorunlu olacak.

    Yönetmelikte bu işyerlerinin, sağlık ve çevre şartlarına göre, büyükşehir belediyesi ve büyükşehir belediyesi mücavir alanı sınırları içinde veya dışında ihtiyaca cevap verecek yeterli alanlarda tesis edileceği de belirlendi. 

    Ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerlerinde yapılacak işlemler için gerekli un depolama, otomatik eleme, yoğurma, pişirme gibi bölümler bulundurulacak ve bu bölümlerin tamamını kuru, havadar ve temiz olacak. Unlar, çuvallı olarak ızgaralarda veya paslanmaz çelikten yapılmış hijyenik silolarda depolanacak.

    Yönetmelikte, bu işyerleri için gerekli bölümlerde uyulması gereken koşullar belirlenirken, işyerinde bulunması gereken alet, ekipman ve bunların özellikleri de belirtildi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı